Frågor och svar om inomhusklimat

 

När lönar det sig med luftvärmepump?

Kör man med direktverkande elradiatorer och har någorlunda öppen planlösning så är det idealiskt! Och med tanke på dagens priser på elen så skall man absolut ha en
värmepump – och varför inte i garaget med!


Hur ofta behöver man serva en luftvärmepump?

Att regelbundet rengöra filtren (minst en gång i månaden) på inomhusdelen, och en gång per år rengöra lamellerna med speciell spray avsedd för värmepumpar, är rekommenderat. På utomhusdelen får man se till att löv mm rensas annars försämras prestandan.


Vad kostar det att värma upp ett hus med luftvärmepump?

Svårt att säga exakt, men om man jämför med uppvärmningen av ett hus med direktverkande el så är besparingen mellan 40–70%.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt våra experter inom inomhusklimat

 

Namn: Stefan 

Ålder: 56 år. 

Butik: Elon Lilla Edet. 

Ansvarsområde: Säljare med extra fokus på värmepumpar.

Yrkesbakgrund: Närmare 20 år inom försäljning.

Familj: Två barn och en sambo.

Utbildning: Industriteknisk utbildning med inriktning på robotteknik.  

Stefan Navrozidis

“Jag brinner för att hjälpa andra”, säger Elons nya expert Stefan Navrozidis. Lite extra gillar han att se till att kunderna får ett riktigt bra och energieffektivt inomhusklimat.

Teknik är Stefan Navrozidis melodi. Efter att ha studerat industriteknik vid universitet var han med och utvecklade en av Sveriges första robotdammsugare. Med det i ryggen styrde han skutan mot Elon, där han sedan tolv år tillbaka har delat med sig av sin bred expertis, inte minst inom favoritområdet: värmepumpar.

 

Vad har du för erfarenhet av ditt område? 

– Jag har jobbat med försäljning av värmepump i nästan 20 år. Ett stående inslag i min roll är också att göra hembesök hos kunder och ge tips på plats, det är väldigt lärorikt. Sen har jag även stor erfarenhet på privatsidan, mellan olika flyttar och renoveringar har jag nog avverkat fem stycken pumpar, det lär man sig också väldigt av. 

 

Hur kommer det sig att det blev just värmepumpar som blev ditt största intresseområde? 

– Det är egentligen flera anledningar, en av dem är att  jag är väldigt tekniskt lagd och blir mer och mer intresserad ju mer jag lär mig. Sen är en stor del att jag tydligt såg fördelarna på hemmaplan, du sparar pengar och du gör en insats för miljön. Det är också ett område det händer mycket kring. 

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska köpa en ny värmepump?

– Har du direktverkande el? Testa en värmepump! Du spara inte bara pengar, men det ger också ett bättre inomhusklimat. I takt med allt varmare somrar är det också en viktigt investeringen, pumpen kan du ju även använda för att kyla ner ditt hem. 

 

Hur kommer våra värmepumpar se ut framöver, tror du?

– Vi kommer att ställa högre krav på att de ska vara styrbara, det ser jag en stor efterfrågan hos våra kunder. Där är ett tips på att satsa på en smart variant från början, istället för att “bygga till”. Sen går utvecklingen framåt i rask takt, vi kommer se mer och mer effektiva pumpar.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag brinner verkligen för att hjälpa andra, att skaffa den där personliga kontakten. Oavsett om och vad de köper, ska kunden alltid lämna butiken trygga och glada. Många kommer även förbi och tackar, och det känns ju jättebra.

 

Bonusfrågan:

Vilket är det enskilt största tecknet på du borde byta ut din värmepump? 

Det är åldern. Dels så blir värmepumpen mer och mer ineffektiv med åren, dels går utvecklingen framåt hela tiden. Det kommer nya finesser varje år som hjälper dig att spara el och pengar. Efter 13-14 år är det dags att byta.


Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris