Nyårsmeny - med virala succérätterna

Svårt att hitta inspiration till den optimala nyårsmenyn? Här har du ett viralt förslag från oss - samtliga rätter har blivit stora sucéer på TikTok! Varsågod – här är recept på 3 rätter; förrätt, varmrätt och dessert att testa nyårsafton 2021!

Förrätt: Ricotta-toast med körsbärstomater

Frasigt bröd, färska tomater och krämig ost. Artisten Lizzos hyllade veganska recept är galet gott, men självklart kan du använda vilken sorts bredbar ost du vill.

Du behöver:
Surdegsbröd
Körsbärstomater
Ricotta av valfri typ (eller annan färskost)
Ruccola
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här:
1. Skiva brödet och stek skivorna frasiga i lite olja.
2. Dela tomaterna och fräs dem snabbt i en stekpanna. Salta efter smak.
3. Bred generöst med ricotta på varje brödskiva och toppa med tomater och ruccola.
4. Strö nymald svartpeppar över och servera genast.

Huvudrätt: Ugnsbakad fetaost med tomater och pasta

Vid det här laget är TikTok-pastan en riktig klassiker. Inte konstigt med tanke på hur enkel och god den är!

Cirka 4 portioner

Du behöver:
2 paket körsbärstomater
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor, krossade
1,5 dl olivolja
Salt
Chiliflingor
300 g fetaost (2 paket)
Färsk timjan och basilika
Cirka 1/2 kilo pasta, exempelvis fusilli eller penne
Zest från 1 citron (valfritt)

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda tomater, schalottenlök, vitlök och det mesta av oljan i en stor ugnssäker form.
3. Krydda med salt, peppar och chiliflingor och rör om.
4. Placera fetaosten i mitten av tomatblandningen och häll resterande olivolja över.
5. Strö timjan över tomaterna.
6. Baka i ugnen i 40-45 minuter, tills tomaterna spricker och osten fått en gyllene yta.
7. Under tiden, koka pasta enligt instruktionerna på paketet. Spara 1 dl pastavatten när du häller av det.
8. Tillsätt pastan, pastavattnet och citronzest i formen med tomater och feta och rör om tills allt är blandat. Toppa med basilikablad och servera.

Tillbehör: Garden Focaccia

Det här är trenden där du dekorerar brödet med färska grönsaker och örter till vacker ätbar konst. Fantastiskt fint på middagsbordet! Gör degen en dag i förväg.

Du behöver:
6,5 dl vetemjöl
20 g jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
3 msk olivolja
2,5 dl ljummet vatten

Dekoration:
Färska örter som rosmarin, basilika och timjan
Oliver
Paprika
Parmesan
Tomater
Rödlök och salladslök

Gör så här:
1. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt jäsa 2-3 timmar under duk.
2. Förbered en plåt med bakplåtspapper penslat med olivolja. Fördela degen jämnt.
3. Låt vila i kylen under natten.
4. Ta ut degen ur kylen 30 minuter innan du börjar dekorera. Den ska vara rumstempererad.
5. Pensla med olivolja och flingsalt.
6. Dags att bli kreativ och dekorera brödet efter tycke och smak!
7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter tills brödet fått gyllenbrun färg.

Dessert: Mexikansk chokladsufflé utan vetemjöl

Hela världen älskar det ljuvligt chokladiga och glutenfria receptet som unge amerikanske stjärnkocken Eitan Bernath skapat till sin mamma.

4 portioner

Du behöver:
3 msk strösocker + extra till formarna
4 msk smör + extra till formarna
2 dl hackad choklad
1 tsk kanel + extra till topping
1/2 tsk cayennepeppar
3 stora ägg, separerade
1 tsk vaniljextrakt
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
Till servering:
Vispgrädde eller glass
Färska bär
Kanel

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smöra 4 små ugnsfasta formar.
3.Täck formarnas insida med strösocker och skaka ur överflödigt socker.
4. Lägg smöret, chokladen, cayennepeppar och kanel i en skål som tål att mikras. Värm skålen i mikron 20 sekunder i taget och rör om emellan, tills chokladen precis har smält.
5. Blanda väl och låt svalna 3-5 minuter.
6. När chokladsmeten är varm, inte het, vispa ner äggulorna, vanilj och salt.
7. Lägg äggvitorna och bakpulvret i en annan torr och ren skål och vispa kraftigt tills små toppar formas.
8. Tillsätt då strösockret, en matsked i taget, och fortsätt vispa 1-2 minuter tills du får fasta blanka toppar.
9. Använd en gummispatel och tillsätt cirka en fjärdedel av äggviteblandningen i chokladsmeten. Fortsätt tillsätta äggvitan, en fjärdedel i taget, och rör sedan försiktigt tills smeten är helt blandad. Den färdiga smeten ska vara lätt och luftig men fortfarande flytande.
10. Ta en sked och fyll försiktigt formarna till den inre kanten. Släta till ytan. För sedan en kniv längs kanten på formen, för att skapa en liten luftficka runt varje sufflé.
11. Grädda i ugnen 12-14 minuter, tills suffléerna puffat upp sig och är fasta i mitten.
12. Servera med exempelvis vispad grädde och färska bär.

Att dricka: Dalgona-kaffe

Läckert vispat dalgona-kaffe till efterrätten eller som topping på en läcker cocktail? Du väljer!

3-4 portioner

Du behöver:
4 msk strösocker
4 msk snabbkaffe
4 msk kallt vatten
Mjölk till servering

Gör så här:
1. Lägg socker, kaffe och vatten i en skål.
2. Använd en elvisp och vispa kraftfullt tills smeten blir silkeslen och glansig.
3. Fortsätt vispa tills den tjocknar och behåller sin fluffiga form.
4. Använd kaffe-fluffet som topping på varm mjölk för klassiskt Dalgona-kaffe, eller som topping på en mjölkdrink med exempelvis Kahlua och Bailey’s.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris