Så grillar du i ugnen

Nyfiken på hur du använder ugnens grillfunktion? I den här guiden besvarar Anders Vestlund som är Din Elon-kock och köksexpert de allra vanligaste frågorna om den här praktiska ugnsfunktionen. Du får även ta del av smarta tips för att få bästa möjliga grillning i din ugn!

 

Vad är viktigt att tänka på när man grillar i ugnen? 

– Att använda grillelementet i ugnen är ett enkelt sätt att tillföra en krispig yta på maten du tillagar, men det är ett kraftfullt element som sitter i toppen så håll ett öga på maten, säger Anders. Det går fort när temperaturen är hög på grillelementet. Men det är ett suveränt sätt att tillföra krisp och en extra smaknivå på dina maträtter! 

Generellt så verkar vi lite rädda för yta på maten i Sverige då det lätt kan gå överstyr och bli bränt, så det sitter nog i ryggraden för många. Men att få till en krispig yta ger en rejäl smakskillnad även på vardagsmaten, så se till att experimentera lite och maxa smakerna där hemma.

Vad är grillfunktionen i en ugn och hur fungerar den?

Grillfunktionen i en ugn är en funktion som aktiverar det övre värmeelement som genererar en intensiv och riktad värme som är idealisk för att grilla mat. 

När grillfunktionen väl är aktiverad i ugnen, kommer värmeelementet i taket av ugnen att börja värma upp maten som placeras direkt under det. Detta ger maten en härlig grillyta och en knaprig yta medan insidan fortfarande är saftig.

Anders delar sina tips för att du ska få den bästa grillningen och undvika vanliga misstag: 

– Det är samma procedur som när man grillar på vanligt vis, se till att hålla koll på maten! För att få den perfekta ytan så ska du ge maten din uppmärksamhet för att undvika att bränna den eller låta den bli för tillagad. Beroende på maträtt så kan det gå fort förbi den perfekta punkten. Kom ihåg att 1 min under ett maxat grillelement är lång tid, så det går fortare än man tror! Det bästa tycker jag är att använda det som ett komplement till din vanliga uppvärmning, t.ex. varmluften. Tillsammans så får du ett grymt resultat!

Vilken typ av mat och bakverk kan grillas i ugnen?

Det finns många typer av mat och bakverk som kan grillas i ugnen. Här är några exempel:

  1. Kött, till exempel biffar, kotletter, kycklingfiléer, fläskfiléer, korvar och hamburgare. Du kan marinera dem för extra smak och krydda dem med dina favoritkryddor.
  2. Fisk och skaldjur som exempelvis räkor, musslor och bläckfisk kan grillas i ugnen. De kan marineras eller kryddas och sedan bakas på ett folieark eller på en plåt.
  3. Grönsaker som paprika, zucchini, aubergine, morötter, sparris och sötpotatis. Du kan skiva grönsakerna eller skära dem i stavar och lägga dem på en plåt. 
  4. Potatis kan skäras i klyftor eller skivor och kryddas med örter och kryddor för extra smak.
  5. Bröd och bakverk – du kan till exempel rosta bröd eller göra grillade ostsmörgåsar. Du kan också grilla frukt som ananas eller persikor som del av en efterrätt.

När du grillar i ugnen är det viktigt att hålla koll på maten och vända den regelbundet så att den blir jämnt grillad. Det kan också vara en bra idé att använda en ugnstermometer för att säkerställa att maten blir ordentligt tillagad.

recept på en grillad rätt som kan tillagas i ugnen med grillfunktionen

Anders delar sin egen favorit, en slags ”One pot-Chicken”:

1. Fyll en långpanna med potatisklyftor, morötter, champinjoner, paprika och andra rotsaker samt marinerad kyckling som du strimlar.

2. Fördela allt över plåten och kör i ugnen tills kycklingen nästan är klar.

3. Sen slår du på grillelementet och kör de sista 3-5 minuterna.

Du får ett saftigt resultat med krispig yta på ett enkelt sätt och hela måltiden sköter sig själv i ugnen! Det enda du behöver göra är att blanda ihop alla ingredienserna i början och sen hålla ett öga på allt i slutet, helt perfekt!

Hur ställer man in rätt temperatur och tid för grillning?

Det är viktigt att ställa in rätt temperatur och tid när du grillar mat i ugnen. Här är några allmänna riktlinjer som du kan följa för att uppnå perfekta grillresultat: 

  1. Följ receptet: Beroende på vilken typ av mat du grillar, kan det finnas specifika instruktioner för tillagningstemperatur och tid som du bör följa. Kontrollera därför alltid receptet innan du sätter igång.
  2. Välj rätt grilltemperatur: Om du grillar kött, fisk eller grönsaker är en allmän riktlinje att använda en temperatur på mellan 175-200°C. Om du grillar tunnare skivor eller mindre bitar av mat kan du använda en högre temperatur för att se till att de blir färdiga snabbt utan att torka ut.
  3. Använd en ugnstermometer: För att se till att maten når rätt temperatur kan du använda en termometer.
  4. Justera tiden beroende på matens tjocklek: Hur lång tid som krävs för att maten ska bli klar beror på hur stora matbitar som tillagas, så tänk på att justera tillagningstiden utifrån det. 
  5. Vänd maten under tillagning: För att maten ska bli jämnt tillagad och får en härlig grillad yta, bör du vända på den under tillagningen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris