Så gör du julstädningen enklare – 5 fiffiga tips

Vem vill inte få till den där härligt hemtrevliga ombonade julkänslan när det närmar sig den 24 december? Men ibland det kan vara svårt att få tiden att räcka till för att hinna julstäda och dekorera. Här är några tips på hur du både får julfint och välstädat med några enkla knep. 

Julstädning i fem steg

 

Dammfritt med doft av jul

Vem vill inte ha ett dammfritt hem till jul? Börja med att snabbt torka av hyllor, fönsterbrädor och bord. Använd en dammtrasa och jobba uppifrån och nedåt, på så vis faller dammet nedåt och du kan sedan dammsuga upp det. Ska du damma lampor och ömtåliga prydnadssaker är det säkrast att använda en dammvippa. Fortsätt sedan med att dammsuga upp dammet. Kombinera gärna med att fixa en stämningsfylld juldoft. Visste du att smart sätt att få det att dofta nybakta pepparkakor i hela hemmet är att dammsuga upp en tesked malen kanel?  Sedan kan du dammsuga rum för rum. Med en sladdlös skaftdammsugare kommer du enkelt åt alla hörn i hemmet på nolltid. Dessutom går det att ta loss skaftet, så får du en handdammsugare och kan dammsuga upp smulor på bord och soffor. 

 

Quick fix för mattan

Vill du få din matta ordentligt ren men har inte tid att lämna in den till kemtvätt? Ett mycket mer miljövänligt sätt att få mattan ren är att lägga ut den i snön. Det måste vara torr och kall snö, det får inte var töväder. När mattan legat ett par minuter har snön dragit åt sig en massa damm och smuts. Lyft upp mattan och sopa bort snön med en borste. Vänd på mattan och lägg den på en annan plats i snön. Upprepa proceduren. Skaka av mattan så du blir av med all snö. Häng den en stund inomhus så den torkar lite. Voilà! Nu är din matta är fri från damm och smuts. Helst ska det vara nysnö ute för att mattricket ska fungera bäst, så håll tummarna för en vit jul om du vill testa det.

 

Tusen juleljus

Tända ljus är synonymt med julen. Men att få bort gammalt stearin från ljuslyktor och ljusstakar kan vara ett gissel. Det du absolut inte ska göra är att diska ljusyktor i diskmaskinen eller i diskhon. Stearinet kan smälta och sätta stopp i rören. Koka i stället upp vatten i en tekokare och häll försiktigt hett vatten i ljuslyktan. Efter ett tag kommer stearinet ha stelnat och du kan plocka upp det med hjälp av en sked. Avsluta med att gnugga ljuslyktorna helt rena med vatten, några droppar handdiskmedel och lite ättika – sedan är de skinande rena. Har du mässingljusstakar med gammalt stearin och som kanske har ärgat lite, använt samma trick och häll hett vatten över ljusstakarna. Putsa sedan med en fiberduk, lite ättika och vatten. Vips, så är mässingsljusstakarna som nya!

julstädajulstäda

Ett av flera smarta sätt att få ett julfint hem är att dammsuga upp en tesked kanel innan du börjar städa – då får du en härlig juldoft på köpet!

Fixa fint julbord fort

En fin linneduk förvandlar köksbordet på ett kick. Att stryka linneduken till perfektion kan dock vara tidsödande. Med ett ångstrykjärn går det desto fortare att få duken skrynkelfri. Linneservetter ger också extra festlig stämning. Gör en egen juldoftande servettdekoration av lite vanligt hushållsnöre. Rulla ihop linneservetten, lägg på en liten, kort kvist granris eller en kvist färsk rosmarin och en liten kanelstång längs med långsidan av servetten, och knyt fast med ett hushållsnöre. 

 

Grann gran

Är tiden för knapp för att hinna pynta jullgranen är en julgransljusslinga ett enkelt sätt att få den fin på ett kick. Men om du är en av dem som tröttnat på julgranar som barrar är en konstjulgran ett bra och miljövänligt alternativ. Dessutom kan du återanvända granen år efter år. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris