Stäng

Produkter

 1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

 • Se aktuella leveranstider
 • Se öppettider och butiksinformation
Bild för kategori Hjälp att välja dammsugare

Hjälp att välja dammsugare

2016-08-04

10 tips för att välja rätt dammsugare

Att välja dammsugare är inte alltid så lätt som många tror. Därför vill vi ge dig vägledning, så att dammsugaren får din vardagen att fungera. Vilken dammsugaren du ska välja beror på hur du bor, om du har allergi och hur ditt hem är möblerat. Gå igenom de 10 punkterna innan du väljer vilken dammsugare som ska bli din nya hjälpreda.

 1. Dammsugarens energimärkning kan vägleda dig rätt i ditt val av dammsugare. Har du exempelvis mycket mattor är det bra om rengöringsklassen för matta har märkningen A eller B.
   
 2. För dig med allergi rekommenderas en dammsugare med partikelutsläppsklass A för att minsta möjliga damm ska finnas kvar i luften.
   
 3. Om du bor stort bör du kika på dammsugarens räckvidd. För att du så få gånger som möjligt ska behöva byta vägguttag under dammsugningen. 11 meter och uppåt är att betrakta som lång räckvidd.
   
 4. Ljudnivån på dammsugare kan variera en del vilket kan vara värt att ta hänsyn till om du exempelvis vill dammsuga när barnen sover. 60 dB motsvarar vanlig samtalston medan 85 dB är jämförbart med en hårtork.
   
 5. Ett HEPA-filter ser till både golvet och luften blir fritt från damm eftersom att de är extra täta och stoppar även de minsta partiklarna. HEPA-filtren finns i flera olika varianter; HEPA 11 renar luften upp till 95 %, HEPA 12 upp till 99,5 % och HEPA 13 upp till 99,95 %. Kom dock ihåg att byta filter varje eller vartannat år för att det ska fungera önskvärt.
   
 6. För dig som vill ha högsta energieffektivitet, välj en dammsugare med energiklass A.
   
 7. Om du bor på flera våningar bör du tänka på dammsugarens vikt. Att behöva bära en tungviktare upp och ner för trapporna kan minska antalet gånger dammsugaren används avsevärt.
   
 8. Dammsugarens rörlighet är en viktig egenskap, framför allt i hem med mycket möbler. Så ta en extra titt på dammsugarens hjul. 4 hjul som kan snurra oberoende av varandra är optimalt för största möjliga rörlighet.
   
 9. Stora dammsugare kan vara svåra att få plats med i städskåpet. Därför kan det vara smart att välja en mindre modell om du har begränsad förvaring
   
 10. För dig som likställer dammsugning med pesten; så kan vi inte nog förespråka en robotdammsugare. De kan till och med dammsuga när du är på jobbet så att det är helt rent när du kommer hem.

Här kan du se våra dammsugare »

 

Energimärkning

Sedan september 2014 måste alla dammsugare energimärkas. Energimärkningen gör att du vet vad du köper och är en vägvisning för bland annat hur bra dammsugaren är på olika underlag och hur mycket energi den förbrukar. Energimärkningen gör det även enklare att jämföra dammsugarna med varandra. Det gäller dock att veta vad de olika märkningarna betyder, vilket vi beskriver nedan.

Energiklassen visas på en skala från G till A, där A är energieffektivast. Energiklassen fastställs utifrån dammsugarens årliga energiförbrukning.

Energiförbrukningen visar hur mycket el som förbrukas årligen baserat på 50 städtillfällen och en boendeyta på 87 m2, det vill säga, nästan en gång i veckan i en medelstor bostad. Den verkliga energianvändningen beror såklart på hur ofta du dammsuger och hur stor hus du har.

Rengöringsklass matta samt rengöringsklass hårt golv visas på en skala från G till A, där A har bäst dammupptagning. Hur effektiv dammsugaren är mäta alltid när dammsugarens sugförmåga är inställd på max. Munstyckets design och funktion har ofta betydelse för hur effektivt dammsugaren gör rent.

Partikelutsläppsklassen visar hur mycket partiklar som släpps ut i rummet när du dammsuger, skalan är från G till A, där A är minst utsläpp. A betyder 50 gånger färre partiklar än G. Utsläppen mäts när dammsugaren är inställd på maximalt luftflöde. Tänk på att rengöra eller byta filter regelbundet.

Ljudnivån anger dammsugarens ljudeffektnivå i decibel när den används på matta, på hårt golv blir ofta ljudnivån högre. En skillnad på 2 decibel är knappt hörbar medan en ökning på 10 decibel upplevs som dubbelt så högt.

ELON Tipsar!
Produktpaket
Visa
 
Info