Köpguide till dammsugare – bäst i test 2021

Börjar det bli dags att byta ut den gamla dammsugaren mot en piggare och mer effektiv modell? Då behöver du inte leta mycket längre. Här listar vi populära storsäljare och bäst i test-dammsugare så att du hittar rätt modell när du väljer dammsugare.

 

Vilket behov har du? 

Innan det är dags att bestämma dig för en ny dammsugare som passar dina behov finns det ett par saker som kan vara värt att tänka över. 

Cylinderdammsugare eller skaftdammsugare? 

När du ska välja mellan en traditionell dammsugare – en klassisk cylinderdammsugare – och en mer portabel skaftdammsugare bör du först fundera på vilken som gör sig bäst i ditt hushåll. Cylinderdammsugaren är större och är ofta kraftfullare – men den kräver sladd och är mindre flexibel. Skaftdammsugaren fungerar bättre när du bor lite mindre. Den är sladdlös och lättare att hantera vilket gör dammsugningen smidigare på små områden. 

 

Stort eller litet?

Även om både skaft- och cylinderdammsugare givetvis fungerar för stora som små hem så kan det vara en fördel att välja en modell med stor uppsamlingskapacitet om du har många rum att städa. Då behöver du inte byta påse lika ofta. Om du bor mindre kan det vara en idé att titta på kompakta dammsugare som tar mindre plats i skåpet – men som ändå gör jobbet när det är dags för städning. Om du har mycket trappor och nivåskillnader kan det vara skönare med en lättare dammsugare. 

 

Många mattor hemma?

Typ av underlag är viktigt att fundera över. Om du har prytt dina golv med mattor så är det viktigt att du har en dammsugare som effektivt avlägsnar smuts och damm även från textilier. I så fall ska du se till att din nästa dammsugare antingen har ett munstycke eller en inställning som fungerar bra på mattor.

 

Hur ofta städar du?

Om du sköter dammsugningen nitiskt och ogillar minsta lilla damm bör du definitivt prioritera förmågan att samla upp damm när du ska köpa din nya dammsugare. Med större kapacitet får du ofta ett bättre och renare resultat.

Är du snarare en person som bara dammsuger när gäster kommer på besök så kanske design eller flexibilitet blir desto viktigare. 

 

Smarta funktioner

Silent technology - En dammsugarens ljudnivå mäts i decibel och en vanlig variant har en ljudnivå kring 70–85 decibel. Om du vill städa utan att väsnas för mycket så räknas dammsugare under 60 decibel som tysta. Med silent technology kan du skapa lugn och ro hemma – även när du städar.

 

HEPA-filter - Om du eller någon i ditt hushåll är allergisk mot damm så bör ni definitivt överväga en dammsugare med HEPA-filter. Förkortningen HEPA står för High Efficiency Particulate Air och genom ett specialfilter fångar det upp mikroskopiska partiklar som annars blåser ut från dammsugaren. Filtret gör att luften renas från allergener. 

 

Påslös - Trött på dammsugare med påse? Med en påslös dammsugare kan du enkelt tömma behållaren när det är dags. Fördelen är enkelheten – nackdelen är att det kan damma lite mer vid tömningen. 

 

Dammsugare bäst i test

Här listar vi produkter som fått utmärkelsen “dammsugare bäst i test” och även en modell som tilldelats toppbetyg för sin stora förmåga i lilla format. 

BÄST I TEST ALLA DAMMSUGARE: ELECTROLUX EUO9GREEN

Först ut är en modell från Electrolux som blivit utnämnd till bäst i test av både danska konsumentrådet Tænk och svenska testarna Råd & Rön.

Den här energisnåla dammsugaren är en stor favorit hos konsumenter och testutövare. Den är högeffektiv vilket gör dammsugningen enkel och samtidigt håller den ljudnivån nere med sina 65 dB. Dessutom är dammsugaren gjord av 70 % återvunnen plast. Med tolv meters räckvidd blir den här modellen en riktig vinnare. 

Läs mer om Electrolux EUO9GREEN

 

BÄST I TEST DAMMSUGARE PREMIUM: ELECTROLUX PD91-8SSM

Electrolux är en av flera framgångsrika tillverkare av dammsugare och modellen PD91-8SSM är en av de främsta. Därför korade bäst-i-test.se den som bästa dammsugare i kategori premium. 

Den här premiumprodukten har den bästa möjliga energimärkning och dammupptagning vilket på många sätt gör den svårslagen. Med hög filtrering och maximerat luftflöde klarar den alla underlag. Det integrerade PureFlow-systemet gör att allt damm sugs upp i en stor femliterspåse.

Läs mer om Electrolux PD91-8SSM

 

TOPPBETYG: NILFISK ONE WB10P05A BASIC

Den här mindre varianten från Nilfisk är optimal för någon som bor litet – eller vill spara några hundralappar på städinköpen. Med sin kompakta storlek beskrivs Nilfisk One WB10P05A Basic som perfekt för lägenheter upp till 80 m2 och villanytt.se ger den högsta betyg för dammupptagning och smidighet.

Det är en dammsugare som kombinerar kapacitet och flexibilitet. Den är enkel att förvara och har en dammuppsamlingsförmåga som står sig bra mot de större varianterna. Med åtta meters räckvidd passar den bra i mindre lägenheter utan att bli klumpig. Dessutom har den dubbla HEPA-filter för att säkerställa att ren luft blåser ut. 

Läs mer om Nilfisk One WB10P05A Basic

 

Våra bästsäljare

Här listar vi några av de mest populära dammsugarna som vi säljer på elon.se och i våra butiker. 

 

BOSCH BGL7EXCL – FÖR ETT STRÅLANDE STÄDRESULTAT

En kraftig cylinderdammsugare för de smutsigaste ytorna. Tolv meters aktionsradie minimerar antalet byten av eluttag och femliterspåsen gör att du slipper byta påsen särskilt ofta. Den har också ett optimerat luftflöde och ett PowerProtect-system som gör att prestandan alltid är på topp. En dammsugare som ger ett bra resultat varje gång. 

 

BOSCH BBH32551 – SMIDIG & SLADDLÖS

Här har vi en skaftdammsugare som gör städningen lättare än någonsin tidigare. Utan sladd blir det enkel att flytta – även i trappor. Och dessutom är den flexibel och rörlig över både små och stora ytor. Om du vill göra dammsugningen lite härligare så behöver du inte leta längre – Bosch BBH32551 är svaret.

GRUNDIG SKAFTDAMMSUGARE VCH9832 – FLEXIBEL ANVÄNDNING

Det här är en två-i-ett-dammsugare som fungerar perfekt för mindre ytor. Den är enkel att använda över golv och på mindre ytor. Den har också en löstagbar handenhet vilket gör det smidigt att dammsuga på exempelvis hyllor eller i garderober. Dessutom har den 70 minuters drifttid på fem timmars laddning och en elektronisk turboborste som ger ett ännu bättre resultat. 

 

Här hittar du alla våra dammsugare - inklusive toppsäljarna och modellerna som vunnit bäst i test.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris