Laddar...

Rengöra grill – allt du behöver veta

Med sommaren kommer grillsäsongen och då ska du självklart ha koll på hur du rengör grillen. Det finns flera delar av grillen som behöver skötas om med jämna mellanrum. Framför allt är det viktigt att rengöra grillgallret, men även grillens insida och utsida kan ibland behöva skrubbas. I den här guiden hittar du våra bästa tips för en effektiv rengöring av grillen. 

Det är en härlig känsla att flytta ut grillen för säsongen. Det är ett somrigt tecken på att social och rolig matlagning väntar – med ett smarrigt resultat. Mindre roligt är det däremot att rengöra grillen från tidigare matrester. Men det bör göras för att maten ska bli fräschare – och dessutom ökar det grillens livslängd. 

En del grillar är nästintill självrengörande medan andra kräver mer frekvent underhåll. Oavsett vilken typ av grill du har är det viktigt att hålla den ren för att uppnå det bästa resultatet. 

 

Klassiska sätt att rengöra grillgaller

Det vanligaste partiet att göra rent på grillen är förstås grillgallret – där maten möter grillen och får sin yta. Det är också därför som det snabbt blir smutsigt. Du kan rengöra gallret på flera olika sätt, beroende på hur mycket matrester, fett och köttsaft som har bränts fast. 

Det enklaste sättet är att använda en grillborste nästa gång du grillar. Tänd igång och låt gallret blir rejält hett för att sedan skrapa bort de förkolnade resterna. Gör detta varje gång du tänder grillen så kan du dra ut på den tuffa rengöringen lite längre. 

Om du har flera omgångar av inbränd mat på gallret kan det krävas en mer genomgående rengöring. Då kan du börja med att smörja gallret med såpa-blandat vatten och sätta in det i ugnen på 100 grader. Låt det värmas upp en stund innan du tar ut det. När det har svalnat kan du skrubba bort resterna med en vanlig tvättsvamp. 

Här hittar du en effektiv grillrengöring från Elvita.

Ett husmorsknep för att rengöra grillgaller

Om grillborsten inte riktigt gör jobbet och du vill undvika kemikalier för att rengöra grillgallret kan du testa ett smart husmorsknep. Börja med att strö över rikligt med bakpulver på gallret och lägg i en djupare form, till exempel en ugnsform. Fortsätt med att hälla på några matskedar ättika och fyll på med vatten. Låt det stå i mellan 30–60 minuter. Efter det kan du mosa ihop en bit aluminiumfolie till en boll och börja skrapa gallret rent. 

 

Rengöra grill invändigt

Att göra rent kolgrillen är sällan nödvändigt - regelbunden tömning av aska räcker långt. Om du däremot vill göra en rengöring invändigt kan du göra det med hjälp av vanlig såpa, ljummet vatten och en tvättsvamp. Var noga med att torka bort vätska och såpa efteråt för att undvika att fukt och kemikalier stannar kvar när du sätter på locket.

En gasolgrill behöver emellanåt en mer rejäl skrubbning, förslagsvis innan säsongsdebuten eller när det är dags att ställa undan den för året. De viktigaste områdena är, förutom gallret, grillens lock och baljan som samlar upp matrester. Använd då vanligt lösningsmedel, en kökssvamp och varmt vatten för att skrubba bort. För grövre smuts och matrester som sitter tufft kan du använda en grillskrapa.

 

Rengöra grill utvändigt

För att hålla utsidan fräsch krävs det en mindre insats. Ofta räcker det att använda vanligt rengöringsmedel för plastytor, och för att skydda mot ytrost bör du använda rengöringsmedel för rostfritt stål. Glöm inte att täcka med ett överdrag när du inte använder den för att skydda grillen och förlänga hållbarheten. 

 

Avfettning

Grillen får stå ut med höga temperaturer och mycket fett. Med andra ord så behövs en rejäl grillrengöring med avfettning med jämna mellanrum. Det görs enkelt med avfettningsmedel och det kan användas på grillens alla ytor. För ett bättre resultat kan du låta lösningen ligga i ett par minuter innan du torkar av. 

 

Grillborste Outdoorchef GRILLBORSTE TRIANGEL
189 :-
Triangulär grillborste för kraftfull rengöring
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Grillrengöring Elvita BBQ Cleaner
79 :-
Effektiv grillrengöring mot inbrända rester, 500 ml
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Gjutjärnsgaller Outdoorchef GJUTJÄRNSGALLER DIAMOND 420
1 090 :-
Gjutjärnsgaller till Outdoorchef 420
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här