Laddar...

Hitta den bästa espressomaskinen för dig

En nybryggd espresso gjord på exotiska bönor med fyllig crema är något som varenda kaffeälskare har svårt att tacka nej till. Du behöver inte besöka ett pittoreskt kafé på italienska landsbygden om du vill ha en rktigt god espresso - med en espressomaskin i köket kan du få dig en smaklig kopp kaffe varje dag!

 

Innehåll:

  • Espressomaskin – lyx i vardagen
  • Vilken typ av espressomaskin passar dig?
  • Hur använder du din espressomaskin?
  • Smarta funktioner som går att hitta hos espressomaskiner
  • Espressomaskin bäst i test och populära modeller

 

Espressomaskin – lyx i vardagen

En espresso är grunden till alla möjliga typer av kaffedrycker – cappuccino, americano, macchiato, flat white och latte. Dessa mjölkfyllda alternativ är förstås bara nymodigheter i jämförelse med den första espresson. Oavsett om du är en utbildad barista med lång erfarenhet av kaffekonst eller en vanlig kaffeälskare, ska du såklart få njuta av en riktigt bra espresso. I dag finns det mängder med olika espressomaskiner – för stora restaurangkök, små kokvrår och designmodeller som är lika mycket inredning som kaffemaskin. 

Föredrar du en helautomatisk maskin som gör allt från att mala bönor till att skumma mjölken, eller finner du charm i att själv få vara del i hantverket när suget för en kopp kaffe slår till? Låt dig inspireras och hitta den variant som passar allra bäst för ditt hem och behov. 

 

Vilken typ av espressomaskin passar dig?

Alla har vi vår egen relation till espresso och kaffe. Det är en historia som för de flesta börjar med en lite för besk smak och lite skepsis – till att bli en självklarhet i vardagen. Behovet av en espressomaskin eller kaffebryggare ser förstås olika ut för alla och som tur är finns det en rad olika varianter. Välj bland allt-i-ett-maskiner, semi-automatiska bryggare och manuella espressomaskiner. 

Helautomatisk espressomaskin – en perfekt kopp varje gång

För den som föredrar enkelhet framför de komplexa tekniker som en del espressomaskiner kräver, är en helautomatisk espressobryggare ett bra alternativ. Den är användarvänlig men ger dig hela processen från att mala bönor till färdig kaffedryck. Fyll på behållaren med kaffebönor och mjölk eller mjölkpulver och välj din dryck på en display eller knapp. När du väl gjort det så sköter maskinen resten – och vips så får du en god espresso med perfekt temperatur varje gång. 

Se Siemens helautomatiska maskin TQ703R07 här! 

 

Halvautomatisk espressomaskin – börja experimentera själv

En halvautomatisk espressomaskin fungerar precis som det låter, med en delvis automatiserad process. Det är upp till dig att mala bönorna och dosera kaffet i maskinen. Temperaturen och trycket ställs in när du fyller på med det nymalda kaffet, vilket förenklar processen. Det du behöver göra är att dosera den mängd kaffe du vill ha och skumma mjölken om du ska ordna en kaffedryck con leche. 

 

Manuell espressomaskin – en espresso värd att vänta på

Att göra en espresso från grunden med hjälp av en manuell espressomaskin kräver lite mer ansträngning än med de halv- och helautomatiska modellerna. Det finns inte några genvägar med den manuella espressomaskinen, utan allt hantverksarbete gör du själv, som en riktig barista: mala bönorna, dosera kaffet, få till rätt temperatur med ett tryck på omkring åtta till tio bar. Men låt inte det skrämma dig – många ser det som en utmaning och en läroperiod tills det att du lyckas med den perfekta espresson. När du väl får till den så smakar kaffet ännu lite godare. 

 

Espressomaskin med kapslar – kaffe på nolltid

En kaffefylld kapsel används istället för bönor och kräver minimalt med förarbete när du vill ha en espresso. Maskinerna är ofta mycket mindre och du slipper oroa dig för att något ska gå fel. Allt som krävs är att du laddar maskinen med en kapsel och vatten så har du din rykande heta espresso några sekunder senare. Om du vill varva espresso med varm choklad eller en kopp indiskt te så finns det kapslar för det också. 

Här hittar du Nespressos kapselmaskin Vertuo Next Premium!

Hur använder du din espressomaskin?

 

Snabb kopp på morgonen
När du snabbt vill få i dig dagens första kopp utan att behöva mala, dosera och tänka på maskinens tryck så kanske en av de mer lättanvända espressomaskinerna är något för dig. Kapsel- och helautomatiska espressomaskiner är ett bekvämt och pålitligt val som ordnar espresson snabbt och enkelt. 

Ta med den till sommarstugan eller båten?
Om du vill ha en maskin som är lätt att flytta på och ta med sig så finns det även mindre espressobryggare. Kapselmaskinerna är generellt sätt mer mobila – men även mer traditionella modeller finns i mindre varianter som går att ta med sig.

Passa en budget?
De allra finaste espressobryggarna kan kosta en halv förmögenhet, men det finns gott om varianter som passar för en mindre budget. De billigare modellerna må inte ha alla lyxiga extrafunktioner men kan utan tvekan bereda en riktigt god espresso. 

Espresso eller cappuccino?
En del espressomaskiner är utrustade med mjölkskummare, vilket gör det enkelt att uppgradera en espresso till en cappuccino. Dricker du ditt kaffe som en ristretto, espresso eller americano räcker det med en enkel espressomaskin. Föredrar du kaffedrycker som också är mjölkbaserade bör du sikta på en maskin som har en funktion för värmd och skummad mjölk.

En lyxig kopp efter middagen
Om du gillar att lyxa till det lite extra och gärna få vara med i processen att göra espresson så kan det vara värt att investera i en manuell eller halvautomatisk maskin. Kaffet tar lite längre tid att göra – men det kan vara mödan värt. Dessutom får du chansen att briljera som barista om du har gäster över på middag. 

 

Här är några smarta funktioner som går att hitta hos espressomaskiner

 

Inbyggd skummare – för dig som vill ha varm och skummad mjölk i kaffet passar en maskin med inbyggd skummare så att du slipper köpa till separata tillbehör.

Avtagbar spillbricka – varje kaffemaskin behöver göras rent med jämna mellanrum. Om du väljer en espressobryggare med avtagbar spillbricka blir den rutinen lättare.

Självrengöring – med en maskin med självrengöring blir det ännu enklare att fräscha till maskinens delar. En rengöringstablett i veckan räcker gott och väl. 

Koppvärmare – en espresso innehåller vanligtvis 25–35 ml flytande kaffe och med en så liten mängd vätska finns risken att kaffet snabbt svalnar i en kall kopp. Med en koppvärmare ovanpå espressomaskinen håller sig espresson varm längre. 

Dubbelkopp-funktion – kaffe är en populär sällskapsdryck och med en dubbelkopp-funktion kan du göra två koppar som blir färdiga precis samtidigt. 

Bluetooth-funktion – sätt på en kopp kaffe från mobilen om du ligger i sängen eller är på väg hem – så är den redo när du kommer fram till köket.

Touchdisplay – en modern och lyxig funktion som låter dig styra espressobryggandet med hjälp av pekfingret.

 

Espressomaskin bäst i test och populära modeller

Här listar vi tre stycken märken av espressomaskiner som vunnit bäst i test eller som är populära bland våra kunder.

Smeg espressomaskin – bästa design

När det kommer till design inom köksprodukter är det få märken som kan mäta sig med Smeg. En populär modell är den stilrena Smeg BCC02 i 50-tals stil.

Läs mer om Smeg BCC02 här!

De'Longhi espressomaskin – många populära modeller

Ett företag med många prisade modeller det senaste åren är De’Longhi. Hos oss kan du hitta flera av De’Longhis espressomaskiner med smarta funktioner, snygg design och framför allt – smakvinnande espressobryggning.  

Upptäck De'Longhis maskin Magnifica S Smart!

Siemens espressomaskin – tysk kvalité 

Det tyska företaget Siemens har blivit experter på helautomatiska espressomaskiner där kvalité ligger i fokus. Elon har ett stort utbud av olika modeller i flera prisklasser som har fått toppbetyg och uppskattas av våra konsumenter. 

Se Siemens modell TQ507R02 här!

Boka ett kostnadsfritt möte med Siemens espressospecialist

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här