Lär dig mer med Niklas Ekstedt
Programledare, restaurangchef, författare, stjärnkock och inte minst Elons frekventa matkreatör. Niklas Ekstedt har många järn i elden och över grillen.
Här hittar du oemotståndliga recept, smarta knep och oändlig matinspiration.
Sätt smak på påsken
Äntligen är den här. Påsken. En skymt av vår, lite välförtjänt ledighet och inte minst: riktigt god mat. Vi bad kocken och företagaren, Niklas Ekstedt, att ta fram en smarrig påskmeny för hela familjen att samlas kring.
Långkokt lammstek med härliga, klassiska smaker i en och samma gryta.
Julbord med Ekstedt
Julmaten är en höjdpunkt under året för Niklas Ekstedt, kocken och företagaren som driver flera tongivande restauranger.
Vi bad honom att laga till ett julbord med sin helt eget signatur. Resultatet blev en blandning av mustiga klassiker och smaskiga efterrätter.
Enligt Niklas Ekstedt är julmaten inte bara en njutning, utan också ett sätt att bevara svenska mattraditioner.
– Med julmaten lutar man sig mot traditionellt klassiska matlagningsstilar. Många traditionella hantverk får leva kvar tack vare julmaten, säger han.
Även om han vurmar för traditionellt så tycker han att alla borde ha en bra matberedare i köket, den kan underlätta mycket när man fixar allt före dopparedagen.
Själv kommer Niklas fira julen med familjen och massor av god julmat i Åre, där han är uppväxt.
Niklas Ekstedts inlagda sill med en klassisk 1-2-3–lag.
Foto: Martin Cederblad
Styling: Annika Kampmann
“Vi ska inte vara så snobbiga med brunch”
Brunch blir allt mer populärt både på restaurang och i hemmaköken.
Men vad är brunch egentligen?
Vi tog en pratstund om det med stjärnkocken Niklas Ekstedt på en av hans restauranger.
–För mig är brunch ledighet. Det är början på någon slags tanke om att “nu behöver jag inte jobba och kan koppla av”, säger Niklas Ekstedt.
Han säger också att brunch kan vara flera olika saker och man ska inte se det så begränsat.
Brunch är som ett modernt smörgåsbord!
Smarrig korngröt med blåbär, hasselnötter och solöga.
Fem brunchfavoriter från Niklas Ekstedt
Niklas bjuder på fem härliga brunchrecept från böckerna Happy Food och Happy Food 2.0:
-
SURDEGSBRÖD
-
SKYR med nordiska bär och frön
-
ØLLEBRØD
-
KORNGRÖT med blåbär, hasselnötter och solöga
-
JUICE på rödbeta, spenat och ingefära
Vilken blir din favorit?
Recept från Happy Food 2.0 Niklas Ekstedt & Henrik Ennart
Foto: David Loftus
Niklas Ekstedts mattrender 2021
Kocken Niklas Ekstedt benar ut hur han tror att matåret 2021 kommer att se ut.
Vad hoppas du ska bli trendigt i år? Läs artikeln om Niklas tankar om mattrender här eller se videon nedan.
Laxceviche på grillen
Smarrigt recept på laxceviche med chili, lime och avokado. Rätten serveras i ett ångat vitkålsblad.
Laxceviche på grillen
Steamed buns med grillad ryggbiff
Smarrigt recept på laxceviche med chili, lime och avokado. Rätten serveras i ett ångat vitkålsblad.
Recept för oförglömliga sommarkvällar
Äntligen dags för mysiga middagar under bar himmel. Sätt igång grillen och pizzaugnen och välj ditt favoritrecept från Niklas Ekstedt.
-
Laxceviche på grillen
-
Steamed buns med grillad ryggbiff
-
HEMMAGJORD Pizza MED PIZZAUGN
Ge grillkvällen sting med asiatiska smaker.
Magiska midsommarrecept
Stjärnkocken Niklas Ekstedt delar med sig av sina bästa recept som tar midsommarbuffén till nya höjder:
-
Jordgubbstiramisu med mandelkubb
-
Glödbakad lök
-
Grillade matjesillknyten
-
Gubbröra-ish med sojapicklade ägg
-
Potatisremoulad
Det är dags att duka upp för en oförglömlig midsommar.