Guide till att bygga in ugn i skåp

Tänk till hur du vill att ditt kök ska se ut. Vill du ha spis eller en separat ugn och häll, så kallad inbyggnadsugn och inbyggnadshäll? Spisen är oftast något billigare samt enkel att installera. Inbyggnadsugn och häll ger en bättre arbetsmiljö eftersom ugnen kan byggas in i en bra arbetshöjd.

 

Innehåll:

  • Hur sätter man in inbyggnadsugn? 
  • Fem viktiga faktorer att ha i åtanke när du väljer ugn
  • Vanliga frågor om att bygga in ugn

Hur sätter man in inbyggnadsugn? 

När du bygger in en ugn i ditt kök ska du i första hand fundera ut vilken placering som passar dig och ditt kök bäst. Den behöver självfallet vara praktisk - men minst lika viktigt är det att det passar in i köksdesignen:

 

  • Se över kopplingnen mellan kylen, spisen och vasken (den s.k. arbetstriangeln). Genom att placera vitvarorna tillräckligt nära varandra kommer du förenkla din matlagningsupplevelse.
  • Välj funktioner som passar dina behov, bl.a. varmluft, pizzafunktion och pyrolysrengöring.
  • Ugns som monteras under en bänkskiva tar mindre plats men är inte särskilt ergonomiska. 
  • En väggmonterad ugn tar mer utrymme i köket men är samtidigt bättre för din rygg. 

Fem viktiga faktorer att ha i åtanke när du väljer ugn


1. Uppvärmning

Ugnar med varmluft blir allt vanligare. I en varmluftsugn cirkulerar varm luft i hela ugnen, vilket gör att maten blir klar snabbare och ger möjlighet att tillaga en större mängd på kortare tid. En del ugnar har en ånggenerator som tillsätter ånga och ser till att cirkulera den fuktiga värmen i ugnsutrymmet. Något som kan vara bra om du vill bibehålla vitaminerna i råvarorna.

 

2. Specialfunktioner

Om ugnen har Paj- & Pizzaläge innebär det att ugnen har starkare under- än övervärme vilket ger ett resultat med krispigare botten. Många ugnar har numera en inbyggd ugnstermometer som underlättar matlagningen och ser till att stänga av ugnen när rätt temperatur uppnåtts.

 

3. Ugnssäkerhet

Har du små barn bör du vara särskild noga med säkerheten. Tippskydd och luckspärr för ugn ska vara standard. Treglasfönster på ugnsluckan ser till att luckan aldrig blir så het att någon kan bränna sig på den.

 

4. Katalys- och pyrolysrengöring

Insidan av ugnen kan vara svår att rengöra. En del modeller är invändigt klädda i emalj som är lätta att rengöra och avvisar smutsen bra. Katalytisk emalj är en variant av detta. När mat och fettstänk kommer i kontakt med den katalytiska emaljen sker en kontinuerlig nedbrytning av resterna. Vissa ugnar har så kallad pyrolytisk rengöring – vilket innebär att ugnen hettas upp till mycket höga temperaturer och förbränner alla matrester och fettstänk. Efter förbränningen är det bara att torka ur ugnen från resterna.

 

5. Dubbelugn

Ibland kan det vara bra att ha en mindre ugn som tar kortare tid att värma upp och förbrukar mindre energi vid tillagning. I dessa lägen är en dubbelugn ett bra alternativ. Dubbelugnen har en normalstor ugn samt en i mindre storlek och finns bland de mer påkostade modellerna.

 

Vanliga frågor om att bygga in ugn

Vad är en integrerad ugn? 

En integrerad ugn är, precis som det låter, integrerad i din övriga köksinredning, dvs den är antingen inbyggd i ett skåp eller under köksbänken. Den här lösningen är perfekt för dig som vill uppnå en mer enhetlig känsla i ditt kök. 

Vad är Nischmått ugn? 

Nischmått avser ytan där din ugn ska byggas in, dvs måtten i skåpet eller under bänkskivan där ugnen ska monteras. 

Vad menas med Nischbredd? 

Nischbredd är hur bred ytan är där ugnen ska byggas in. 

Vad menas med Nischhöjd? 

Nischhöjd avser höjden där ugnen ska byggas in. 

Kan man installera inbyggnadsugn själv?

Elon genomför elinstalltion endast på framdraget eluttag eller kopplingsdosa som har avsedd spänning för produkten.

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris