LCHF - vad är det och hur gör man?

Den 16 januari är det internationella LCHF-dagen. LCHF står för Low Carb High Fat – mindre kolhydrater och mer fett.
Dagen utlystes 2018 och datumet valdes för att det var den 16 januari 2008 som svenska Socialstyrelsen publicerade sitt godkännande av LCHF-kost för behandling av typ 2-diabetes och övervikt.

LCHF är alltså en kost där du äter mindre kolhydrater och mer fett. Du räknar inga kalorier och väger inte maten. Du äter när du är hungrig och slutar äta när du inte är hungrig länge.
Kött, kyckling, skaldjur, fisk, ägg, smör, feta mejeriprodukter och ovanjord-grönsaker är helt ok att äta om du äter LCHF.
Du bör dock undvika socker, mjöl, pasta, potatis, bröd, ris, frukt, majs, rotfrukter, margarin och andra industriframställda lightprodukter samt nyckelhålsmärkning.

Äter du LCHF och saknar bröd och fika? Hav förtröstan – här har vi tre riktiga favoriter bland LCHF-recepten.
Fira dagen genom att bjuda dig själv eller någon vän på dessa läckerheter.

Små och mycket goda LCHF-semlor.

LCHF-semlor

Små semlor som smakar ljuvligt.

Ca 6-10 våfflor.

Ingredienser
3 ekologiska ägg
1 dl sukrin
1,5 dl vätska – grädde, fil eller kokosgrädde
3 msk kokosmjöl
2,5 msk fiberhusk
0,5 msk bakpulver
0,5 msk finmortlade kardemummakärnor
En nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver

Mandelmassefyllning
Rejält med inkråm från bullen
1 dl grädde
2 dl mandelmjöl
2 droppar bittermandelarom
0,5 dl Sukrin (sötning)

Topping
Vispad grädde
Vaniljpulver
Sukrin Melis florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 °C varmluft eller 180 °C vanlig ugn.
  2. Vispa äggen riktigt luftiga med elvisp i några minuter.
    Vispa ner Sukrin.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner dem i äggsmeten.
    Vispa ner grädden.
  4. Låt stå ca 10 min och forma sedan till 6 stora bullar, eller 10 små, med blöta händer.
  5. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter beroende på storleken på bullarna.
    Låt svalna under bakduk.
  6. Blanda mandelmjöl med grädde och Sukrin.
    Tillsätt urgröpt inkråm från bullarna och blanda ihop.
  7. Fyll bullen med mandelmassefyllningen.
  8. Vispa grädden med lite vaniljpulver och spritsa ovanpå.
  9. Avsluta med hatten och strö över lite Sukrin Melis Florsocker.

Receptkälla: Åse Falkman Fredrikson

Supergoda LCHF-frallor med surdegskänsla.

LCHF-frallor

Mumsiga LCHF-bröd med surdegskänsla. 6 frallor.
Kan också formas till mindre korvbröd eller platta hamburgerbröd.

Ingredienser

3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
2 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl kokande vatten
3 äggvitor (rumstempererade ägg)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Koka upp vattnet och häll ner det, vinägern och äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp i ca 30 sekunder.
  4. Forma 6 runda bollar med fuktade händer.
    Strö gärna över fröer på bröden innan gräddningen – vallmo, sesam eller flingsalt och örtkryddor.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, beroende på storlek.

Receptkälla: Diet Doctor

Mellanmål eller fika – denna goda ostkaka funkar som både och.

LCHF-ostkaka

Supergod ostkaka som du serverar lite ljummen med grädde och kanske lite varma hallon.

Ca 8 portioner.

 

Ingredienser
4 ägg
1/2 dl Sukrin (sötning)
300 g Keso
2 dl Smetana (eller Crème Fraiche)
1 dl vispgrädde
1,5 dl mandelspån
1 tsk vaniljpulver
1 krm bittermandelessens
Ev mandelspån och Sukrin Melis florsocker till garnering
Vispad grädde och hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Vispa ägg och Sukrin fluffigt.
  3. Sila Keson från överflödig vätska.
  4. Vispa ihop alla ingredienser och häll upp i springform ca 20-22 cm.
    Garnera eventuellt med mandelspån.
  5. Grädda i ca 35-40 minuter. Täck eventuellt med folie efter halva tiden.
    Ostkakan är klar när kakan är ljusbrun och känns fast.
    Låt svalna.
  6. Pudra eventuellt över Sukrin Melis florsocker.
    Servera med vispad grädde och kanske lite varma hallon.

Receptkälla: Åse Falkman Fredrikson

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris