Kvarntillbehör

Ankarsrum Kvarn komplett

  • Kvarn, korvhorn, rivtillsats, passertillsats, pastaskivor och kaksprits
  • Passar alla assistentmodeller N1-N30
  • Svensktillverkat och hållbart
Full produktbeskrivning
Produkten har utgått
Ankarsrum logo

Rejält paket med tillbehör
Paketet Kvarn komplett från Ankarsrum innehåller kvarnhus med kvarnvals, 4-bladig kniv, 4 olika hålskivor 2,5/4,5/6/8 mm, matarbord, matarpropp, 3 korvhorn 10/20/25 mm, rivtillsats, passertillsats, pastaskivorr, kaksprits och stänkskydd. Respektive tillbehör kan också köpas separat.

Kompatibilitet
Kvarnen passar alla maskinmodeller, N1-N30, som tillverkats sedan 1945 tills nu. Alla tillbehören passar kvarnar modell N10. Det står 10 på kniven i kvarnen.
OBS! Dagens hålskivor, kniv och kvarntillbehör passar dock inte till kvarnmodell 8 som tillverkades 1945-1978 (se siffra på kniven). Diametern är annorlunda och inga reservdelar finns längre att köpa till kvarnmodell 8.

Smidig montering och användning
Montera kvarnhuset runt drivuttaget, drag åt vingmuttern och placera kvarnvalsen så att den går ordentligt ner i uttaget.
För påmatning använder du den speciella matarproppen och inget annat.

Köttkvarnen
Med köttkvarnen kan du göra dina egna kvalitetshamburgare och mala din egen köttfärs. I det här paketet har du fyra hålskivor att välja på.
Hålskiva 2,5 mm passar bra när du ska mala fiskfärs eller göra patéer eller liknande.
Hålskiva 4,5 mm passar till det mesta - kött, kyckling, fisk med mera.
Hålskiva 6 mm kan du använda till lite grövre köttfärs.
Hålskiva 8 mm passar bra att använda om du har segare eller lite senigare kött.
Om köttet är svårmalet kan du kyla det innan malning eller förmala med 8 mm hålskiva.
Förmal med 8 mm och eftermal med 4,5 eller 2,5 mm för att få en fin färs.

När du ska mala monterar du kniven och hålskivan, fäster med låsringen och tippar maskinen åt sidan.
Tänk på att inte dra åt låsringen för hårt, eftersom låsringen kommer att dras åt av momentet när du använder kvarnen och kan då bli svår att lossa.

Stoppa korv
När du ska stoppa korv monterar du korvringen och korvhornet, fäster med låsringen och tippar maskinen åt sidan. Du kan välja tre tjocklekar på korv - 10, 20 och 25 mm.
Det är bra att frysa kvarnen innan du ska stoppa korv. Smörj in korvhornet med lite korvsmet så blir det enklare att trä på fjälstret.
Om det kommer in luft i korven, stanna maskinen och tryck försiktigt luften bakåt via luftspåret.

Rivtillsatsen
Rivtillsatsen använder du för att finmala exempelvis choklad, parmesan, potatis, nötter, skorpor med mera. Nu kan du göra ditt eget mandelmjöl.
Använd dig av stänkskyddet när du använder rivtillsatsen och kör maskinen på hög hastighet.
Montera kvarnhuset och kvarnvalsen på maskinenens drivuttag. Montera rivtillsatsen på kvarnvalsen och fäst med låsringen. Montera stänkskyddet. Tippa maskinen på sidan och montera matarbordet.

Passertillsatsen
Med passertillsatsen kan du exempelvis göra ditt eget äpplemos. Passera frukt och bär till mos eller puré.
Tomater, apelsiner, krusbär, urkärnade plommon och körsbär passeras råa, medan äpplen bör kokas lite lätt innan. När du passerar bör du använda stänkskyddet.
Resterna som kommer ut kan du använda 2-3 gånger för att få ut mer fruktjuice.
Montera passertillsatsen på kvarnvalsen och lås fast med låsringen. Tippa maskinen på sidan och montera stänkskydd och matarbord.

Spritstillsatsen
Spritstillsatsen använder du för att göra småkakor av mördeg. Låt mördegen vila, inlindad i plast i kylen, minst en timme innan du ska spritsa kakorna.
För att få en bra mördeg kan du använda dig av mördegsvisparna (finns att köpa som tillbehör). Överarbeta inte degen så att kakorna blir hårda och kompakta. Använd rumstempererat smör.
Spritsa ut kakorna direkt på bakplåtspapper på plåt och kör på låg hastighet.
Montera först kvarn med kvarnvals på maskinens drivuttag. För styrning av kvarnvalsen monteras korvringen innan tillsatsen fästs. Tippa maskinen på sidan och justera så att rälsen för skenan ligger vågrätt innan du låser fast den med låsringen. Sätt fast skenan, matarbordet och använd matarproppen för påmatning.

Pastaskivor
Med pastaskivorna kan du göra din egen pasta. Pastaskivorna kommer i 4-pack; tagliatelle, makaroner/rörspagetti, bandspagetti och vanlig spagetti.
Strö lite mjöl på degen och ner i kvarnhuset för att undvika att degen klibbar fast. Dela upp degen och rulla små bollar som du stoppar ner direkt i kvarnen. 
Du bör anpassa hastigheten på maskinen när du kör pastan så att den inte fransar sig. Oftast är det bättre att köra på högre hastighet.
Mata ut pastan på en kökshandduk som suger upp vätskan så torkar pastan snabbare.
Montera först kvarnhuset med tillhörande vals på maskinens drivuttag. Fäst pastaskivan du önskar använda och fäst med låsringen. Tippa maskinen på sidan och montera matarbordet. 

Rengöring
Ett tips är att rensa resterna från kvarnen genom att mala igenom en skorpa, lök eller potatis.
Diska sedan kvarnhus, kniv, kvarnvals, hålskivor och låsring för hand med vatten och diskmedel och torka direkt. Smörj sedan hålskivor och kniv med lite matolja och eftertorka med hushållspapper.
Korvhornet, matarbordet, matarproppen, pastaskivorna, spritstillsatsen, rivtillsatsen och stänkskyddet diskar du enkelt i maskin.

Varumärke Ankarsrum
EAN 7350061085038
Ersatt av artikelnummer 633920900058
Dimensioner
Produktens vikt i kg. Vikt (kg) 3 kg
Allmänt
Färg Stål
Vårt artikelnummer: 108313

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris