Vi firar kaffets dag med exklusiva erbjudanden! Hitta erbjudandena här.

Laddar...

Så maler du egen färs med en köttkvarn

Gillar du att laga ditt kött från grunden? Då ska du investera i en köttkvarn! Hushållsapparaten hjälper dig mala kött, kyckling eller fisk till färs på en liten stund och sedan är det bara att krydda och forma färsen som du önskar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om en köttkvarn och hur du använder den på bästa sätt.

 

Innehåll:

 • Hur fungerar en köttkvarn?
 • Vad kan man mala i en köttkvarn?
 • Storlek på hålskivan
 • Fördelar med en köttkvarn
 • Håll köttet nedkylt
 • Vanliga frågor om köttkvarnar

Hur fungerar en köttkvarn?

En köttkvarn är en hushållsapparat som mal köttfärs vilket gör den användbar när du vill laga kötträtter från grunden.

Inuti kvarnen sitter en kniv, en låsring och en hålskiva. Det är ur hålskivan köttet slutligen passerar och som gör det till färs.

Du börjar med att putsa köttbiten ren från grova senor och hinnor. Därefter skär du upp köttet i några bitar. Lägg ner lite kött i skålen på ovansidan av köttkvarnen och låt det sedan passera genom den. Ut kommer färs som är redo att kryddas, formas och tillagas. Några exempel på vad du kan tillaga med färsen är köttbullar, lasagne, tacos, pannbiff, köttfärslimpa eller kåldolmar. 

 

Vad kan man mala i en köttkvarn?                    

Förutom rött kött kan man också mala fisk, kyckling, kalkon, quorn, soja eller oumph. Allting som går att göra färs av kan man mala i en köttkvarn.

 • Fet fisk som lax, sill och makrill är optimalt att använda när man vill mala fiskfärs. Torrare fiskar som torsk faller lätt isär så många undviker dem. Grovmalen fiskfärs är perfekt till fiskburgare medan du ska välja finmalen färs om du ska göra fiskbullar.
 • Kycklingfärs går också bra att göra i en köttkvarn. Kycklinglåren är den fetaste delen av kycklingen och gör den godaste färsen.
 • Vegetariska substitut för kött blir allt vanligare och quorn, soja och oumph är tre livsmedel som många vegetarianer väljer istället. Liksom kött, kyckling och fisk går dessa substitut att göra färs på som i sin tur kan ätas som den är i tacos exempelvis eller rullas till bullar eller biffar.

 

Storlek på hålskivan

Storleken på hålskivan påverkar om färsen blir finmalen eller grovmalen. Med en del köttkvarnar tillkommer några olika skivor vilket ger mer eller mindre grovhet på färsen. I andra fall kan man köpa till hålskivor separat.

Om du vill ha finmalen färs men endast har en hålskiva för grovmald kan du också föra köttet genom kvarnen två gånger. På så sätt blir färsen extra fin.

 

Fördelar med en köttkvarn

 • Mer prisvärt
 • Du vet alltid precis vad som finns i din köttfärs
 • Alltid nymalen och färsk
 • Du kan göra färs av vilka livsmedel du vill
 • Du väljer själv vilken del av köttet färsen ska vara gjord av

 

Håll köttet nedkylt

Kom ihåg att alltid tvätta händerna noga innan du hanterar kött. Det är också viktigt att hålla färsen nedkyld innan och efter du maler den i de fall som den inte ska tillagas och ätas direkt. Anledningen är att bakterier frodas extra snabbt när köttet är finfördelat.

Vanliga frågor om köttkvarnar

Vilken köttkvarn är bäst? 

I Elons sortiment hittar du köttkvarnar från populära varumärken som Ankarsrum och Bosch. Ta en titt bland utbudet och hitta den bästa köttkvarnen för just dina behov.

Vad ska jag välja – en elektrisk eller gammaldags köttkvarn? 

En elektrisk modell har många fördelar. Den arbetar snabbare och mer effektivt - vilket sparar dig både tid och energi i köket. En gammal modell passar dig som vill arbeta mer manuellet, men om det känns för tidskrävande och jobbigt ska du självfallet välja en automatisk variant.

Hur mycket kostar en köttkvarn? 

Hos Elon hittar du kvarnar i olika prisklasser, allt från billigare modeller för under tusenlappen - till lyxigare versioner för 3795 kronor. 

Var kan man köpa köttkvarn? 

Du köper din kvarn antingen direkt här på Elon.se eller hos din lokala Elon-butik. 

Vad kan man göra med en köttkvarn? 

Med en köttkvarn kan du mala allt från rött kött till fisk, kyckling och vegetariska köttsubstitut.

Hur man maler kött? 

Du maler enklet och smidigt köttet med hjälp av en elektrisk kvarn. Putsa köttet rent från grova senor och skär det i bitar innan du placerar det inuti kvarnen. När köttet kommer ut färdigmalet är det redo att kryddas och tillagas. 

När kom köttkvarnen?

Köttkvarnen uppfanns i slutet av 1800-talet, innan dess fick man småhacka köttet för hand.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här