Därför borde du laga höstens gryta i slowcooker eller crockpot

Hösten är onekligen grytornas tid. För att göra matlagningen smidigare och resultatet mer smakrikt, borde du testa att laga grytan i en crockpot eller slowcooker. Vi har produkterna, knepen och recepten!

Innehåll:

  • Vad är skillnaden mellan slowcooker och crockpot?
  • Laga gryta i crockpot eller slowcooker för mer smak och tid över
  • Så lyckas du med metoden
  • Recept för crockpot eller slowcooker

Vad är skillnaden mellan slowcooker och crockpot?

Även om varumärket Crock Pot blivit nästintill synonymt med begreppet slowcooker, finns det saker som skiljer dem åt. Det handlar främst om värmefördelningen. Grytan i slowcookern sitter vanligtvis på en bas som har värmeelementet på botten, medan crockpots har sina kastruller inuti en behållare (eller "crock") och får värme från alla håll. Slowcooker hittar du hos flera varumärken, som Elvita och Electrolux

Laga gryta i crockpot eller slowcooker för mer smak och tid över

Det finns många fördelar med att laga din gryta i crockpot, eller slowcooker som det också kallas. Den kanske största fördelen är att du helt enkelt låter maskinen göra jobbet medan du får tid över till annat. Den andra fördelen är att långkoket ger maten en intensiv smak och textur, särskilt när det kommer till köttbitar. Dessutom är kärlen oftast stora, vilket gör det lätt att laga mat för många – ekonomiskt och praktiskt. Crockpoten går även utmärkt att servera direkt ur kärlet, vilket gör att du sparar disk. 

Läs mer: Slowcookern gör jobbet när du är borta 

Så lyckas du med metoden

Att laga mat i slowcooker är inte så värst svårt, men det finns tips för att höja resultatet ett extra snäpp. 

  • Tjuvkika inte. Du förlorar mycket av värmen varje gång du tar av locket. Faktum är att du kan förlänga koktiden med upp till upp till 30 minuter koktid varje gång du tjuvkikar.
  • Använd även “sämre” köttbitar. Eftersom slowcookern tillagar köttet länge och långsamt, kommer även den segaste köttdelen att bli mör och god.
  • Addera mejeriprodukter sist. Tillsätt mejeriprodukter sist, annars riskerar grytan att skära sig.
  • Addera färska kryddor sist, torkade först. Torkade kryddor behöver tid för att ge smak, lägg gärna till dem först i din slowcooker. Satsar du på färska mår de allra bäst att av att adderas på slutet.

Recept för crockpot eller slowcooker

Finns det något bättre än en riktigt härligt mustig gryta? Möjligen en härligt mustig gryta som går smidigt att laga. Här har vi samlat recepten att tillaga med hjälp av crockpot eller slowcooker.

KLASSISK KÖTTGRYTA

DU BEHÖVER:

4 port.

ca 1 kg fina och putsade grytbitar

2 gula lökar

2 morötter

2 rödbetor

1 vitlök

1 stor paprika

3 palsternackor

1 dl vatten

2 dl rödvin

2 tsk torkad timjan

3 lagerblad

5 hackade soltorkade tomater

4 msk oxfond eller 2 tärningar

lite soja

2 krm svartpeppar

1 dl syltlök

2 dl grädde

salt, peppar efter smak

1 dl hackad persilja

Smör att bryna köttet i

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Bryn grytbitarna i smör i het panna. Lägg över i Crockpot.
2. Skala och finhacka löken och vitlöken.
3. Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar/klyftor och lägg ner.
4. Häll i vatten, rödvin, kryddor och fond. Sätt Crockpoten på 8 timmar låg.
5. När det är 2 timmar kvar, rör ner syltlöken.
6. När det är 30 minuter kvar rör ner grädde och persilja.

ALOO PALAK

DU BEHÖVER:

4 port.

1-2 msk olja till stekning
6 st potatisar. skuren i bitar
1 gul lök, hackad eller 1 tsk lökpulver
2 st vitlöksklyftor, hackade eller 1,5 tsk vitlökspulver
1-2 st grön chili i skivor eller 1 tsk chiliflakes
1 msk färsk ingefära, riven
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning, skuren i mindre bitar
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk curry
1 tsk malen koriander
3,5 dl vatten
1 tsk salt och peppar
140 g färsk babyspenat
1,5 dl vispgrädde eller havregrädde

Till servering:

Kokt ris
Libabröd eller naanbröd
Färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:

1. Hetta upp oljan i en stekpanna till medelhög värme. Bryn lök, vitlök, chili, ingefära, paprikapulver, spiskummin, curry och koriander i några minuter.
2. Lägg ner lök och kryddblandningen i din slowcooker och lägg i resten av ingredienserna till grytan (förutom spenat och grädde)
3. Koka på Låg i 7-8 h
4. Rör ner spenat och grädde och kör på HÖG i 30 minuter medan du kokar ris.
5. Servera med kokt ris och libabröd eller naanbröd.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris