Blender eller stavmixer?

Letar du efter den perfekta stavmixern för ditt kök? Då har du kommit rätt! I den här guiden går vi igenom steg för steg allt du behöver veta om mixerstavar - allt från vilken styrka du bör ha på din mixer, till hur du kan använda den för att tillaga goda maträtter. 

I den här guiden kommer du få lära dig mer om följande saker: 

  • Varför ska du välja en stavmixer?
  • Vanliga frågor om mixerstavar
  • Stavmixer i olika prisklasser
  • Recept inspiration

Varför ska du välja en stavmixer?

En stavmixer är det smidiga alternativet till en vanlig blender. Den är liten och praktisk och snabbt tas fram ur kökslådan när något behöver mosas, mixas eller blandas. Den är dessutom väldigt enkel att rengöra - vilket är en stor bonus! Lossna mixerfoten och rengör den direkt efter användning.

Det finns mixerstavar med stark motor som nästan kan mäta sig med en vanlig mixer, men om du behöver mixa större mängder av något är en vanlig blender alltid att föredra.  

 

Vanliga frågor om mixerstavar

Här har vi samlat några av de mest vanliga frågorna som rör mixerstavar: hur de fungerar, deras funktioner och vad som kan vara bra att tänka på innan du väljer ut en modell till ditt kök.

 

Vad kan man mixa med stavmixer?

Alla mixerstavar kan mixa frukt och grönt till bland annat smoothies, soppor och puréer. Vad sägs om att slänga ihop en snabb guacamole till fredagsmyset? Det fixar en stavmixer på några få minuter! Om du har en stavmixer med starkare motor klarar den även av is, frysta bär och nötter. 

 

Hur stark stavmixer behöver man?

Det beror på vad du har tänkt använda stavmixern till. En vanlig stavmixer kan alltid blanda ihop såser, smoothies, barnmat osv. Men om du vill ha en mixer som är kraftfull nog att krossa is kan du behöva en modell med extra stark motor.

 

Kan man mixa i kastrull?

Ja, det kan man. När du till exempel kokar soppa behöver du inte hälla över den i en annan behållare för att mixa den slät. Istället kan du göra det direkt i kastrullen. En handmixer är ett praktiskt köksredskap som gör matlagningen enkel och smidig.

 

Kan man vispa med stavmixer?

Det går alldeles utmärkt! Stavmixer kan användas för att vispa bland annat ägg och socker. Det är därmed ett utmärkt alternativ när du ska baka.

 

Kan man använda mixer istället för elvisp?

Om du är ute efter att vispa grädde kan en stavmixer (och även en vanlig mixer) ersätta elvisp. Det går dock mycket fortare än med elvisp, så var uppmärksam på att inte vispa för länge - annars riskerar du att grädden blir alldeles för hård.

Stavmixer för olika plånböcker

På Elon.se finns ett brett sortiment av mixerstavar i olika prisklasser.  

Vad är skillnaden på de olika prisklasserna? Huvudskillnaden är styrkan och tillbehören. Om du vill ha en kraftfull mixer med olika funktioner som klarar av att hacka nötter och krossa is kan du välja en lyxigare modell. Annars räcker det gott och väl med en simpel modell som klarar av att fixa smoothies, såser och soppor utan problem.

Oavsett behov, önskemål och budget finns det en mixer som passar just dig. Här kan du ta en titt på två modeller i olika prisklasser:

Bosch stavmixer - MSM6B100

En simpel och praktisk mixer på 280 watt som fixar det mesta när det kommer till såser, soppor, smoothies och puréer. Den här passar dig som letar efter en prisvärd modell. Mixerfoten är dessutom avtagbar och kan diskas i diskmaskin. 

SMEG STAVMIXER - HBF11BLEU

Behöver du en allt-i-allo maskin till köket? Den här mixern på 700 watt har många tillbehör som gör det möjligt att vispa, hacka och mosa olika typer av livsmedel. Det här är det perfekta valet för dig som har behov av flera funktioner som kan ta din matlagning till nästa nivå.

Recept med stavmixer

Mixa, blanda och vispa - vad kan man egentligen använda en mixer till? Med en handmixer finns det mycket gott du kan tillaga! Allt från soppor, puréer och barnmat - till guacamole, majonnäs och aioli. Med vissa mixerstavar kan du även hacka lök och ingefära, krossa is samt mixa frysta frukter och grönsaker. 

 

Majonnäs med stavmixer

Om du ska göra egen majonnäs är mixerstaven din bästa vän! Det finns olika recept online, men vanligast är det att den innehåller dijonsenap, äggulor, olja, salt och peppar. Bäst smak får du om du låter alla ingredienserna stå i rumstemperatur en stund innan du sätter igång. Samla allt i en bunke och för ner stavmixern - när du har mixat klart har du en perfekt majonnäs redo att avnjutas!

 

Aioli med stavmixer  

Är du sugen på att göra aioli till middagen? Det går fort när du har alla ingredienserna redo. Såsen har en majonäsliknande bas och består huvudsakligen av vitlök. Precis som med majonnäsen kan det vara bra att ingredienserna har samma temperatur. Häll därefter ner allt i en bunke och mixa det tills det är färdigt. Tips! Om aiolin skulle bli för tjock kan du späda ut den med lite vatten. 

Upplev vilken lyx det är att ha en hemlagad sås som du kan ha som tillbehör till fisk- och skaldjursrätter eller doppa bröd och grönsaker i.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris