Laddar...

Då är det dags att byta luftvärmepump

Förr eller senare kommer din värmepump behöva bytas ut. Men hur vet man egentligen när det är dags att byta luftvärmepump? Hem & Kök berättar mer.

En luftvärmepump erbjuder ett pris- och energieffektivt sätt att värma upp ditt hem. Med regelbunden service och rengöring kan pumpen hålla upp till 15-20 år. Förr eller senare kommer det dock bli dags att byta ut din gamla luftvärmepump mot en nyare modell. I den här guiden berättar vi mer om det.

 

Innehåll: 

 • Så länge håller en luftvärmepump
 • Byta värmepump –  håll utkik efter dessa tecken 
 • Att välja mellan byte eller reparation av luftvärmepump – då lönar det sig
 • Så går bytet av luftvärmepump till
 • Så mycket kostar luftvärmepump med installation

Hur länge håller en värmepump?

En luftvärmepump håller i snitt upp till 15-20 år. För att uppnå maximal livslängd och effekt på värmepumpen bör du se till att serva den regelbundet, förslagsvis vartannat eller vart tredje år. Rengöring har också en del i detta. Se därför till att rengöra både inne-och utedel på luftvärmepumpen. Använder du dessutom luftvärmepumpen för både uppvärmning och och nedkylning brukar underhållningsbehovet i regel vara större. 

 

4 tecken på att du borde byta din luftvärmepump

En luftvärmepump är en robust trotjänare, men förr eller senare kommer dess effekt att dala. Är det dags för dig att byta värmepump? Här är din checklista för att komma ett steg närmare svaret.

 

 • Oregelbunden effekt. Att luftvärmepumpens effekt börjar avta kan du märka på flera sätt. Några exempel är att den ger kall luft istället för varm och vice versa. Det kan också handla om varierande inomhustemperaturer. 

 

 • Ökad energiförbrukning. En höjd elräkning kan också signalera att din luftvärmepump borde bytas ut. En för gammal luftvärmepump behöver helt enkelt jobba hårdare för att producera önskad temperatur. 

 

 • Reperationsbehoven ökar. Om du märker att din luftvärmepump behöver underhållas allt oftare kan det vara ett tecken på att du borde byta ut din luftvärmepump. I regel bör du serva din luftvärmepump vartannat till vart tredje år. Det finns individuella skillnader beroende på slitage, klimat och eget underhåll, men är det oftare än så här kan det vara ett tecken på att din luftvärmepump sjunger på sista refrängen.

 

 • Oljud eller andra beteendeförändringar. Uppenbara fel som driftstopp, oljud eller andra överraskningar kan vara ett tecken på att du borde byta ut luftvärmepumpen. 

 

Byte eller reparation av luftvärmepump – då lönar det sig

 

Ibland står man i valet och kvalet mellan att säga adjöss till det gamla och att försöka lite till. Här kommer några faktorer att ta i beaktning om du står i valet och kvalet mellan att byta ut din luftvärmepump eller ej.

 

 • Produktens ålder kontra reparationskostnad.  Det finns alltid en naturlig nedgång i effektiviteten efter ett par år, men en riktlinje är att om en luftvärmepump som är äldre än tio år råkar ut för någon större komplikation - såsom kompressorhaveri - lönar sig det sig att byta ut pumpen snarare än att reparera.

 

 

 • Nya energibehov och ändrade förutsättningar. Ett utökat energibehov, kommande renovering eller en husförsäljning är också faktorer som motiverar ett byte av luftvärmepump. Med andra ord kan en ny luftvärmepump både förbättra nuvarande och kommande levnadssituation och höja värdet på huset.

 

Vanliga frågor 

Vad kostar en luftvärmepump?

Luftvärmepumpar finns i flera olika prisklasser – från 4 000 kronor till 25 000 kronor.   

 

Hur lång tid tar det att byta luftvärmepump?

Att installera en luftvärmepump tar vanligtvis mellan 5–6 timmar.

 

Hur vet man om värmepumpen är trasig?

Det finns olika tecken som kan visa att din luftvärmepump är trasig. Det kan röra sig om: förändrad inomhustemperaturer,  att det kommer kall istället för varm luft (eller vice versa) eller andra överraskningar som oljud eller ovanlig lukt.

 

Hur mycket kan man spara på att byta värmepump? 

Med en ny modern värmepump kan vara upp till 20% mer effektiv än en gammal värmepump. En värmepump med många år på nacken generar med andra ord inte lika stora besparingar som en ny.

 

När ska man byta värmepump?

En luftvärmepump kan hålla i upp till 15-20 år beroende på underhåll, modell och omkringliggande klimat. 

 

Elon finns där för dig hela vägen på resan mot en ny luftvärmepump – från rådgivning och installation till återvinning av din pump. Kom ihåg att installationen alltid ska skötas av en certifierad tekniker. Vi har samlat en sida med allt du behöver tänka på inför installation av luftvärmepump. 

 

Sammanfattning 

Med regelbundet underhåll kan en luftvärmepumpen hålla 15-20 år. Tecken på att det är dags att byta luftvärmepump kan vara allt från ojämn effekt till oljud. Vad som motiverar byte kan vara elbesparing (byta till en modernare), att luftvärmepumpen är för gammal och att det finns utökade energibehov i hushållet. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här