Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

Bild för kategori Våffeldagen

Våffeldagen och dess historia

Den 25 mars firar vi ju våffeldagen hemma. Våffeldagen infaller samma dag som Vårfrudagen och Jungfru Marie Bebådelsedag. Vårfrudagen har markerat starten för vårbruket och användes också för att förutspå väder – så mycket snö som det fanns på taken den här dagen, skulle det finnas på marken till Valborg. Jungfru Marie bebådelsedag ska ha varit den dag Maria fick reda på att hon var gravid – 9 månader innan jul.

Men vad har allt detta med våfflor att göra? Troligen kom namnet våffeldag till av att man uttalade vårfrudag lite slarvigt. Vafferdag blev vaffeldag som blev våffeldag. 

Numera tänker vi nog inte så ofta på vårbruket när vi mumsar i oss en frasig våffla med tillbehör. Många av oss äter dessutom våfflor lite oftare än en gång om året, och då kan det vara roligt att kunna variera lite efter tillfälle.

Frasvåfflor

Frasvåfflor

Ett enkelt recept för att göra frasiga våfflor. Köp inte färdig mix när du kan göra våffelsmeten själv! Ca 8 våfflor.

Ingredienser

100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
4 dl mjölk

Gör så här

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar. Vispa försiktigt ner det smälta smöret.
Hetta upp våffeljärnet.
Grädda våfflorna och låt dem vila på ett galler för att bibehålla frasigheten.
Servera med glass och bär, eller kanske sylt och grädde.

Våffelsemlor

Små och goda våffelsemlor som är enkla och snabba att göra. Ca 10 portioner.

Ingredienser

50 g smör
2 ägg
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma
1 msk socker

Fyllning
3 dl grädde
50 g mandelmassa

Gör så här

Smält smöret.
Vispa äggen i en bunke. Blanda 3 dl av mjölken och hela mängden mjöl med äggen och rör om tills du får en klumpfri smet. 
Häll sedan i resten av ingredienserna och rör om smeten.
Hetta upp våffeljärnet och pensla med smör vid behov.
Grädda våfflorna och lägg dem på ett galler, inte ovanpå varandra så de mjuknar.
Skär ut hjärtan av varje våffla. 
Riv mandelmassan och rör ut med lite mjölk eller grädde tills den mjuknar och blir bredbar.
Spritsa grädde på en våffelbit och klicka på lite mandelmassa. Lägg en våffelbit ovanpå och pudra med florsocker.

 Receptkälla: Zeinas Kitchen

Näringsrika belgiska bananvåfflor med choklad

Tjocka, goda och proteinberikade belgiska bananvåfflor som du gör i belgiskt våffeljärn.
Våfflorna är näringsrika, matiga, glutenfria och laktosfria.
Ca 5 belgiska våfflor.

Ingredienser

Kokos- eller rapsolja att smörja med
2 ägg
2 mogna bananer
2 dl mandelmjöl
1 dl vassleproteinpulver choklad

Topping
Hallon
Smält mörk choklad (86 %)
Florsocker/Sukrin Melis florsocker
Ev. grädde eller glass

Gör så här

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet i en bunke. Använd eventuellt en elvisp eller stavmixer.
Hetta upp våffeljärnet och smörj med kokos- eller rapsolja mellan varje gräddning.
Grädda våfflorna och toppa med hallon och ringla över smält mörk choklad. 
Pudra över lite florsocker och servera eventuellt med grädde eller glass. Allt beroende på hur nyttig du vill vara.

.

.

.

.

Elon tipsar!
Produktpaket
PRISSÄNKT
Visa