Laddar...

Siri Barje räddar middagen – 5 recept för hela familjen

Funderar du också vad du ska laga för mat i veckan? Här finner du svaret! För Elon Hem & Kök har Sveriges gröna matdrottning, Siri Barje, tagit fram recept som garanterar uppskattning hos stora som små familjemedlemmar. 

Pommes frites med färs-zucchinikebab, vitlökssås och krispig sallad

Här kommer ett fantastiskt grönt middagsrecept från Siri Barje att prova i veckan: Pommes frites med färs-zucchinikebab, vitlökssås och krispig sallad! "En av mina favoritvardagsrätter, nu ännu enklare och snabbare med airfryern", säger Siri Barje.


För fyra personer:

 

1 kg potatis, skuren I lite tjockare pommes

1 msk olja

Salt

 

Färs

500 g formbar färs, tinad

1 zucchini, riven på den grova sidan på rivjärnet

1 gul lök, fint hackad

1 msk oregano

2 tsk spiskummin

Salt och peppar

2 msk olja

 

Sås

2 dl crème fraiche

2 vitlöksklyftor, fint rivna

Salt och peppar

1 msk olivolja

 

2 hjärtsallad huvuden, skuren 

1 gurka skuren i stavar

1 kruka färsk mynta, plockad

2 msk olivolja

1 citron

Salt och peppar

Ev rostade sesamfrön till servering

 

  1. Lägg potatisen i kallt vatten för att dra ut stärkelsen något, ca 15 min. Ta upp och torka av.
  2. Blanda allt till färsen utom oljan i en skål och forma avlånga kebaber.
  3. Rör ihop såsen och låt stå kallt till servering.
  4. Lägg pommes i en skål och blanda med oljan, salta.
  5. Tillaga i Airfryern i 15 min vid 200 grader. 
  6. Ta ut och skaka om korgen, tillaga i ytterligare 5 min i 200.

 

  1. Pensla kebaben med oljan över allt och lägg dem i airfryern, tillaga i ca 15 min på 185 grader.
  2. Blanda salladen med gurkan, lite olja och lite citronsaft.
  3. Servera pommes med kebaben, sås och sallad!

Potatis och ostvåffla med crème fraiche, stekt svamp och vinbär

 

Här bjuder stjärnkocken och matstylisten Siri Barje på ett riktigt gott recept som passar både på helgen och till vardags: Potatis- och ostvåffla med crème fraiche, stekt svamp och vinbär. ”En mix av våffla, råraka och raggmunk som är helt otrolig”, säger Siri Barje.

 

DU BEHÖVER (4 portioner):

4 potatisar, skalade och rivna

1 dl lagrad ost, riven

75 g smör, smält

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 ägg, vispat

1 tsk bakpulver

1/2 dl kolsyrat vatten

 

TILLBEHÖR:

300 g valfri svamp, delad i trevliga bitar

25 g smör

2 dl creme fraiche

1 dl svarta vinbär eller lingon, frysta

1 tsk strösocker

1 kruka persilja, hackad

Salt och peppar


GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. 

2. Vispa ned mjölk och smör i mjölet och vispa tills klumpfritt, knäck i ägget och vispa.

3. Vänd ned potatis och ost och salta.

4. Vänd ned vattnet på slutet utan att vispa. Låt smeten svälla ca 10 min. 

5. Ta fram vinbär eller lingon från frysen och häll på socker och blanda runt, ställ åt sidan.

6. Stek svampen gyllene i smöret, salta och peppra. Håll varmt.

7. Värm våffeljärnet och grädda våfflorna.

8. Servera våfflorna med svampen, vinbär/lingon, creme fraiche och persilja!


Grand aioli! Säsongens kokta grönsaker med aioli

 

En barndomsfavorit! Vi åt alltid detta till middag hemma och det är så fantastiskt gott. Enkelt att variera med grönsaker du har hemma.

 

För fyra personer

 

4 potatisar

1 stor purjolök, delad i 4 delar och sköljd

4 morötter, skalade och delade i 3 delar

1 kålrot, skalad och delad i fyra delar

½ huvud romanesco eller broccoli delad i 4 delar

4 polkabetor, skrubbade

Salt

4 ägg

 

Aioli

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

3 dl varmpressad rapsolja

2 vitlöksklyftor, fint rivna

Några droppar citronsaft

Salt

 

1 ask krasse

1 msk olivolja

Flingsalt

 

  1. Börja med att koka polkabetorna i en separat liten kastrull, koka tills mjuka rakt igenom. Koka äggen i samma kastrull de sista 7 minuterna. Häll av och spola äggen kalla. Spola även polkabetorna och skala dem under kallt vatten.
  2. Gör aioli under tiden: Vispa ihop äggulor och dijonsenap i en skål som står på en fuktig disktrasa, droppa sedan ned oljan och vispa. Droppa oljan tills du har en fast och blank sås, då kan du häll lite kraftigare droppar. Vispa i all olja.
  3. Smaksätt med vitlök, salt och lite citronsaft. Ställ åt sidan.
  4. Koka potatis i en stor kastrull med saltat vatten och efter 15 min, lägg i morot och kålrot och låt koka med tills alla är mjuka.
  5. Ta en annan kastrull och koka upp saltat vatten, lägg i purjolök och romanesco och koka i ca 5-6 min.
  6. Skala äggen och dela på längden.
  7. Dela polkabetor och potatis i två. Lägg alla grönsaker på ett stort fat, droppa över olivolja, klipp över krasse och salta med flingsalt.
  8. Servera grönsakerna med äggen och aioli.

Gratinerad spenat- och kronärtskocksdipp med vitlök

 

Underbart varm, lite het dipp! Perfekt som förrätt eller enkel middag.

 

För fyra personer

 

400 g fryst bladspenat, tinad

2 burkar kronärtskockshjärtan, avrunna

2 vitlöksklyftor, rivna

3 msk majonnäs

5 msk crème fraiche

2,5 dl lagrad ost, riven

Några droppar chilisås typ Tabasco

½ citron

Salt och peppar

1 kruka gräslök, fint hackad

1 baguette eller valfritt bröd till servering

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krama ur spenaten ordentligt och kör den i matberedaren med kronärtskockshjärtan, och vitlök till en grov pasta.
  3. Lägg pastan i en skål och tillsätt majonnäs, creme fraiche och ost. Rör runt och smaka av med chilisås, citronsaft, salt och peppar.
  4. Lägg i en form och baka i ugnen till gyllne.
  5. Strö över gräslök.
  6. Servera med bröd och dippa!

Shakshouka med örter, feta och pinjenötter

 

Middag i en panna! Pocherade ägg i en smakrik tomatsås. Så otroligt gott och syrligt. Servera med stekta tortillabröd eller valfritt bröd.

 

För fyra personer

 

1 stor gul lök, skalad och skivad 

3 vitlöksklyftor, skalade och skivade

1 röd paprika, strimlad

2+2 msk olivolja

1 tsk gurkmeja

1 tsk korianderfrön, malda

2 burkar krossade tomater

4 ägg

Salt

1 citron

1 kruka dill, grovt hackad

1 kruka persilja, grovt hackad

1 paket fetaost, smulad

1 påse pinjenötter, rostade

1 paket tortillabröd, stekta i panna utan olja tills lätt gyllene.

 

  1. Stek lök, vitlök och paprika tills mjuk och lätt gyllene i 2 msk olivolja. 
  2. Tillsätt gurkmeja och koriander och stek 30 sekunder till. Salta,
  3. Tillsätt krossade tomater och rör runt, låt koka i ca 10 min.
  4. Riv citronskal i en skål och blanda ned dill och persilja.
  5. Gör fyra gropar i tomatsåsen och knäck ned äggen däri, pochera tills äggvitan är fast men gulan rinnig.
  6. Smula över fetaost, strö över citron, pinjenötter och lägg slutligen örtblandningen. Servera med bröd!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här