Frysa in grönsaker, bär och frukt – här är expertens tips

Vad ska man tänka på när man fryser in frukt och grönt, som exempelvis rabarber, äpplen, och jordgubbar?

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, ger svaret.

 

Grönsaker: Inaktivera enzymerna med blanchering 


Har det blivit grönsaker över? Fokusera på att inaktivera enzymerna, förklarar Marie-Louise Danielsson-Tham. 


– Alla grönsaker innehåller enzymer som fortsätter att verka även i fryst skick. Enzymerna inaktiveras av värme och därför bör alla grönsaker blancheras innan de fryses in. 


Rotfrukter då? 


– De går inte så bra att frysa, men har du lite ledsna rotfrukter över så kan du koka en grönsakssoppa på dem. Och en grönsakssoppa går ju sedan utmärkt att frysa in. 

Så fryser du in råa grönsaker:

  1. Skär större grönsaker i mindre bitar.
  2. Låt grönsakerna ligga i kokande vatten under ett par sekunder.
  3.  Häll sedan på kallt vatten och låt dem svalna. 
  4. Kyl ner i kylskåp.
  5. Förpacka och frys ner. 
grönsaker och frukter att frysa ingrönsaker och frukter att frysa in

När det kommer till att frysa in grönsaker så är det viktigt att blanchera först, berättar Marie-Louise Danielsson-Tham. 

Rinniga bär? Fram med sockret!

 

Saftrika bär som vinbär och blåbär får bättre kvalitet när man fryser in dem med lite socker. 


Så fryser du in blåbär och vinbär:

 

  1. Varva råa bär och strösocker i en fryslåda.
  2. Frys in.

Jordgubbar och hallon – så styckfryser du


Frosthinnor och ett enda bärmos, hur undviker man de där klassiska infrysningsmisstagen? Jo, du ser till att dela upp bären innan.  


Så fryser du in hallon och jordgubbar:

 

  1. Bred ut bären på en bricka.
  2. Ställen i frysen tills de är frysta.
  3. Förpacka bären.
  4. In i frysen igen. 

 

Frysa in äpplen – ja eller nej?

 

Hur fryser man in äpplen, går det?

– Äpplen har ju lång hållbarhet. Men visst, står man där med en dignande äppelskörd på hösten och inte hinner äta upp allt, då går det jättebra att göra äppelmos och frysa in. Man kan faktiskt frysa in råa äpplen också. 


Vad händer om jag lägger in ett helt äpple i frysen, spricker det av allt vatten som kommer ut?


– Det kommer inte spricka för skalet på äpplet utvidgar sig också, men det kommer att bli väldigt vattnigt. Och det tar ju ganska stor plats i frysen om du lägger ner en massa runda äpplen.

 

Så fryser du in äpplen:

 

  1. Skala äpplena om du vill.
  2. Halvera dem, kärna ur och skär i klyftor eller skivor.
  3. Tänk på: ett rått äpple som man har skalat blir väldigt snabbt mörkt. Det är det blottade köttet som oxiderar i luften. Lägg därför de skalade och skivade äpplena i kallt vatten tillsammans med några matskedar citronsyra. Då hindrar du oxideringen.
  4. Ta upp äpplena när du är färdig och låt skivorna eller klyftorna rinna av.
  5. Förpacka sedan frukten i plastpåsar och in i frysen. Konsistensen är kanske inte något man vill sätta tänderna i, men äpplena är utmärkta för äppelkräm, äppelmos, äppelpaj och så vidare.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris