Vanliga frågor om varmluftsfritöser och airfryers

Intresset för varmluftsfritöser, även kallat airfryers har vuxit sig stort under de senaste åren. Det har blivit ett substitut till traditionella fritöser som kan vara bökigare att använda och kan bli onyttiga i längden. Vi har samlat vanliga frågor och reder ut de frågetecken som finns om den trendiga köksapparaten.

En varmluftsfritös– eller airfryer som det också kallas efter Philips variant av produkten – friterar din mat utan att använda sig av litervis med frityrolja. I stället för flytande fett används en modern teknik som bygger på att en fläkt skjuter ut het luft som cirkulerar i hög hastighet tills det att maten blir varm och skapar en krispig yta. Lufthastigheten i en airfryer är betydligt högre än i en varmluftsugn, dessutom sker det i en mer koncentrerad behållare. Det är så den unika oljefria fritösen fungerar. 

Innehåll:

  • Så funkar det
  • Fördelar med en airfryer jämfört med en vanlig fritös 
  • Rengöring
  • Bäst i test
  • Vanliga frågor

Varmluftsfritös - så funkar det 

En av fördelarna med att använda sig av en varmluftsfritös är enkelheten. Fyll den uttagbara behållaren med dina pommes frites, kyckling, lax eller grönsaker och ställ in temperaturen till lämplig värme. Även om en airfryer i praktiken fungerar utan någon som helst olja är det en smakhöjare att hälla i några droppar olja i behållaren. Så enkelt är det att tillaga mat i en varmluftsfritös. Glöm inte att hålla koll på maten – det handlar om höga temperaturer och likt all tillagning i ett varmkök riskerar maten att brännas vid om det ligger kvar för länge.

 

Fördelar med en airfryer jämfört med en vanlig fritös

Det finns flera anledningar till att välja en airfryer framför en traditionell fritös. Inte minst ur hälsosynpunkt. I och med att en varmluftsfritös inte kräver någon olja så tillsätts inga onödiga transfetter som kroppen kan ta skada av. Dessutom så är det smidigare att hantera en airfryer, då den inte kräver tömning och fyllning av ny olja. Ofta så kan du till och med diska behållaren i maskin, vilket gör efterarbetet minimalt.

Använda olja i varmluftsfritösen

Du behöver inte använda någon olja vid matlagning i en airfryer. I synnerhet inte de stora mängder som en vanlig fritös kräver, däremot kan det ge lite extra smak att ha i lite olja på maten eller direkt i behållaren när du sätter på airfryern. Förslagsvis en smakrik olja gjort på oliver, raps eller avokado. Testa dig gärna fram både vad gäller mängd och vilken typ av olja du gillar bäst i din matlagning.

 

Varmluftsfritös rengöring

Olika modeller har olika rekommendationer för optimal rengöring, men det finns ett par allmänna råd för rengöring av en airfryer.

Steg 1 – stäng av och låt den svalna i åtminstone 30 minuter.

Steg 2 – ta loss stekkorg och behållare och diska med diskmedel och borste. Använd inte hårda eller vassa material som riskerar att skada ytan på airfryern.

Steg 3 – om det finns inbrända rester som är svåra att avlägsna kan du blötlägga delarna med fettlösande diskmedel i tio minuter innan du använder en diskborste för att få bort det alltihop. En del behållare och stekkorgar tål även disk i maskin.

Steg 4 – använd en våt tvättsvamp och torka utsidan av airfryern för att hålla den fräsch. Det finns risk att det droppar vätska när man lägger i eller tar ut maten från behållaren.

 

Varmluftsfritös – bäst i test

På Elon.se finns flera testvinnare och rekommenderade airfryers från paneler och experter.

HAMILTON BEACH DIGITAL AIR FRYER

Kockhuset är en kunskapsportal för hemmakockar som lever för det kulinariska och panelen på Kockhuset rankade Hamilton Beach Digital Fryer till bästa airfryern i kategori premiumval. Med flera smarta funktioner som att fritera, grädda, rosta och torka maten blir den väldigt användbar i köket. Det är till och med möjligt att använda den som pizzaugn. Mer än bara en airfryer, alltså.

Köp Hamilton Beach Digital Air Fryer här!

OBH NORDICA ACTIFRY GENIUS

En annan prisad airfryer från OBH Nordica är Actifry Genius som enligt produktexperter.se är bäst i test när det kommer till varmluftsfritöser. Panelen lyfter fram att den är enkel att använda, lätt att göra rent och rymmer upp till åtta portioner. Ett bra val för dig som vill ha både en stor och smidig airfryer.

Köp OBH Nordica ActiFry Genius här!

Vanliga frågor

Vad kan man göra med en varmluftsfritös?

I en airfryer kan du göra det mesta som du annars skulle lagt i en ugn eller fritös, så länge det får plats. Det kan vara allt från färsk fisk, egenplockad potatis eller spanska churros. 

 

Varför ska man ha en airfryer?

Det finns inget som sätter stopp för vad du kan – eller inte kan – laga med en airfryer. Likt de flesta köksprodukter kan du testa dig fram och själv utforska vad som passar bra att tillaga med hjälp av varm luft och en matsked olja.

 

Vilken varmluftsfritös är bäst? 

Hos Elon finns ett brett sortiment av varmluftsfritöser som rekommenderas av både paneler och experter. Upptäck bland annat Hamilton Beach Digital Air Fryer och OBH Nordica ActiFry Genius!

 

Vad kan man air frya? 

I en airfryer går det att tillaga det mesta i matväg. Pommes frites är kanske det allra vanligaste i och med att det är så väl förknippat med fritering. Om du har en större modell kan du tillaga allt från ett halvdussin laxfiléer till en hel kyckling i airfryer. Rotfrukter, grönsaker och krispiga chokladmuffins är annat gott som går att tillaga i en airfryer. Hemgjorda fiskpinnar eller chicken nuggets i airfryern brukar vara populära maträtter som går hem i alla åldrar.

Testa dig fram och låt dig inspireras av kokböcker och andra idékällor du stöter på. Om det går att tillaga i en varmluftsugn så finns det goda chanser att även en airfryer genererar smaskiga resultat. 

Här hittar du några smarriga recept som tillagas i en airfryer!

 

Vad blir godast i airfryer? 

Den gyllenbruna spröda potatisen vi kallar för pommes frites är en svårslagen rätt när hungern slår till. Oavsett om det lagas i en vanlig fritös eller airfryer blir resultatet allt som oftast fantastiskt gott. En av skillnaderna mellan tillagningen i de två köksredskapen är hur nyttigt kontra onyttigt det är. Om det mäts i fett och transfett så är det ungefär 80 % mindre fett i pommes frites som görs i en airfryer - nyttigt alternativ för dig som vill göra ett hälsosamt val. När du tillagar potatisen kan du antingen välja att göra en hemlagad version, annars funkar även frysta pommes frites i airfryer!

 

Ska man förvärma en varmluftsfritös?

För vissa modeller krävs det att du förvärmer airfryern, medan andra inte behöver förvärmas alls. Det som händer när du värmer upp varmluftsfritösen innan är att den blir mer effektiv från start och kan korta ner tillagningstiden. Det är däremot inget måste för alla modeller. Kika i manualen innan första användning så vet om din airfryer behöver förvärmas.

 

Vad ska man tänka på när man köper en airfryer?

  • Utgå från hur många ni är i hushållet och välj en maskin som har rätt kapacitet. Ha dock i åtanke att det givetvis går att köra maten i flera omgångar om du bjuder in till fest.
  • Välj en maskin med rätt trygghetsfunktioner, exempelvis automatisk avstängning samt att den står stadigt på diskbänken.
  • Ta reda på hur enkel maskinen är att använda och rengöra, vilka delar som kan tas loss och vilka som exempelvis kan köras i diskmaskinen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris