Laddar...
TvättstuganTvättstugan

Tvättråd och tips för tvättstugan

Oavsett om du älskar att tvätta eller inte så behöver det göras emellanåt. Tvättstugan är ett rum där vi tillbringar en hel del tid, så det är värt att satsa lite extra på sådant som gör den till en trivsam plats. Genom att ordna, inreda och välja rätt slags maskiner så kan tvättningen bli rätt okej ändå.
Tvättstugan ska gärna kännas luftig, funktionell och mysig. Här vill vi ha bra förvaring, bra ljus, trivsel och plats att tvätta, hänga, tumla, vika och stryka tvätt. Med några enkla knep blir det genast lite trevligare att ta sig an tvätthögarna.

Vi tipsar om hur du kan tvätta mer miljövänligt.Vi tipsar om hur du kan tvätta mer miljövänligt.

Bli en miljöhjälte i tvättstugan

Om vi förbrukar mer än vi behöver straffar vi både plånboken och miljön. Här är några tips som hjälper dig att tvätta mer miljövänligt. Vi guidar också till vad tvättsymbolerna betyder.

Vi tipsar om vad du ska tänka på inför köpet av ny tvättmaskin.Vi tipsar om vad du ska tänka på inför köpet av ny tvättmaskin.

Hitta tvättmaskinen som passar dig och dina behov

Dags att köpa ny tvättmaskin? Behöver du en liten tvättmaskin, en toppmatad tvättmaskin eller kanske en som fått bäst i test? Inför valet av ny tvättmaskin finns det en hel del att tänka på. Här är en guide för dig. 

Skapa trivsel bland tvätten

Förvaring i tvättstugan

Tvättmedel, sköljmedel, strykvatten, klädnypor med mera kan du förvara i snygga burkar på öppna hyllor eller gömma i ett skåp.

Investera i en ny strykbräda eller ge din gamla nytt liv med nytt strykbordsöverdrag. Dekorera med en växt, några ljuslyktor med batteriljus och en härlig matta. Förvaringskorgar med handdukar och en riktigt snygg tvättkorg är pricken över i:et. Tvättkorgar på hjul gör det enklare att flytta tvätten till och från tvättstugan och resten av huset.

En liten papperskorg är bra att ha nära tillhands när du till exempel ska slänga luddet från torktumlaren.

En snygg, hög tygkorg på golvet kan fungera som både inredningsdetalj och en bra plats att dumpa träningskläder eller liknande i.

Göm maskinerna

Tycker du att tvättmaskin och torktumlare känns sterilt och omysigt kan du gömma dem bakom en skjutdörr eller ett linnedraperi för en mjukare känsla.

Belysningen

När det gäller belysning ska du satsa på en led-lampa med färgtemperatur på omkring 3000 K, det ger ett varmt och behagligt arbetsljus.

Ljudet

Glöm inte att ställa in en Bluetooth-högtalare så att du kan lyssna på en bra ljudbok eller musik medan du kör tvättracet. Med dagens vibrationsdämpade tvättmaskiner och torktumlare blir det i övrigt rätt så lugnt i tvättstugan även vid centrifugering.

Förvaring i tvättstuganFörvaring i tvättstugan
Snygga burkar och korgar blir perfekt förvaring för tvättmedel, sköljmedel, klädnypor, handdukar och dylikt.

Produkter för extra mys och trivsel i tvättstugan

Inredning och förvaring i tvättstugan

Arbetsyta

Köksskåp och bänkskiva, eventuellt med diskho, utgör oftast bra förvaring och ger gott om arbetsyta i tvättstugan. Med en bänkskiva kan du enkelt lägga upp din tvätt direkt ur tvättmaskinen eller torktumlaren. Perfekt yta att vika och ta hand om tvätten på. Det skapar också plats för tvättmedel och andra saker.

Ont om plats för maskinerna?

Har du trångt i tvättstugan kan du ställa tvättmaskin och torktumlare på varandra i ett så kallat pelarmontage. Du kan också välja att investera i en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, en så kallad tvätt/tork, som är lika stor som en tvättmaskin, men kan både tvätta och torka i ett sträck.

En toppmatad tvättmaskin kräver inget extra golvutrymme framför, vilket är bra om du har tvättmaskinen i badrum eller tvättstuga med liten golvyta.

Hänga tvätten

Har du ont om yta att hänga tvätten på? Investera i en smidig torkställning som du kan vika ihop och ställa undan när du är klar (om man någonsin blir det).

säkerhet

Ett vattenlarm kan vara en bra investering för att bli varse vattenläckage på golvet i anslutning till exempelvis tvättmaskin eller torktumlare. Vattenlarmet placerar du på golvet vid maskiner och ledningar där det finns risk för vattenläckage. När vatten når de två sensorerna på undersidan av vattenlarmet aktiveras larmet. 

Hänga tvättHänga tvätt
Tvätten kan du hänga antingen på en torkställning eller på en tvättlina. Allt beror på hur mycket utrymme du har.

Maskiner som är bra när du har ont om plats

Övervaka tvätten med en app i mobilenÖvervaka tvätten med en app i mobilen
Övervaka tvätten i mobilen.

Smarta funktioner underlättar tvätten

Styr tvättmaskin och torktumlare med app

Visste du att många av de nya tvättmaskinerna och torktumlarna går att styra via en app i mobilen? Dessa maskiner med WiFi kan göra tvättupplevelsen smidigare.

Appen kan till exempel rekommendera vilket program du bör använda för din tvätt eller spara dina favoritprogram. I appen kan du också ställa in när du vill att tvätten ska vara klar och sedan får du en notis i mobilen när tvättmaskinen tvättat färdigt eller om det uppstår något problem.

Vissa appar ger också möjlighet att läsa av förbrukningen.

Tvättmaskiner och torktumlare som du kan styra med app

Väldoft

Vissa tvättmaskiner och torktumlare har speciella funktioner för extra väldoftande tvätt.

Torktumlare med så kallad FragranceDos- eller ProScent-teknik och tillhörande doftkapslar ger dig naturligt fräsch och väldoftande tumlad tvätt.

Tvättmaskiner med uppfräschningsprogram och så kallad FreshScent ger en snabb och väldoftande uppfräschning utan att du behöver köra ett helt tvättprogram.

Doften av nytvättat.
Undvik överdosering med självdoserande tvättmaskinUndvik överdosering med självdoserande tvättmaskin
Undvik att överdosera tvättmedel.

Underlätta för dig själv

Självdoserande tvättmaskiner

Hur ofta har du inte höftat lite när du ska fylla på tvätt- eller sköljmedel? Ofta häller du säkert i lite mer än nödvändigt och kvar i plaggen blir kanske lite tvättmedelsrester som inte sällan kliar.

Allt fler av dagens nya tvättmaskiner blir dock självdoserande. En självdoserande tvättmaskin doserar det flytande tvättmedlet och sköljmedlet automatiskt, anpassat efter typ av tvätt, hur mycket den väger och hur hårt smutsad den är. Du fyller på och så doserar maskinen själv upp till cirka 20 tvättar. Tidsbesparande, ekonomiskt och skonsamt mot både hud och miljö.

Planera smart med StarTfördröjning

En annan tidsbesparande sak är funktionen startfördröjning. Det är en slags timerfunktion som gör att du kan styra över när du vill att tvättmaskinen eller torktumlaren ska starta, och därigenom är tvätten klar när du behöver det. Perfekt i ett pressat vardagsschema. Tvätten kan vara tvättad och klar när du kommer hem och det är bara att slänga över den i torktumlaren. Vill du inte köra maskinen när du inte är hemma så kan du ändå ställa in den på morgonen så att den startar direkt vid en tid när någon kommit hem. Det effektiviserar tvättprocessen. 
De flesta maskiner har dessutom extra snabba program som funkar bra när tiden är knapp.

Fördela tvättandet över veckan

Skjut inte upp veckans tvätt till helgen om du inte vill tillbringa en hel ledig dag i tvättstugan. Passa istället på att utnyttja små tillfällen under veckan. Spara också lakanen och handdukarna till helgen och ta enklare tvätt på vardagarna. Mitt i veckan känns det nog inte så lockande att byta sängkläder. 

Självdoserande tvättmaskiner som underlättar för dig

Bli av med vecken.

Strykjärn eller steamer?

De flesta av oss vill nog tillbringa så lite tid som möjligt med att stryka våra kläder. 

När det är dags att få kläderna fria från skrynklor kan du använda dig av antingen ett strykjärn eller en ångstation/steamer. Båda kan avge ånga, men de fungerar helt annorlunda.

Strykjärn

Ett strykjärn överför värme från en plan, triangulärformad yta till ett plagg på en strykbräda. Den uppvärmda ytan pressar klädesplagget eller tyget under stryksulan med eller utan ånga. Det är bra med en robust strykbräda.

Ångstation

Ångstationen eller handsteamern tar bort skrynklorna utan att komma i kontakt med tyget. Den använder varm ånga för att räta ut vecken. En ångstråle riktas mot plagget som hänger på en galge. Risken att bränna plaggen är mindre än med ett strykjärn och dessa maskiner är mycket snabbare än strykjärn. De kräver inte heller en platskrävande strykbräda.

Ska du skapa pressveck så använder du ett strykjärn. Vill du stryka dina gardiner på plats så är det bättre med en ångstation.

Vissa strykjärn kommer med automatisk avstängning, men inte alla. Med ett uppkopplat eluttag, som till exempel Nedis smart plug, kan du ställa in en timer så att strykjärnet eller steamern stängs av efter en stund för säkerhets skull. Du sköter timerfunktionen och eluttaget via din mobil.

Strykjärn och steamers

Avfuktare

Tvättstugan är ett av de rum som kan bli fuktiga och i värsta fall orsaka hälsoproblem och skador på huset. Har du svårt att få tvätten torr och är rädd att tillföra onödig fukt i huset så kan du ställa in en avfuktare i tvättstugan. Avfuktaren minskar luftfuktigheten och torkar den upphängda tvätten effektivt och snabbt.

I regel kan du välja om du vill leda kondensvattnet ner i avfuktarens behållare eller direkt ner i tvättstugans golvbrunn. Avfuktare med hjul är ju dessutom lätta att flytta runt vid behov.

Avfuktare som torkar tvätten snabbt

Mer inspiration för tvättstugan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här