Laddar...

Njut av våfflor året om

Den 25 mars firar vi ju våffeldagen, men våfflor äter vi ju gärna året om. Istället för att gå till närmaste matbutik och köpa färdig mix för att göra våffelsmet, så kan man sno ihop våfflor snabbt och enkelt med ingredienser som ofta finns hemma. Vill du variera dig lite – gör våffelsemlor eller näringsrika belgiska våfflor. Vi har recepten, produkterna och experttipsen! 

 

RELATERADE PRODUKTER

Niklas Ekstedts tips för godare våfflor 

Våffeljärnet används ofta hemma hos Niklas, här är hans bästa tricks.

1. Vispad grädde

– Jag brukar vända ner vispad grädde precis innan gräddning för att fluffa till smeten, tipsar Niklas.

2. Klarnat smör

– Jag penslar järnet med klarnat smör, då tål det högre temperatur utan att brännas vid.

Det kallas också för skirat smör eller ghee.

3. Surdeg

– Det är gott med lite surdegsgrund i smeten, blir också fluffigare våfflor.


Frasigaste frasvåfflorna – utan ägg

Ett enkelt recept för att göra frasiga våfflor. Varianten är dessutom utan ägg. Köp inte färdig mix när du kan göra våffelsmeten själv!

Ca 8 våfflor.

FrasvåfflorFrasvåfflor
Frasvåfflor som du enkelt svänger ihop med ingredienser du har hemma.

Ingredienser

100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
4 dl mjölk

Gör så här

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna.
  2. Rör ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar. Vispa försiktigt ner det smälta smöret.
  3. Hetta upp våffeljärnet.
  4. Grädda våfflorna och låt dem vila på ett galler för att bibehålla frasigheten.
  5. Servera med glass och bär, eller kanske sylt och grädde.

RELATERADE PRODUKTER


Smarriga våffelsemlor

Små och goda våffelsemlor som är enkla och snabba att göra.

Ca 10 portioner.

VåffelsemlorVåffelsemlor
Smaskiga små våffelsemlor som går förvånansvärt snabbt att göra.

Ingredienser

50 g smör
2 ägg
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma
1 msk socker

Fyllning

3 dl grädde
50 g mandelmassa

Gör så här

  1. Smält smöret.
  2. Vispa äggen i en bunke.
  3. Blanda 3 dl av mjölken och hela mängden mjöl med äggen och rör om tills du får en klumpfri smet.
    Häll sedan i resten av ingredienserna och rör om smeten.
  4. Hetta upp våffeljärnet och pensla med smör vid behov.
  5. Grädda våfflorna och lägg dem på ett galler, inte ovanpå varandra så de mjuknar.
  6. Skär ut hjärtan av varje våffla.
  7. Riv mandelmassan och rör ut med lite mjölk eller grädde tills den mjuknar och blir bredbar.
  8. Spritsa grädde på en våffelbit och klicka på lite mandelmassa. Lägg en våffelbit ovanpå och pudra med florsocker.

Receptkälla: Zeinas Kitchen


Näringsrika belgiska bananvåfflor med choklad

Tjocka, goda och proteinberikade belgiska bananvåfflor som du gör i belgiskt våffeljärn.
Våfflorna är näringsrika, matiga, glutenfria och laktosfria.

Ca 5 belgiska våfflor.

Belgiska våfflor med choklad och bananBelgiska våfflor med choklad och banan
Belgiska våfflor med choklad och banan.

Ingredienser

Kokos- eller rapsolja att smörja med
2 ägg
2 mogna bananer
2 dl mandelmjöl
1 dl vassleproteinpulver choklad

Topping

Hallon
Smält mörk choklad (86 %)
Florsocker/Sukrin Melis florsocker
Ev. grädde eller glass

 

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet i en bunke. Använd eventuellt en elvisp eller stavmixer.
  2. Hetta upp våffeljärnet och smörj med kokos- eller rapsolja mellan varje gräddning.
  3. Grädda våfflorna och toppa med hallon och ringla över smält mörk choklad.
    Pudra över lite florsocker och servera eventuellt med grädde eller glass. Allt beroende på hur nyttig du vill vara.

Diskvåfflan - Husmorstipset för skinande rent våffeljärn

En mindre rolig del som följer våffelkalaset är att få våffeljärnet rent. Det kan till och med vara ett ganska besvärligt kapitel. Som tur är finns ett riktigt bra husmorsknep för att få rent järnet och det stavas: diskvåffla. Allt du behöver är: 1 dl mjöl, 2 msk salt och 1/2 dl vatten.

 

GÖR SÅ HÄR

Vispa ihop till en smet och grädda som en vanlig våffla. När diskvåfflan är färdig tar du bort den från järnet och vips! - så är våffeljärnet rent.

OBS! Diskvåfflan kanske ser god ut men ät den inte...



Våffeldagens historia

Våffeldagen, den 25 mars, infaller samma dag som Vårfrudagen och Jungfru Marie Bebådelsedag.

Vårfrudagen har markerat starten för vårbruket och användes också för att förutspå väder – så mycket snö som det fanns på taken den här dagen, skulle det finnas på marken till Valborg.

Jungfru Marie bebådelsedag ska ha varit den dag Maria fick reda på att hon var gravid – 9 månader innan jul.

Men vad har allt detta med våfflor att göra?

Jo, troligen kom namnet våffeldag till av att man uttalade vårfrudag lite slarvigt. Vafferdag blev vaffeldag som blev våffeldag.

Våfflor har i sin tur medeltida anor, men uppkommer i sin moderna form i slutet av 1800-talet.

Hur länge vi har ätit våfflor på Marie bebådelsedag/vårfrudagen är svårt att säga, men skrifliga bevis finns så långt tillbaka som år 1867.

I det svenska bondesamhället var dock ingredienser som vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt, riktiga lyxvaror. 

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här