Laddar...

Frågor och svar om inomhusklimat

 

När lönar det sig med luftvärmepump?

Kör man med direktverkande elradiatorer och har någorlunda öppen planlösning så är det idealiskt! Och med tanke på dagens priser på elen så skall man absolut ha en
värmepump – och varför inte i garaget med!


Hur ofta behöver man serva en luftvärmepump?

Att regelbundet rengöra filtren (minst en gång i månaden) på inomhusdelen, och en gång per år rengöra lamellerna med speciell spray avsedd för värmepumpar, är rekommenderat. På utomhusdelen får man se till att löv mm rensas annars försämras prestandan.


Vad kostar det att värma upp ett hus med luftvärmepump?

Svårt att säga exakt, men om man jämför med uppvärmningen av ett hus med direktverkande el så är besparingen mellan 40–70%.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt våra experter inom inomhusklimat

 

Namn: Stefan 

Ålder: 56 år. 

Butik: Elon Lilla Edet. 

Ansvarsområde: Säljare med extra fokus på värmepumpar.

Yrkesbakgrund: Närmare 20 år inom försäljning.

Familj: Två barn och en sambo.

Utbildning: Industriteknisk utbildning med inriktning på robotteknik.  

Stefan Navrozidis

“Jag brinner för att hjälpa andra”, säger Elons nya expert Stefan Navrozidis. Lite extra gillar han att se till att kunderna får ett riktigt bra och energieffektivt inomhusklimat.

Teknik är Stefan Navrozidis melodi. Efter att ha studerat industriteknik vid universitet var han med och utvecklade en av Sveriges första robotdammsugare. Med det i ryggen styrde han skutan mot Elon, där han sedan tolv år tillbaka har delat med sig av sin bred expertis, inte minst inom favoritområdet: värmepumpar.

 

Vad har du för erfarenhet av ditt område? 

– Jag har jobbat med försäljning av värmepump i nästan 20 år. Ett stående inslag i min roll är också att göra hembesök hos kunder och ge tips på plats, det är väldigt lärorikt. Sen har jag även stor erfarenhet på privatsidan, mellan olika flyttar och renoveringar har jag nog avverkat fem stycken pumpar, det lär man sig också väldigt av. 

 

Hur kommer det sig att det blev just värmepumpar som blev ditt största intresseområde? 

– Det är egentligen flera anledningar, en av dem är att  jag är väldigt tekniskt lagd och blir mer och mer intresserad ju mer jag lär mig. Sen är en stor del att jag tydligt såg fördelarna på hemmaplan, du sparar pengar och du gör en insats för miljön. Det är också ett område det händer mycket kring. 

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska köpa en ny värmepump?

– Har du direktverkande el? Testa en värmepump! Du spara inte bara pengar, men det ger också ett bättre inomhusklimat. I takt med allt varmare somrar är det också en viktigt investeringen, pumpen kan du ju även använda för att kyla ner ditt hem. 

 

Hur kommer våra värmepumpar se ut framöver, tror du?

– Vi kommer att ställa högre krav på att de ska vara styrbara, det ser jag en stor efterfrågan hos våra kunder. Där är ett tips på att satsa på en smart variant från början, istället för att “bygga till”. Sen går utvecklingen framåt i rask takt, vi kommer se mer och mer effektiva pumpar.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag brinner verkligen för att hjälpa andra, att skaffa den där personliga kontakten. Oavsett om och vad de köper, ska kunden alltid lämna butiken trygga och glada. Många kommer även förbi och tackar, och det känns ju jättebra.

 

Bonusfrågan:

Vilket är det enskilt största tecknet på du borde byta ut din värmepump? 

Det är åldern. Dels så blir värmepumpen mer och mer ineffektiv med åren, dels går utvecklingen framåt hela tiden. Det kommer nya finesser varje år som hjälper dig att spara el och pengar. Efter 13-14 år är det dags att byta.


Namn: Henrik Tjärnberg

Ålder: 35 år. 

Butik: Elon i Lycksele

Ansvarsområde: Butiksägare, personalansvarig och säljare med fokus på värmesystem. 

Yrkesbakgrund: 6 år inom försäljning.

Familj: Tre barn 

Utbildning: El- och energiprogrammet.

Meriter/utmärkelser: Driver årets Elon-butik 2021.

Henrik Tjärnberg

Henrik Tjärnberg älskar att växa i jobbet. Med över 400 värmepumpsinstallationer i bagaget går den drivna försäljaren, installatören och butiksägaren in som Elons nya expert inom värmesystem.

I Lyckseles bästa butik 2021 hittar vi Henrik Tjärnberg. Utöver säljarrollen har han under sina sex år som Elon-anställd i Lycksele hunnit bli delägare, personalansvarig och installatör. Mer därtill, har Henrik varit med och startat upp den stora luftvärmepumpsavdelning som årligen installerar över 200 luftvärmepumpar i Lycksele med omnejd. 

 

Vad har du för erfarenhet av området?

Jag har jobbat som säljare och värmepumpsinstallatör i sex år. Jag har också varit med och byggt upp värmepumpsområdet i Elon-butiken i Lycksele där jag är butikschef och personalansvarig. Med andra ord jobbar jag mycket hands-on också, det har blivit över 400 värmepumpar sedan vi startade avdelning 2018.

 

Hur blev du intresserad av det här?

– Jag läste el- och energiprogrammet under gymnasiet och hamnade hos Elon för sex år sedan. Det är det bästa som har hänt mig på ett professionellt plan. Vi är som en enda stor familj och jag växer med jobbet varje dag. Det var en av anledningarna till att jag ville gå med i expertpanelen till exempel, jag gillar helt enkelt nya utmaningar. 

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska energioptimera sitt hem?

– Vi börjar alltid med uppvärmningssystemet, är det direktverkande el så rekommenderar vi i nästan alla fall att kunden investerar i en luftvärmepump. Utöver är det är det viktigt att se över isolering och element. 

 

Vad ser du för trender inom ditt område de närmaste åren?

–Trenden jag ser är att det kommer att finnas en värmepump- eller AC-anläggning i princip varje hus, det kan jag nästan svära min stortå på. Med det så kommer vi att se ett större krut på designaspekterna, vi har till exempel en variant som är klädd i svart trä istället för de standardvita. Sen tror jag också att det kommer att dyka upp fler och fler hybridsystem som tar upp inomhusluften.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kunderna är det absolut bästa med mitt jobb, att göra dem nöjda är den absolut största tillfredsställelsen. Sen är det också nätverket, jag får stifta bekantskap med så många kunniga människor i mitt jobb. Att se slutresultatet av exempelvis en energioptimering är också ganska magiskt.

 

Bonusfrågan:

Vad är ditt bästa tips för att energioptimera huset kontra lägenheten?

– Bor du i hus borde du börja med att kolla över värmesystemet, i lägenheten så skulle vi istället börja med att se över vitvarorna. Bland dem så brukar torktumlaren vara extra viktig att uppdatera.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här