Så får du mer grönt på tallriken – varje dag

 

Äta grönt är både gott och nyttigt. Men hur gör man det till vardagsrutin? Matstylisten Siri Barje vet svaren.

 

Själv drivs Siri Barje - Sveriges gröna matdrottning - av lust och utgår hela tiden från råvaran.

– Det mest inspirerande jag vet är att gå i en butik utan någon egentlig plan. Bara titta efter vilka råvaror som finns. Vad är säsong och vad är gott? Vad är jag sugen på just nu? Och så lagar jag en rätt utifrån råvaran.

Men om man vill planera, vilka gröna råvaror bör man alltid ha hemma?

– Alltid lök – vit, gul, röd och purjo. Det är moderskeppet. Karamelliserad lök kan man lägga som topping på massor av rätter, exempelvis pizza. Sedan bör du också ha potatis, morot och alltid någon form av kål.

Ett barn skulle kanske lägga till gurka, tomat och paprika?

– Absolut det är inget fel med det. Men man ska inte glömma bort att ha en bas med rotfrukter och lök. Sedan vill jag också slå ett slag för romanesco, som är en slags blandning av broccoli och blomkål.

Hur tillagar man snabbt och enkelt i vardagen?

– Gröna grönsaker – alltid på spisen. Jag brukar koka och ånga en hel del. Det får gärna vara “jätte-al dente”, alltså absolut inte för mjukt. Gröna ärtor kokar jag inte utan bara mosar dom. Många grönsaker kan också bara blancheras, alltså snabbt vända i varmt vatten. 

– I ugnen kör jag mycket rotsaker.

Vanligaste misstaget när man lagar grönt?

– Vi svenskar kokar för länge. Alltid. Vi steker också för länge. Stek istället kort men med superhög värme. Du ska fortfarande känna grönsakerna som den råvara de är och då ska de inte vara sönderlagade.

 Ska man skala först?

– Det beror på. För mos brukar jag skala potatisen. Jordiga grönsaker också förstås. Men i regel, om du rostar eller steker, så behöver du inte skala. Däremot är det viktigt att skölja, så att du får bort oönskade sporer och annat som kommer från jorden.

Hur får du med dig proteinet i dina rätter?

– Vi svenskar är väldigt rädda för att vi får i oss för lite protein. Vi behöver inte vara oroliga. Det finns protein i det mesta, även i pasta och potatis. Men självklart kan du lägga till lite extra protein på tallriken, som ägg eller fisk. 

Hur gör man gröna rätter goda - för alla i familjen, varje dag?

– God smak är jätteviktigt och grönsaker ska inte vara tråkigare än något annat. Satsa på massor med god dressing eller en aioli. Eller bara olivolja och smör. Var generös!

Ibland kan grönsaker vara dyra. Har vi råd att äta rätt?

– Det handlar om hur vi prioriterar. Mat är min största utgift. Den är så viktig. Man ska inte kompromissa där. Ekologiskt är bättre än icke ekologiskt. Mycket grönt är bättre än lite grönt. Så tycker jag. Och allt fler med mig.

 

Siri Barje är matkreatör och en mästare på att få in det gröna, enkla och goda (!) i vardagen. 

Siris bästa serveringstips

 

Använd fat

En regel som jag alltid går: Sallad ska inte läggas i en skål, den ska läggas på ett fat. Skålen ser man bara toppen av. Fatet visar helheten.

 

Variera sorter och mönster

Arbeta igenom salladen metodiskt, de stora bladen först, sedan mindre. Jobba med två salladssorter. Skiva den ena, bryt den andra. Skär gurkan annorlunda. Skapa former genom att skära på snedden.

 

Minst tre färger

Tänk alltid att det ska finnas minst tre olika färger. Om du exempelvis har röd morot och vit potatis, då vill du också ha något grönt och murrigt. Varför inte grönkål eller svartkål.

 

Slarva inte med dressingen 

Ge dressingen lika mycket kärlek som salladen. Skapa din egen som du kan utantill. Eller din egna aioli. Den kan man också smaksätta.

 

Blanda rått och tillagat

Olika typer av tillagning kan ge effekt. Exempelvis om du först lägger upp kokta grönsaker. på ett fat. Och sedan adderar en råa grönsaker i en annan färg. Då skapas kontrast.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris