Midsommarrecept - Niklas Ekstedts favoriter

Midsommar står runt hörnet och det är dags för små grodorna, blomkransar och riktigt god mat. Stjärnkocken Niklas Ekstedt delar med sig av sina bästa recept som tar midsommarbuffén till nya höjder. 

Cevapcici 

Cevapcici är populärt på Balkan och börjar nu bli populärt även i Sverige. Förenklat är det järpar med smak av vitlök och paprika som får härlig grillsmak.

       

Ingredienser - 4 portioner

500 g köttfärs (gärna lite fetare än vanlig nötfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
Nymald svartpeppar
0,5 tsk bikarbonat
0,5 dl kolsyrat vatten

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Ta fram en stor bunke och lägg i färsen. 
  2. Riv gul lök och vitlök, och lägg i bunken.
  3. Lägg ner paprikapulver, salt och några drag nymald svartpeppar i bunken och blanda runt ordentligt.
  4. Blanda bikarbonat med kolsyrat vatten, så det löser sig. Blanda sen ner i smeten.
  5. Forma små cevapcici, tänk storleken som om 3 köttbullar låg på rad.
  6. Sätt på grillen i tid och grilla dina cevapcici tills de är genomstekta. Använd gärna indirekt värme och ha locket på, så blir de saftiga.
  7. Servera gärna med somunbröd eller pitabröd, en enkel vitlöksdressing, kajmak och ajvar.

Grillad sallad med sumak

Har du testat att grilla sallad? Det är en riktig höjdare och det här receptet är en bra väg in om du vill testa. Receptet kan anpassas väldigt mycket efter vad du har hemma och du kanske har rester från midsommarlunchen som även passar bra i en matig sallad.

          

Ingredienser - 4 portioner
1 romansallatshuvud eller motsvarande mängd i sallad eller kål i säsong
3-4 st knipplök (använd 1-2 gul lök om du inte hittar knipplök)
3-4 msk olivolja
1-2 msk sumak
3-4 kokta färskpotatisar från midsommarlunchen
Salt
Peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Börja med att tända grillen så du har bra glöd.
  2. Dela romansallat i grova bitar. Skala och dela löken i klyftor.
  3. Grilla romansallat och lök tills den fått härliga grillränder. Ta sen av från grillen.
  4. Skär de kalla färskpotatisarna i tärningar.
  5. Lägg upp det du grillat och potatisarna på ett stort fat. Häll över olivolja, häll på ordentligt med salt och peppar. Blanda runt.
  6. Innan servering avslutar du med att strö sumak över allt, sumak ger en härlig syra till den grillade salladen.

Jordgubb- och rabarberkompott med toner av mynta

Jordgubbar är ett måste på midsommar. Varför inte göra en härlig kompott med rabarber som också är i säsong? Perfekt att preppa dagen innan och servera med myntasocker och lättvispad grädde eller glass på midsommarafton. Du kan också göra det på grillen som du ser att vi gjorde på bilderna.

             

Ingredienser - 4 portioner
500 g (cirka 3 medelstora stjälkar) rabarber
500 g jordgubbar
50 g smör
1 dl socker
Myntasocker:
4 msk socker
Färsk mynta
Till servering:
Lättvispad grädde eller vaniljglass

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Dela jordgubbar och skär ner rabarber.
  2. Ta fram en gryta eller gjutjärnspanna och lägg ner jordgubbar och rabarber. Lägg ner smör och socker. Koka upp och sänk värmen lite så det inte bränns. Tillaga tills jordgubbar och rabarber är mjuka. Låt svalna tills servering.
  3. Mortla socker och ungefär motsvarande mängd färska myntablad. Spara tills servering. 
  4. Servera kompott med myntasocker och ditt val av lättvispad grädde eller vaniljglass. 

Gubbröra-ish med sojapicklade ägg

 

Ingredienser 4 personer

4 ägg (löskokta)
0,5 dl vinäger
1 dl socker
2 dl japansk soja
20 st färskpotatis
Rapsolja
Salt
8 ansjovisfiléer (grovhackade)
1 dl hovmästarsås (helt okej att använda färdig om du vill)
1 knippe dill
Färsk pepparrot

 

Så här gör du:

Dagen innan servering skalar du de löskokta äggen och lägger i en burk med vinäger, socker och japansk soja. Låt dra i kylen över natten.

Samma dag som servering delar du färskpotatis i mindre bitar (cirka 1,5x1,5 cm). Häll på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ringla över lite rapsolja och strössla över salt. Rosta på 175°C (varmluft) i 20 minuter.

Blanda rostad potatis, ansjovis och hovmästarsås. Till servering toppar du med picklade ägg, några kvistar dill och riven pepparrot.

 

Potatisremoulad

 

Ingredienser 4 personer
12 st färskpotatisar (kokta)
1 gul lök (finhackad)
1 syrligt äpple, exempelvis Ingrid Marie (finhackat)
1 tsk curry
2 dl majonnäs
0,5 knippe dill (spara lite till garnering, finhacka resten)

123-lag:
1 dl ättika (12 %)
2 dl socker
4 dl vatten

 

Så här gör du:

Lägg färskpotatis i 123-lag, smidigt att göra dagen före servering och det behöver ligga i lagen minst 2-3 timmar.
Fräs lök och äpple i en stekpanna med lite smör. Addera curry och låt fräsa några minuter.

Låt fräset svalna. Under tiden skär du färskpotatisen i tärningar, cirka 1,5x1,5 cm.

Blanda färskpotatis, det avsvalnade fräset, majonnäs och dill. Garnera med några dillkvistar vid servering.



Grillade matjesillknyten

 

Ingredienser 4 personer
1 dagstidning (lägg i blöt i 20 minuter)
400 g matjessill i bitar
1 stor röd lök (grova strimlor)
Färsk dill
20 st färskpotatisar (kokta)

 

Så här gör du:

Slå in ingredienserna i den blöta tidningen, gör ett stort eller 4 mindre paket.

Baka av i direkt i glöden på grillen, ta upp paketen efter 10-15  minuter och servera direkt.

 

Jordgubbstiramisu med mandelkubb

 

Ingredienser 4 personer

250 g mascarpone
4 msk koncentrerad fläderblomssaft
4 st mandelkubb
1 dl utspädd fläderblomssaft
Jordgubbar efter smak

 

Så här gör du:

Blanda mascarpone med den koncentrerade flädersaften.

Häll den utspädda saften på mandelkubben och låt det dra några minuter, så kubbarna suger upp vätskan.

Krossa kubb till en “röra” och lägg i botten på en skål eller i ett glas, skeda upp mascarponeröran och toppa med jordgubbar,

Garnera gärna med fläderblommor. 

 

Glödbakad lök

 

Ingredienser 4 personer

4 gul lök
200 g smör
1-2 msk japansk soja

 

Så här gör du:

Bryn smöret och smaksätt med japansk soja.

Tänd grillen och sätt lök rätt på glöden. Låt de bli mjukbakade, brukar ta 15-20 min. Känn med en potatissticka så vet du när det är klart.

Servera löken med brynta smöret, du äter så klart inte det förkolnade skalet.

 

Elvisp Bosch Styline MFQ4030K
629 :-
Tystgående rosa elvisp med specialdesignade vispar för extra fluffighet
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Kastrullset Tefal Nordica 6 Pcs Set
Kastrullset i smart och funktionell design
Ej webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Stekpanna Ronneby Bruk UL Professional 30 cm
829 :-
Stekpanna UL Professional 30 cm Ronneby Bruk
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Elvisp Elvita CEV4400X
349 :-
Lätthanterlig elvisp med vispar och degkrokar
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Kastrull Professional Secrets Kastrull med lock, 6.0 lit
1 490 :-
6 liters Kastrull med lock och bra tyngd
Ej webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris