Elektrisk kaffekvarn för en godare kopp kaffe

Vill du ha godare kaffe ska du satsa på att mala kaffebönorna själv, istället för att köpa färdigmalet kaffe. Att mala bönorna själv är ingen konst med en bra kaffekvarn. Men vilken typ av kaffekvarn passar dina behov bäst – en manuell eller en elektrisk?

 

Fördelar med elektrisk kaffekvarn: 

  • Gör kaffeupplevelsen extra lyxig
  • Enkel och smidig hantering
  • Maler bönorna snabbt

Med en kaffekvarn maler du hela kaffebönor till önskad grovlek. Det malda kaffet använder du sedan, som vanligt färdigmalt, i din kaffebryggare eller espressomaskin.

Kaffekvarnar finns både som manuella och elektriska. På i princip alla modeller kan du välja hur grov- eller finmalet du vill ha ditt kaffe för att anpassa efter vilken typ av kaffe du ska brygga – finmalet för espresso och turkiskt kaffe och mer grovmalet för filterkaffe, pour over och presskaffe. När kaffet är riktigt finmalet passerar vattnet långsammare, vilket ger mer smak. Mal inte alla bönor på en gång, utan enbart den mängd bönor du behöver, precis innan du ska göra kaffet, så blir det godare!

 

Innehåll:

  • Manuell kaffekvarn
  • Elektrisk kaffekvarn
  • Vanliga frågor 

Manuell kaffekvarn

En manuell kaffekvarn, eller handkvarn, passar för alla typer av kaffe. Innan du köper en manuell kaffekvarn bör du kolla upp om det är möjligt att ändra vilken grovlek kvarnen maler kaffebönorna i. Annars bör du köpa en som passar för det typ av kaffe du föredrar.

Att mala för hand kräver mer jobb och tar längre tid än att mala med en elektrisk kvarn, men en stor fördel är att de är små och lätta att ta med sig – perfekt för att säkra gott kaffe även när du är på resande fot. Att mala för hand tar som sagt lite längre tid, men att låta en god kopp kaffe få ta sin tid kan ge en lugn och skön start på dagen.

Elektrisk kaffekvarn

Vill du mala bönorna snabbare än med en manuell kvarn kan en elektrisk kaffekvarn vara ett alternativ. Se dock till att den inte maler för snabbt, för då kan bönorna hettas upp och få en sämre smak. En långsammare malning behåller aromerna bättre, vilket gör kaffet godare.

När du funderar på vilken elektrisk kaffekvarn du ska köpa bör du kolla hur stark motor den har. Motorn är viktig för att kvarnen ska kunna mala kaffet precis som du vill ha det, och en lägre hastighet ger ett bättre resultat. Ofta finns det en timer på elektiska kaffekvarnar, där du kan ställa in hur länge du vill att kvarnen ska mala kaffebönorna.

Elektriska kaffekvarnar brukar delas in i burr- och blade grinders. Burr grinders har vanligtvis två platta hjul eller koner som maler bönorna, medan blade grinders har blad som finfördelar bönorna. Burr grinders maler som regel något jämnare än blade grinders, samt pressar även ut oljorna ur bönorna vilket förhöjer smaken av kaffet.

Riktiga kaffekonnässörer föredrar oftast burr grinders då dessa ger bättre kontroll över malningen. Fördelen med en blade grinder är att de oftast ligger lite lägre i pris.

Vanliga frågor om kaffekvarnar

Varför ska man ha en kaffekvarn? 

En kaffekvarn är perfekt för dig som vill mala dina egna kaffebönor. Genom att mala ditt eget kaffe styr dy själv över malgraden.

Finns det någon skillnad mellan stora och små kaffekvarnar? 

Välj modell utifrån behov - vill du kunna mala bönor som räcker till flera koppar ska du välja en större kvarn. En mindre kaffekvarn tar mindre plats i köket.

Vilka kaffekvarnar är bäst i test? 

Hos Elon hittar du kaffekvarnar från kända märken som Bosch, OBH Nordica, Smeg och Wilfa.

Hur väljer jag rätt kaffekvarn?

Vilken kvarn som passar dig bäst beror på dina behov och om du heller vill mala kaffet helt för hand - eller om du föredrar en elektrisk kvarn som maler kaffebönorna snabbt och effektivt. I Elons sortiment finns elektriska modeller från olika varumärken som hjälper dig mala ditt eget kaffe. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris