Vilken spis ska man köpa?

Dags att köpa ny spis? Med alla olika varianter där ute kan det vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. I fyra enkla steg, reder vi ut vanliga funderingar och berättar allt du behöver veta om olika typer av spisar.

I genomsnitt håller en spis mellan 10 och 12 år innan det är dags att uppdatera den. På Elon.se hittar du flera olika typer av spisar i olika prisklasser och med olika funktioner. Det som skiljer spisarna åt är just designen, dess finesser och huruvida spisen är av traditionell sort - ansluten till en ugn - eller en fristående häll. 

 

Innehåll

  • Spishäll och ugn, eller traditionell spis?
  • Vilken typ av häll?
  • Vilken storlek vill du ha på din spis?
  • Vilka funktioner är viktigast?

1. Spishäll och ugn, eller traditionell spis?

Låt oss börja med grunden; är du ute efter en separat häll och ugn, eller en spis med inbyggd ugn? Vi listar de vanligaste för- och nackdelarna med båda varianterna.

SPISHÄLL OCH UGN: 

+ Ökade valmöjligheter: Idag finns det flertalet olika hällar och ugnar med fiffiga funktioner och utseende. Genom att satsa på separata kan du helt enkelt kombinera fritt.

+ Placeringsmöjligheter: En separat häll och ugn innebär också skräddarsydd placering. Du kan exempelvis placera ugnen i en bekväm arbetshöjd eller sätta en extra stor häll på köksön.

- Eventuell budgetökning: Att köpa två vitvaror istället för en kan bli något dyrare.

 

TRADITIONELL SPIS (KOMBINERAD SPIS OCH UGN):

+ Lätta att byta ut: Kombinationsspisar är ofta prisvärda och har standardstorlek, vilket gör dem i allmänhet lätt att byta ut vid behov. 

+ Enkel installation: Den traditionella spisen är generellt sett lätt att installera.

- Svåråtkomlig städyta: Det kommer bli en liten glipa mellan skåp och spis där smulor lätt ramlar ner.

 

2. Vilken typ av häll?

INDUKTIONSHÄLL

En induktionsspis värms upp direkt med hjälp av elektormagnetiska magneter så du slipper uppvärmningstiden när du lagar mat. Magneterna värmer upp kastrullen och inte hällen. Det innebär att endast stekpannor och kastruller med magnetisk botten kan användas på induktionsspisar.

Läs mer: Varför induktionshäll?

GLASKERAMIKHÄLL

En häll i glaskeramik är lätt att hålla ren tack vare att den är helt plan. Den värms upp under hällen likt gjutjärnsplattorna vilket i sin tur värmer upp kärlet ovanpå. En glaskeramikhäll drar även mindre energi än gjutjärnsplattor och har i många fall anpassningsbara värmezoner. Nackdelen med en glaskeramikhäll är att de är ömtåliga och kan skadas om något tungt tappas på dem. 

GJUTJÄRNSHÄLL

Gjutjärnsplattor är det traditionella valet och fungerar genom att en spole värms upp under plattan som sedan värmer kastrullen eller stekpannan som är placerad ovanpå. Det är en billig inköpskostnad och är ett enkelt alternativ. Det tar dock ett tag för dem att värmas upp samt att kylas ner efter användning.

 

3. Vilken storlek vill du ha på din spis?

Hur stor spis du behöver beror på hur stort utrymme du har i köket. 60 cm är standardbredden men det finns även spisar med större eller mindre bredd. I vårt sortiment hittar du till exempel modeller med en bredd på från 51 cm upp till cirka 90 cm. För den med det lilla köket är en bänkspis ett smidigt alternativ. Den är dessutom perfekt för husvagnen, båten eller under köksrenoveringen då den knappt tar någon plats och är flexibel

 

4. Vilka funktioner är viktigast? 

Om du är en matlagningsfantast som tycker om att briljera i köket kan det vara värt att kika på en spis med flera funktioner. Här är några funktioner att ha i åtanke när du väljer din spis:

  • Variabla zoner - Med variabla värmezoner behöver du inte hitta ett kokkärl med samma storlek som plattan. Hällen ökar eller minskar värmezonen så att det passar botten på din kastrull eller stekpanna. På så sätt kan du använda större kastruller än plattan och då minskar du energiförbrukningen som gått åt om du haft en för liten kastrull. 
  • Barnlås – Har du barn hemma med nyfikna fingrar kan ett barnlås bli användbart. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att lämna barnen ensamma i köket.
  • Antal kokplattor – Det flesta spisar har 4 kokplattor men det finns även de som har 3 eller 2. De spisar med färre kokplattor är oftast smalare till bredden eller kommer i bänkformat för det lilla köket.
  • Display – På en spis med display ser du inställningarna och alternativen tydligt digitalt. Displayen har ofta en inbyggd klocka så du kan hålla koll på tiden samtidigt som du lagar mat.
  • Typ av städning – Nuförtiden har många spisar självrengöringsprogram så du slipper rengöra den själv. Det finns tre olika varianter; pyrolysrengöring, ångrengöring och katalytisk rengöring. Pyrolys bränner bort allt fett så det bara är att torka ur sen. Vid ångrengöring ställer du in en skål med vatten som ångar bort smuts och fett, medan katalytisk rengöring suger in fettet i vägarna för att sedan bränna bort det.
  • Sval ugnslucka – För dig med barn eller husdjur är säkerheten allt viktigare. Då kan det vara skönt med en ugnslucka som håller sig sval under matlagningen.
  • Automatisk avstängning – Med automatisk avstängning slås plattan av när kastrullen eller stekpannan tas bort.

Om du fortfarande känner dig osäker kring vilken spis som passar dig bäst hjälper vi på Elon dig gärna. Många av våra Elon-butiker erbjuder dessutom hjälp med leverans till dörren samt installation.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris