
Midsommarrecept - Niklas Ekstedts favoriter
Midsommar står runt hörnet och det är dags för små grodorna, blomkransar och riktigt god mat. Stjärnkocken Niklas Ekstedt delar med sig av sina bästa recept som tar midsommarbuffén till nya höjder.
Gubbröra-ish med sojapicklade ägg
Ingredienser 4 personer
4 ägg (löskokta)
0,5 dl vinäger
1 dl socker
2 dl japansk soja
20 st färskpotatis
Rapsolja
Salt
8 ansjovisfiléer (grovhackade)
1 dl hovmästarsås (helt okej att använda färdig om du vill)
1 knippe dill
Färsk pepparrot
Så här gör du:
Dagen innan servering skalar du de löskokta äggen och lägger i en burk med vinäger, socker och japansk soja. Låt dra i kylen över natten.
Samma dag som servering delar du färskpotatis i mindre bitar (cirka 1,5x1,5 cm). Häll på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ringla över lite rapsolja och strössla över salt. Rosta på 175°C (varmluft) i 20 minuter.
Blanda rostad potatis, ansjovis och hovmästarsås. Till servering toppar du med picklade ägg, några kvistar dill och riven pepparrot.
Potatisremoulad
Ingredienser 4 personer
12 st färskpotatisar (kokta)
1 gul lök (finhackad)
1 syrligt äpple, exempelvis Ingrid Marie (finhackat)
1 tsk curry
2 dl majonnäs
0,5 knippe dill (spara lite till garnering, finhacka resten)
123-lag:
1 dl ättika (12 %)
2 dl socker
4 dl vatten
Så här gör du:
Lägg färskpotatis i 123-lag, smidigt att göra dagen före servering och det behöver ligga i lagen minst 2-3 timmar.
Fräs lök och äpple i en stekpanna med lite smör. Addera curry och låt fräsa några minuter.
Låt fräset svalna. Under tiden skär du färskpotatisen i tärningar, cirka 1,5x1,5 cm.
Blanda färskpotatis, det avsvalnade fräset, majonnäs och dill. Garnera med några dillkvistar vid servering.
Grillade matjesillknyten
Ingredienser 4 personer
1 dagstidning (lägg i blöt i 20 minuter)
400 g matjessill i bitar
1 stor röd lök (grova strimlor)
Färsk dill
20 st färskpotatisar (kokta)
Så här gör du:
Slå in ingredienserna i den blöta tidningen, gör ett stort eller 4 mindre paket.
Baka av i direkt i glöden på grillen, ta upp paketen efter 10-15 minuter och servera direkt.
Jordgubbstiramisu med mandelkubb
Ingredienser 4 personer
250 g mascarpone
4 msk koncentrerad fläderblomssaft
4 st mandelkubb
1 dl utspädd fläderblomssaft
Jordgubbar efter smak
Så här gör du:
Blanda mascarpone med den koncentrerade flädersaften.
Häll den utspädda saften på mandelkubben och låt det dra några minuter, så kubbarna suger upp vätskan.
Krossa kubb till en “röra” och lägg i botten på en skål eller i ett glas, skeda upp mascarponeröran och toppa med jordgubbar,
Garnera gärna med fläderblommor.
Glödbakad lök
Ingredienser 4 personer
4 gul lök
200 g smör
1-2 msk japansk soja
Så här gör du:
Bryn smöret och smaksätt med japansk soja.
Tänd grillen och sätt lök rätt på glöden. Låt de bli mjukbakade, brukar ta 15-20 min. Känn med en potatissticka så vet du när det är klart.
Servera löken med brynta smöret, du äter så klart inte det förkolnade skalet.