Laddar...

Niklas hittar grillinspirationen i Sydamerika

Om vi får tro superkocken Niklas Ekstedt kan ett stort trendskifte vara på gång inom grillningen efter några år av amerikanskt fokus.

Vi träffas på restaurang Ekstedt, det är restaurangen med en Michelinstjärna som endast tillagar maten över öppen eld. Ja, någon regelrätt grillrestaurang är det inte riktigt, men elektriska värmekällor används inte alls.

Många hemmakockar blir allt bättre och det spiller över även på grillningen. Att få upp köttbiten, fisken
eller det vegetariska proteinet till rätt temperatur och stekyta är något många behärskar numera. Men trots det förlitar vi oss mycket på färdiga såser.

– Jag dömer ingen för den kalla bean som många har
i kylen, det är bekvämt för många. Men jag själv föredrar istället brynt smör eller att krydda ett smör med salt, peppar och dragon. Man kan också gör en vinägrett med dragon, sherryvinäger och scharlottenlök som man blan- dar upp med smör, då får du de där bea-tonerna, säger Niklas Ekstedt.

Efter många år av mycket amerikanskinspirerat på grillen, som exempelvis Texas barbecue är Niklas Ekstedt sugen på något annat. Han vill bort från det som ofta blir

lite för rökigt och sött.
– För mig är den godaste såsen just nu det man ser i Sydamerika, som Argentina med sin asado. Det är mycket salt, chimichurri och salsa verde. Man kan säga att det är lite vinägrettbaserat.

Intressant nog är det sydamerikanska Niklas Ekstedt
pratar om något som vi också hittar i det svenska köket.
Av tradition är det mycket ättika och inläggningar.
Och självklart har den svenske superkocken ersatt den 3 traditionella ingrediensen vinäger med ättika i sin
chimichurri.

Förutom de lite mer syrliga inslagen i grillningen har Niklas Ekstedt några andra tips som kan få grillningen att bli ännu bättre där hemma.

– Jag är alltid sugen på sparris, grön sparris när det är säsong. Skala, vänd i olja och ge smak från grillen. Och det är perfekt att grilla grönsaker innan glöden lagt sig, när det är så varmt att man lätt bränner annat. 

3 snabba grilltips från Ekstedt

1. I sallader är det gott att ha baljväxter som bondbönor, när det är säsong. Med baljväxter blir det också lite matigare och adderar en annan textur också.

2. Kyckling är gott att grilla, jag brukar marinera över natten i plastpåse. Sojasås, honung, lite olja och ganska mycket torkade kryddor, typ chili. Det är enkelt att göra. Ha inte i för mycket sött bara, det bränner för snabbt om man gör snabbgrillade rätter.

3. Grillad lemonad är najs, jag gör det ofta till ungarna hemma. Börja med att grillar lime, citron eller andra citrusfrukter. Sen pressar du saften och blandar med mynta och is. Det är enkelt, blir gott och har lite grilltoner.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här