Laddar...

Köpa strykjärn – guide och bäst i test 2021

Dags att köpa nytt strykjärn? Vi går igenom strykjärnen som är bäst i test och guidar dig genom djungeln av funktioner och varianter för att du ska hitta rätt strykjärn för dina behov.

Vilket strykjärn passar dig bäst?

Det finns några saker som är värt att fundera på när du ska välja strykjärn. Beroende på hur din strykrutin ser ut, din livsstil och dina preferenser finns det några saker du bör ta i beaktning när du letar efter ditt nya strykjärn.

Hur ofta stryker du?

Stryker du regelbundet eller plockar du fram strykjärnet vid få, specifika tillfällen? Om du endast använder det några gånger per år kanske du nöjer dig med en billigare variant med färre funktioner. Om du däremot använder det till vardags kan det vara värt att kika på lite mer avancerade strykjärn som uppfyller specifika önskemål.

Reser du ofta?

Har du ett jobb som innebär resande eller reser du mycket på fritiden? Med ett resestrykjärn behöver du aldrig oroa dig för skrynkliga kläder som legat nedpackade i resväskan i flera timmar. Plocka bara fram ditt lilla strykjärn i mindre format och bli av med alla skrynklor direkt.

Styrka i armen

Vikten på olika strykjärn skiljer sig. Om man är stark i armen kan det vara enklare att jobba med ett tyngre strykjärn eftersom det lättare pressar ut skrynklorna i tyget. Om man är ovan vid att lyfta tungt så kan det dock vara bättre med en lättare variant eftersom det är enklare att vända och vrida på.

Hur mycket stryker du åt gången?

Brukar du stryka enstaka plagg i samma veva som du bestämmer vad du ska ha på dig för dagen eller är du en person som stryker stora lass i samband med tvätt? Om du brukar stryka mycket på samma gång kan ett strykjärn med en stor vattentank vara att föredra. På så sätt behöver du inte ta flera pauser för att fylla på vatten i behållaren.

 

Strykjärn med specifika funktioner

Förutom storlek och vikt finns det ytterligare saker som skiljer strykjärnen från varandra. Strykjärnen idag har många olika funktioner som underlättar användningen av dem och som spar tid och energi för dig.

Automatisk temperatur

Olika underlag kräver olika temperatur. Om du brukar klippa bort klädernas lappar eller om trycket på dem försvunnit kan ett strykjärn med automatisk temperatur vara grejen för dig. Med hjälp av sensorer kan strykjärnet reglera temperaturen automatiskt. På så sätt behöver du varken oroa dig för att ha fel temperaturinställning för materialet eller besvära dig med att leta upp vilken du faktiskt ska ha.

Avkalkningsfunktion

Det finns alltid en viss mängd kalk i dricksvattnet men hur stor mängd kalk varierar vart i landet du bor. Kalket ger avlagringar i vattenbehållaren och på stryksulan, vilket kan ge mindre effektiv strykning. En del strykjärn har en automatisk avkalkningsfunktion så du slipper göra avkalkningen själv. Om du bor i ett område med hårt vatten och mycket kalk kan det vara värt att satsa på ett strykjärn som avkalkar sig själv.

Automatisk avstängning

Vissa strykjärn stänger av automatiskt efter att det stått orört ett antal minuter. Denna funktion är ofta uppskattad av barnfamiljer och husdjursägare men den är även optimal för glömska personer eller för de som har en tendens att alltid fråga sig själva om de verkligen stängde av spisen, strykjärnet eller kaffekokaren innan de gick hemifrån.

Antidroppfunktion

Den här funktionen förhindrar läckage och vattendropp, som kan fläcka ner kläderna, från strykjärnet. Det är speciellt lämpligt vid strykning av ömtåliga material.

Genom att fundera på dessa saker, tillsammans med din budget och eventuella estetiska önskemål på designen blir det lättare att hitta det perfekta strykjärnet för dig.

 

Strykjärn bäst i test 2021

Här är produkter som fått utmärkelsen ”strykjärn bäst i test” år 2021. Vi tipsar även om ett bra strykjärn som fått utmärkelsen ”toppbetyg”.

BÄST I TEST: TEFAL ULTIMATE PURE ROSÉ

Det här strykjärnet från Tefal är bäst i test enligt testarna.se.

Tefal Ultimate Pure Rosé kombinerar effektiv ångkraft med ett speciellt kalksystem som förebygger fläckar från kalk under strykningen. Den har en kraftfull ångpuff och en automatisk ångreglering som känner av hur mycket ånga den behöver ge ifrån sig för att släta ut envisa veck. Utöver detta har den även en fantastisk glidförmåga.

 

BÄST I TEST BUDGET: PHILIPS EASY SPEED PLUS GC2145

Utmärkelsen bästa budget har Philips GC2145 fått från test.se. Den har även fått betyget ”bra köp” hos Råd & Rön.

Strykjärnet, som kostar 399 kronor hos Elon, har snabb uppvärmning, en stor vattenbehållare och en effektiv ångpuff för tuffa skrynklor. Den har även ett antidroppsystem som gör att du inte behöver oroa dig för vattenfläckar på ömtåliga tyger.

 

FÅTT TOPPBETYG: BRAUN TS525A TEXSTYLE 5

Här är ett strykjärn som fått toppbetyg av Råd & Rön. Trots att den inte vunnit titeln bäst i test har den blivit utsedd till ett säkert och användarvänligt strykjärn med reptålig stryksula.

Braun Texstyle-strykjärnet är utrustat med ett antikalksystem som sparar dig tid från tråkig avkalkning och det stängs av automatiskt efter åtta minuter om det står upp. Om det ligger ner stängs det av redan efter 30 sekunder.

Modellen som kommer i ljusblått är lätt i vikt och har ett handtag med ergonomisk utformning som gör det extra användarvänligt.

 

En bästsäljare hos Elon

Detta strykjärn är extra uppskattat av Elons kunder och är en storsäljare både i butik och på webben.

 

TEFAL EASYGLISS PLUS

Detta strykjärn har ett kontinuerligt ångutsläpp som effektivt slätar ut envisa skrynklor på olika tygmaterial. För att räta ut de allra knepigaste vecken kan du även använda ångstötar. Strykjärnet har en effekt på 2500 W vilket gör att det värms upp snabbt och är redo att användas nästan direkt. Det är utrustat med antikalkfunktion som gör att du slipper rengöra det själv.

Läs mer om Tefal Easygliss Plus

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här