Laddar...

Odla året om med växtlampa

Ljus är det absolut viktigaste du kan ge dina växter. Men hur löser man det under ett mörkt vinterhalvår? Svaret är: med en växtlampa

 

Innehåll:

  • Varför växtbelysning?
  • Växtlampa med led sparar energi
  • Växtbelysning hjälper kryddor och växter på traven
  • Välj en snygg växtlampa till hemmet
  • Vanliga frågor om växtbelysning

 

Varför växtbelysning?

För lite ljus gör att dina växter försvagas och blir mer mottagliga för skadedjur och sjukdomar. En växtlampa inom löser det problemet och hjälper dig att hålla odlingslusten vid liv – året om. Med växtbelysning kan du smidigt hålla dina balkongväxter vid liv till nästa utesäsong eller förgylla hemmets mörka delar som hallen eller badrummet.

 

Tänk på följande:

  • Välj en växtlampa med LED-belysning.
  • Se till att LED-lampan bör ha allra minst 1 000 lumen, gärna ännu mer.
  • Håll dig till varmvitt eller kallvitt sken. 
  • Ha din växtlampa tänd under dagen: 16 timmar dag och 8 timmar natt. 
  • En snygg växtlampa är oftast en avskalad variant. 

 

Växtlampa med led sparar energi

Växtlampa med LED (Light Emitting Diod) passar för all slags odling. LED-lampor är dessutom mer energisnåla och håller därför längre än vanliga. Om du använder LED-belysning går det dessutom att ha lampan närmare plantorna utan att de får brännskador. LED-lamporna avger nämligen mindre värme än vanliga lysrör. Själva ljuset i sig ska helst vara någon variant av vit - antingen varmvitt eller kallvitt; då täcker du in både röda och blåa nyanser som är livsnödvändiga för få att få robusta och snabbt växande växter. Vita nyanser är dessutom trevligare för ögat.

 

Glöm inte! Det du behöver hålla koll på när du väljer lampa är hur många lumen den har. De flesta växter tycker inte om när ljuset är under 1 000 lux, då slutar växten att fungera. Håll tänd under dagen (16 timmar) och håll släckt på kvällen (8 timmar) 

 

Läs vidare: Allt du behöver veta om LED. 

 

Växtbelysning hjälper kryddor och växter på traven

Växtlampa är en bra kompanjon till kryddor, sallat och medelhavsväxter. Den kan till exempel hjälpa till med övervintring av din ballkongväxter eller ge dig chansen att komma igång med chilodlingen redan i december. En växtlampa ger dig dessutom unika förutsättningar för att lyckas med din förodling.

 

Välj en snygg växtlampa till hemmet 

Det avskalade brukar vara det snyggaste när det kommer till växtbelysning för hemmet. Samtidigt vill man gärna undvika en alltför industriell framtoning. Ett bra exempel på denna balansgång är Airam Fiora LED växtbelysning: den har en minimalistisk design, behagligt ljus och passar perfekt för antingen bostad eller växthus. 

 

Vanliga frågor om växtbelysning

Kan man sätta en växtlampa i en vanlig lampa?

Det går bra att använda led-lampor som växtbelysning. Tack vare att led avger mindre värme än vanliga lysrör så de kan placeras nära dina plantor utan att de tar skada. 

Vad är speciellt med Växtlampa?

Växtbelysning hjälper dina växter att må bra året runt. Under de mörka vintermånaderna finns det mindre naturligt ljus vilket gör att dina växter trivs mindre bra - men med rätt belysning kan de få tillräckligt med ljus och överleva även de allra mörkaste dagarna. 

Måste man ha växtlampa? 

Med hjälp av växtbelysning kan du odla året runt - det är perfekt för dig som älskar växter och vill att de ska trivas även på vintern. 

Vad krävs för växtbelysning?

Det är viktigt att komma ihåg att dina växter behöver ljus under största delen av dagen. Under natten (8 h) kan du ha lamporna avstängda, men annars ska de vara igång för bästa effekt. 

Hur stark behöver en växtlampa vara?

Dina växter mår bäst när ljuset är över 1 000 lux och när belysningen är igång hela dagen - året runt. 

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här