Köpa diskmaskin – så hittar du rätt modell

Här får du som ska köpa ny diskmaskin råd. Är du ute efter en mindre diskmaskin (45 cm), en integrerad diskmaskin eller en diskmaskin som fått bäst i test? Vi tipsar om diskmaskiner från olika märken, som till exempel Bosch och Electrolux. 

 

Innehåll:

  • Vilken typ av diskmaskin behöver du? 
  • Olika funktioner och diskprogram
  • Inbyggnadsvarianter
  • Diskmaskinens ljudnivå
  • Installation av diskmaskin
  • Tre tips för dig som vill spara energi
  • Vanliga frågor om diskmaskiner

 

Vilken typ av diskmaskin behöver du?

När du ska köpa ny diskmaskin behöver du främst tänka på hur stort hushåll du har och ditt behov av diskning. 

En bänkdiskmaskin kan vara ett bra val för mindre familjer, en smal diskmaskin passar dig med ont om utrymme medan den fullbreda standarddiskmaskinen (60 cm) lämpar sig för det större familjehushållet. Eller varför inte välja två diskmaskiner, så att det alltid går att ställa in disken i en maskin? 

En bänkdiskmaskin tar ungefär sex kuvert. En smaldiskmaskin är, som namnet säger, en smalare diskmaskin än standard och mäter ungefär 45 cm i bredd. Dessa diskmaskiner tar ungefär nio till tio kuvert. En standardbred diskmaskin rymmer vanligtvis tolv till femton kuvert.   

Tips! Du kan alltid ta med några tallrikar och muggar till butiken och se om de får plats ordentligt i maskinen. Så att du vet vilken maskin som passar ditt porslin. 

Läs vår guide till små diskmaskiner: Liten diskmaskin – perfekt för det lilla köket

Olika funktioner och diskprogram  

Dagens diskmaskiner har ofta många olika funktioner. Innan du väljer maskin kan det vara bra att fundera över vilka funktioner du behöver? Behöver du en avancerad maskin eller en med färre funktioner? Priset på diskmaskinen kan variera beroende på hur många specialfunktioner den har.  

Alla diskmaskiner har ett normalprogram. Det brukar också finnas ett intensivprogram för disk som är extra smutsig. Det kan handla om till exempel grytor.

Många diskmaskiner har också ett skonprogram för ömtålig disk. Det finns också ofta eco-program som är bättre för miljön eftersom temperaturen är lägre och mindre vatten går åt, vilket gör att mindre energi går åt. 

Barnspärr och Aquastop är andra funktioner som finns. Aquastop innebär att vattentillförseln stängs av automatiskt om det skulle uppstå läckage. Timer är också en vanlig funktion. 

Torkningsfunktion

Det blir allt vanligare att diskmaskinerna också har torkningsfunktion. Härigenom är disken torr och redo att ställas in i skåpen direkt. Teknikerna för att torka disken är lite olika. 

Tips! Idag finns det diskmaskiner som automatiskt kan känna hur smutsig disken är och föreslå vilket program som passar bäst. Det är praktiskt för dig som vill bidra till att minska vatten- och energiförbrukningen. 

Inbyggnadsvarianter 

Om du vill att din diskmaskin ska följa resten av din köksinredning kan du välja en integrerad variant. På helintegrerade diskmaskiner sitter kontrollpanelen gömd i luckan. Halvintegrerade varianter har en synlig kontrollpanel.  

Diskmaskinens ljudnivå  

Decibel, eller dB, är en enhet som används för att mäta ljud och buller. Är det viktigt för dig att diskmaskinen inte låter så mycket är det bra att titta på vilken decibelnivå diskmaskinen har. En konversation mellan två personer brukar vara runt 60 dB. Ljudnivån från en hårfön ligger omkring cirka 80 dB.  

Om sovrummet ligger vägg i vägg med köket eller du har öppen planlösning i ditt hem kanske diskmaskinens ljudnivå är extra viktig. Ljudnivån varierar mellan de olika modellerna, men brukar vanligtvis ligga på omkring 39-46 dB. Det är viktigt att diskmaskinen håller en så pass låg ljudnivå att den inte stör i köket när du exempelvis pratar i telefon eller umgås runt matbordet.  

Hur diskmaskinen monteras kan också påverka hur mycket det låter. Tänk till exempel på att ljudnivån sänks lite om du installerar den under en bänkskiva jämfört med diskbänken. Diskbänken kan nämligen förstärka vibrationerna från diskmaskinen.

Tips! Brukar du köra diskmaskinen på natten? Då är det extra viktigt att tänka på diskmaskinens ljudnivå. Speciellt om du eller någon i familjen är lättväckt. Här på Elon.se kan du filtrera efter ljudnivå dB

En av våra tystaste modeller är Bosch – SMU46KW02S, som du hittar här.

Installation av diskmaskin 

Elon levererar och installerar produkten hem till dig på uppgjord tid, för en kostnad, efter att beställningen gjorts. Du kan boka leverans och installation både i webbshoppen och hos din lokala Elon-handlare.   

Innan leveransen kommer är det viktigt att du som köpare kontrollerar att diskmaskinen går in genom dörrar, in i eventuella hissar eller passager eller går att bära upp för trappor om det finns. 

När vi installerar diskmaskinen kopplar vi först bort din gamla diskmaskin om den ska bytas ut. Sedan bär vi in, monterar och installerar den nya. Det är viktigt att kontrollera att det finns el, vatten och avlopp i direkt anslutning så att installationen går att genomföra. Efter installationen säkerställer vi att allt funkar som det ska innan vi lämnar din bostad. 

Läs mer om vad du bör tänka på inför installationen här. 


Tre tips för dig som vill spara energi  

1. Fyll alltid diskmaskinen 

Kör inte halvfulla maskiner utan försök fylla maskinen. Du sparar mycket energi genom att vänta tills maskinen är full innan du sätter igång den.

2. Ha inte för hög värme

Det går åt energi för att värma upp vattnet. Anpassa värmen efter vad du diskar. Oftast är det tillräckligt att välja ett program med maxtemperaturen 55°C. 

3. Spola inte av disken i varmt vatten

Flera diskmaskiner gör bara av med tio liter vatten per disk, några klarar sig med sju. Om du diskar samma mängd disk för hand går det åt mer än 100 liter vatten. Om du däremot sköljer disken innan du ställer in den i maskinen gör du av med 25 liter varmvatten. Så skrapa av matresterna innan du ställer in dem istället. 

 

Tips! På Elon säjer vi ett högkoncentrerat maskindiskmedel i pulverform med låg dosering. Medlet är skonsamt mot glas och dekor. Dosering: 15 ml i mjukt vatten till en normalstor maskin. Här hittar du våra diskmaskinstillbehör. 

Vanliga frågor om diskmaskiner 

1. Är det dåligt för miljön att diska i diskmaskin? 

Tack vare EU och Energimyndighetens krav tillsammans med den ökade miljömedvetenheten hos konsumenterna är allt fler diskmaskiner (och andra vitvaror) mer energisnåla än tidigare.  

Det som gör störst skillnad för energiförbrukning ligger dock i valet mellan att diska i diskmaskin och att diska för hand. 

Alla vet inte det – men det går faktiskt åt mycket mer energi om du handdiskar. Det beror på att det går åt mycket energi för att värma upp vattnet. Man räknar med att handdisk tar upp till fyra gånger mer energi. 

En annan sak som är bra att tänka på om man vill spara energi är att diska i lägre temperaturer. De flesta av dagens diskmaskiner kan diska rent vid 55 °C.

Diskmaskiner är energiklassade från G till A, där A är det högsta betyget. Märkningen visar hur mycket energi som förbrukas vid rengöring och torkning av disken. Läs mer om den nya energimärkningen för diskmaskiner. 

2. Ska man fylla maskinen? 

Ja, det är slöseri med vatten att köra en halvfull maskin. Men det är inte effektivt att proppa diskmaskinen helt full heller eftersom allt kanske inte blir rent. Ställ muggar, tallrikar och skålar en bit ifrån varandra så att diskmedel och vatten kan komma åt och tvätta rent. 

3. Hur ofta ska man rengöra diskmaskinen? 

Det beror på hur ofta du använder maskinen men en bra regel är att titta hur silen vid avloppet ser ut en gång i veckan och rengöra den vid behov.

Ett bra husmorsknep är för att ta bort till exempel fett och dålig lukt är att köra maskinen utan disk med 1 deciliter ättika och en matsked bikarbonat. 2 matskedar citronsyra är också bra men då ska du inte glömma att köra maskinen en gång till utan disk efteråt. Du bör också pilla också bort smuts som täpper de små hålen som sitter i de snurrande armarna. Det finns även rengöringsmedel speciellt för diskmaskiner, vi på Elon säljer till exempel Cleanosan Diskmaskinsrent

4. Vad ska man inte diska i diskmaskinen?

  • Köksknivar. Diska dina knivar för hand så håller de mycket längre. 
  • Träredskap. Efter ett tag blir träet blir matt och börjar lösas upp.  
  • Gjutjärn. Fettlagret som byggts upp genom användning blir förstört. 
  • Teflonpannor. Ytskiktet i teflonpannor tar skada.  
  • Konservburkar och flaskor med etiketter. Etiketterna och limmet börjar lösas upp i vattnet i maskinen och kan kleta igen pump och spolarmar.  
  • Kopparmaterial. Koppar blir lätt missfärgat i diskmaskinen 
  • Vitlökspress. Den blir oftast inte ren i maskinen utan den får man diska med en vanlig diskborste.
  •  

5. Finns det några nackdelar med eco-programmet på diskmaskinen? 

Ja, bakterier i maskinen kan överleva i låga temperaturen och skapa dålig lukt i maskinen. Om du använder eco-programmet kan du växla med att köra ett diskprogram med hög temperatur ibland för att ta död på bakterier.  

6. Varför har vissa en korg för bestick och andra en egen våning? Spelar det någon roll?

Om besticken ska bli helt rena i en vanlig bestickkorg brukar det vara bättre att låta besticken stå med skaftet neråt. Då ökar risken att skära sig när man tömmer diskmaskinen. I en utdragbar besticklåda ligger besticken vågrätt vilket minskar risken att skära sig och du behöver heller inte ta i den smutsiga delen när du lägger i besticken i lådan vilket kan upplevas mer hygieniskt.  

7. Kan/får man koppla diskmaskinen till varmvatten och spara energi?  

Vissa modeller kan man koppla på varmvatten vilket kan spara lite tid men man får sämre diskresultat. Sköljer man med varmvatten får man inte bort äggviteämnena.

8. Hur funkar service hos de olika märkena? 

Prata med din lokala Elon-handlare för råd. Vissa erbjuder också egen service.

9. Kan man beställa reservdelar och service om diskmaskinen går sönder, istället för att behöva köpa en ny?

Ja det går bra och är bättre för miljön förutsatt att din diskmaskin inte är väldigt gammal för då kan det vara bättre att byta ut den mot en nyare som drar mindre energi. 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris