Gasolgrill – så hanterar du grillen under och efter säsongen

Under vår och sommar blir gasolgrillen en riktig trotjänare. Lätthanterlig, effektiv och inte minst ger den maten både en härlig yta och smaskig insida. Med snabb uppvärmning och minimalt efterarbete blir hela grillprocessen en enkel och rolig middagssyssla.
Har du full koll på hur du ska ta hand om gasolgrillen mellan grillningar och hur du förvarar den när hösten dyker upp?
Om inte – ingen fara, vi går igenom allt du behöver veta för att din grill ska hålla sig i toppskick. 

 

Underhåll gasolgrillen under säsong

För att vara så stor och användbar är gasolgrillen förvånansvärt enkel att hantera under grillsäsongen. Oftast behövs det inte speciellt mycket underhåll mer än grundregeln om att hålla den fri från mycket fett och matrester som har en tendens att förkolna på eller under gallret. Viktigt är förstås också att skydda den med ett rejält grillöverdrag för att minimera väderrelaterat slitage när du inte använder den. 

Om du vill flytta grillen från baksidan till framsidan så räcker det att du är försiktig när du bär eller rullar iväg den. Om du däremot vill transportera en mindre gasolgrill för exempelvis semestern i sommarstugan så kan det vara en bra idé att ha en specialväska som skyddar grillen hela vägen. 

Behöver du hjälp med att välja grill? Läs mer här!

Praktiska tips inför, under och efter grillningen

Innan du lägger maten på grillen är det bra om du kör en omgång med grillborsten över gallret för att få bort inbränt smuts. Fördelen med en gasolgrill är att du väldigt enkelt kan justera värmen – både upp och ner. Om du vill ha mer färg och yta på grillosten – höj temperaturen. Om du vill vänta in potatisen i ugnen – sänk värmen. Dessutom kan man numera justera värmen på olika delar av en gasolgrill vilket är effektivt om du tillagar t.ex både grönsaker och kyckling. Passa på att köra en omgång med grillborsten även efter att du har grillat så får du bort oönskade restprodukter.

 

Hålla gasolgrillen fräsch

Att hålla grillen fräsch under sommaren kräver ingen större insats. För det mesta räcker det att hålla gallret rent och dropplådan under gallret där det gärna samlas smuts och matrester. Om du använder grillen mycket kan du någon gång per säsong behöva genomföra en mer noggrann skrubbning av grillens alla delar. En fräsch gasolgrill gör maten godare och ökar grillens livslängd. Vid en grövre rengöring kan du också passa på att göra rent utsidan för att ge grillen en glänsande look. 

 

Förvaring av gasolgrill 

En viktig del i att behålla gasolgrillen i toppskick är förvaringen. Både under sommaren och under vinterhalvåret. I och med att de flesta modeller är väldigt stora och otympliga vill man inte gärna släpa den fram och tillbaka till något förråd varje gång det är dags att tända den. Det behövs inte heller göras - ett starkt överdrag räcker för att skydda grillen.

De flesta gasolgrillarna är tillräckligt tåliga för att klara av att stå ute hela vintern, även när det snöar. Viktigt att tänka på är att hålla överdraget omslutet runt hela grillen för att minimera risk för korrosion. Om du har en tom friggebod eller annat typ av rymligt förvar så kan du ställa in grillen där för extra väder- och stöldskydd. 

 

Placering och förvaring av gasolbehållare

När det kommer till de gasolfyllda flaskorna så är det noga hur du förvarar dem. Från grillen kan det lätt flyga gnistor och det ska man hålla långt borta från gasolbehållare. Därför ska du helst inte ha någon gasoltub under grillen, om den läcker så finns risken att gasen samlas på en koncentrerad yta och blir en direkt säkerhetsrisk. Slangen är vanligtvis runt en meter lång och det bästa är att utnyttja det avståndet för att hålla den borta från stänkande fett och gnistor när du grillar. Om du grillar under en het sommardag bör du hålla gasoltuben i skuggan, annars finns risken att trycket ökar på tuben och den börjar läcka gas för att lätta på trycket genom säkerhetsventilen.

 

När du ska förvara en gasolbehållare under en längre tid, exempelvis från att grillsäsongen är slut tills den börjar igen nästa år så kan det vara skönt att hålla tuberna ur vägen. Men det är viktigt att veta om att de inte får förvaras på vinden eller i källaren. Ett enkelt och säkert sätt att förvara behållaren är utomhus. Tänkt på att hålla tuben hålla upprätt för att inte riskera gasläckor.

 

Kontrollera slangen inför varje säsong

Det är viktigt att kontrollera slangen mellan gasolbehållaren och själva grillen. Om du märker att den har sprickor bör den bytas ut omgående då det finns en stor risk att gasol läcker ut. Du kan hålla gasolslangen hel längre om du förvarar den väl. Den är nämligen känslig för väder och direkt solljus. Därför bör du hålla den skyddad när den inte används. 

 

Du kan göra ett snabbtest för att se om slangen har några sprickor genom att blanda såpa med vatten och pensla på längs hela slangen och vid båda kopplingspunkterna. Slå på gastillförseln så att det blir tryck i slangen. Om det bildas bubblor vid på slangen eller vid kopplingarna så är den inte helt tät och då kan gas läcka ut. Om det är fallet behöver slangen bytas ut direkt. 

 

Ett par allmänna säkerhetstips 

När det handlar om brandfarliga ämnen kan man inte vara för försiktig. Här är några tips som minskar risken för att en olycka skulle kunna inträffa vid grillen.

 

  • Rengör gasolbehållare från fett, i och med att det är en brandrisk.
  • Ställ inte gasolbehållaren under grillen och förvara den vertikalt.
  • Ha locket öppet när du tänder grillen för att minska mängd koncentrerad gas.
  • Koppla från gasoltuben när du inte använder grillen.
  • Om du är nybörjare vid grillen kan du börja med att använda en grillhandske.
  • Dubbelkolla slangen för att säkerställa att det inte finns något läckage.

 

Här hittar du våra gasolgrillar!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris