"Vi kommer att spara så mycket tid!"

Blöt tvätt i vardagsrummet. Byxor och lakan på matbordet.

Familjen Persson i Lindesberg hade ett gigantiskt torkproblem.

Men nu är det löst.


Dörren slås upp till den trivsamma villan i Lindesberg. De som knackat på är butikschefen Calle Swartling från den lokala Elon-butiken samt programledaren Hanna Persson. Teamet har hört talas om det snåriga torkproblemet och funderat på en lösning. 


Nu är det dags att dokumentera insatsen i form av ett tv-program. 


– Ja, vi har stora problem, säger Sabina Persson och skrattar när hon öppnar dörren.


Familjen, som förutom Sabina består av pappa Erik och barnen Ellen, 6, och Stina, 9, lever ett aktivt liv. Alla idrottar. Den lilla tvättstugan fylls med en aldrig sinande ström av tröjor, shorts, byxor och strumpor - förutom alla vardagsplaggen som också behöver bli rena.


– För två år sedan gick allt sönder. Tvättmaskin, torktumlare. Ja, hela köret, säger Erik.

– Så vi åkte och köpte tvättmaskin och tänkte att torktumlare får bli nästa steg. Men det blev inte av. Och sedan dess har det varit en katastrof eftersom vi inte har några torkmöjligheter.


Familjen visar runt i vardagsrummet. Kläder hänger i drivor på matsalsbordet och tvättställningar samsas med möblemanget.

– Det blir mjukare för gästerna, säger Hanna Persson uppmuntrande.

– Men inte så värst trevligt, säger Sabina skeptiskt.


Calle från Elon-butiken kommer dock med lugnande besked, efter att ha analyserat både problem och möjligheter.

– Jag har en plan. Häng med till butiken så tittar vi på lösningar, säger han.

Familjen Persson hade ett stort torkproblem. Elon kom till undsättning, med programledare Hanna Persson och butikschef Calle Swartling i täten.

 

FAMILJEN PERSSON


Familjemedlemmar: Mamma Sabina, pappa Erik och barnen Ellen, 6 och Stina, 9. 

Bor: Lindesberg, strax utanför Örebro. 

Intressen: Idrott för hela slanten. 

Behövde Elons hjälp med: Att hitta en smart, energi-snål lösning på familjens stora torkningsproblem. 

Väl inne i butiken tar sig gänget an den stora utmaningen - nämligen att kunna torka mer i tvättstugan.

– Familjen behöver en torktumlare. De behöver en stor, modern maskin. Och den ska vara energisnål, slår Calle fast.


Valet står mellan två modeller från Husqvarna. En som bygger på klassisk kondensteknik och torkar genom att tillföra värme. Samt en som bygger på den nyare värmepumpstekniken, vilket drar mindre ström.


Båda maskinerna har en mängd smarta program och funktioner som automatisk fuktavkänning och “reverserande trumgång”. Sistnämnda funktion gör kläderna mindre skrynkliga.


Familjen väljer snabbt modellen med värmepump. För säkerhets skull frågar Hanna Persson vad Ellen tycker. Även hon pekar på samma modell, som också är snyggt upplyst med belysning i trumman.

 

Därefter går rundvandringen i butiken vidare. Familjen erbjuds också en ny torkställning som komplement.

– Ställningen jag valt ut är den så kallade Rörets trippel - som man bygger mer på höjden än på djupet. Hos familjen Persson är det ganska trångt. Då är det smidigt med tre sektioner som man kan vika in. Det tar inte så stor plats, men ger mycket torkyta, förklarar Calle.

 

Innan familjen lämnar butiken har de också med sig ny strykbräda, strykjärn, steamer samt en LED-lampa från Elvita för att skapa bättre arbetsbelysning i tvättstugan.


Plus att de fått med sig en framtida skiss på helt ny inredning i tvättstugan. Med stommar från Elons eget märke Nordanro - som har ett av Sveriges allra största sortiment inom kök, tvättstuga och annan fast inredning - kan de spara ännu mer plats.


Bara några timmar senare är allt hemtransporterat och installerat av Elons tekniker. 

– Det var superskönt med hemleverans och installation. Jag behövde inte krångla med att boka släp och bära, konstaterar Erik.

"Det var superskönt med hemleverans och installation.

Jag behövde inte krångla med att boka släp och bära!"


Som bonus fick Perssons också med sig en bärbar högtalare från Harman Kardon, för att skapa lite mer underhållning i tvättstugan.


Familjen börjar genast testa utrustningen och njuta av de nya möjligheterna.

– Det har blivit så organiserat. Mycket lättare att hänga tvätt … så bra! Nu har vi verkligen tid att göra andra saker än att stå i tvättstugan, säger Sabina.

– Vi kommer spara så mycket tid åt hela familjen. 

Familjen fick experthjälp i deras lokala Elonbutik. 

Slutresultatet blev en väl utrustad tvättstuga med energisnål torktumlare, plastsmart torkställning och effektiva klädvårdsprodukter. Succé!Calle FÖRKLARAR: SÅ LÖSTE VI FAMILJENS TORKPROBLEM

 

Torktumlare: Husqvarna QT38S82B 

“En värmepumpstumlare som torkar på lägre temperatur och därmed är energisnål. Den har belysning i trumman, en inverter-motor och en protex-trumma på 118 liter, vilket gör att den rymmer väldigt mycket kläder. Den har fördröjd start-funktion och funktionen AutoAdjust, vilket sparar energi.”

Strykjärn: Tefal Pure Glass

“Det är ett lite kraftigare järn. Då går det snabbare när man stryker och man behöver inte pressa lika hårt på kläderna. Effekten är 2 900 watt plus en bra och slitstark sula. Du kan ånga både horisontellt och vertikalt. Tefal har också tänkt på säkerheten: när man ställer järnet på klacken stängs det av automatiskt efter 8 minuter. Har du järnet liggande stängs det av efter 30 sekunder.”

Steamer: Tefal Access Steam

“Fördelen är att den är på 2 000 watt. Den ger en ångpuff på 30 gram i minuten, men kan boostas upp till 90 gram i minuten.

Den startar upp på 30 sekunder. Sen har den en mikrofiberduk som gör att man kan ta bort ludd på kläder. Även på möbler kan man göra rent.”

 

Torkställning: Rörets trippel

“Ställning med vikbara sektioner som bygger på höjden och därmed sparar yta.”

 

Strykbräda: Rörets Novel 

”Specialdesignat strykjärnsställ med plats för galgar.” 

Portabel högtalare: Harman Kardon

Kalles kommentar: “En stilren och praktisk högtalare. Livar upp stunden i tvättstugan och du kan bära runt med den var som helst i huset”.

 

Plafond (takbelysning): Elvita E114336

“En effektiv och stark lampa som ger en god arbetsbelysning i tvättstugan. LED-lampor garanterar låg energiåtgång”.

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris