Stäng

Produkter

 1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

Bild för kategori Minska matsvinnet
2015-03-23

Förläng matens hållbarhet och minska matsvinnet

I Sverige slängs en miljon ton mat varje år. Det motsvara ungefär 25 kilo fullt ätbar mat per person och år. Var femte matkasse som bärs hem från affären hamnar i soporna. Genom att minska matsvinnet med en femtedel skulle samhället spara 5,7 miljarder kronor varje år.

Om vi försöker förlänga livsmedlens hållbarhet slipper vi slänga lika mycket mat. Maten kan exempelvis torkas, frysas in, vakuumförpackas eller konserveras. Dessa gamla husmorstips är väldigt effektiva men de kräver en del engagemang och arbete. Det finns enklare sätt för att få maten att hålla längre. Nedan kan du läsa om olika funktioner som bidrar till att maten förlänger sin hållbarhet. 

  

 

Nollzon – maten behåller sin goda smak

En nollzon i kylskåp är en zon där temperaturen är extra låg, vilket exempelvis är optimalt för animaliska produkter som kött och fisk då de bör förvaras någonstans mellan 0°C och 5°C. Ju lägre temperaturen är desto längre hållbarhet får maten och den behåller i högre grad sin goda smak. Nollzonen kan även användas för att effektivt kyla ner varma rätter.

 

 

 

 

 

 

Längre hållbarhet med MultiFlow

MultiFlow, dynamisk kyla, DynaCool, jämn kylfördelning – kärt barn har många namn. MultiFlow-tekniken sprider kalluft via ventiler ut på alla hyllor och i alla fack för att upprätthålla jämn och konstant kyla i kylskåpet. Detta bidrar till att du kan placera maten på vilken hylla som helst under bra förhållanden med hög luftfuktighet vilket gör att matens hållbarhet förlängs avsevärt. Många av våra kylskåp med MultiFlow-teknik har även en inbyggd luftrenare som neutraliserar starka dofter.

 

 

 

Optimal luftfuktighet med separata kylsystem

Separata kylsystem i en kombinerad kyl/frys innebär att kylen och frysen regleras separat, detta för att säkerställa rätt luftfuktighet i var och ett av skåpsdelarna. Skåpen förses med kalluft helt oberoende av varandra, vilket gör att ingen luft överförs mellan utrymmena. Kyldelen kan därmed behålla rätt fuktighet vilket förhindrar livsmedlen från att torka ut. Samtidigt som frysdelen hålls torr, lukt- och isfri. Dessutom bidrar separata kylsystem till lägre energiförbrukning.

 

 

 

Slipp frosta av din frys

Frost i ett frysskåp bildas genom att fuktig luft kommer i kontakt med en kallare yta. Fukten i luften kyls då ner och bildar frost på den kalla ytan. Automatisk avfrostning handlar om att nedkyld luft cirkulerar i skåpet och du slipper frosta av din frys manuellt. Detta leder till att skåpet förbrukar mindre energi eftersom det inte behöver arbeta lika hårt för att hålla nere kylan och du får fräschare matvaror.

 

 

 

 

  

Snabb nedkylning av maten

Snabbinkylning och snabbinfrysning är samma funktion fast på en kyl respektive en frys. Funktionen används när du fyller skåpet med mycket nya varor och snabbt vill få ner temperaturen. Anledningen att snabbt sänka temperaturen är bland annat för att maten som redan ligger i skåpet inte ska bli varm samt att snabb nedkylning av livsmedel gör att de håller sig både längre och bättre. Funktionen kan även användas för att kyla dryck extra snabbt, perfekt under varma sommardagar.

 

 

 

 

 

  

Smart matkonsumtion

Det är inte svårt att konsumera mat på ett smart sätt. Det viktigaste är att försöka undvika att slänga mat i så stor utsträckning som möjligt. Mycket är vanor som går att förändra genom små steg i vardagen.

Det händer dock alla att maten som vi köpt hem blir gammal innan den har hunnits ätas upp. Här nedan får du tips på hur du kan konsumera mat på ett mer hållbart sätt.

 

 1. Försök att äta mat efter säsong. Det har flera fördelar; billigare, godare, mer klimatsmart och maten har längre hållbarhet eftersom den inte har fraktats lika långt.

 2. Sänk temperaturen i kylskåpet till +5°C, det ger stor skillnad för hållbarheten. Den högre energiförbrukningen i el ger tillbaka i den mindre mängden mat som behöver slängas.
   
 3. Mejerivaror är en av de varor som är känsligast för värme. Därför bör dessa alltid placeras långt ner, långt in i kylskåpet eftersom det tenderar att vara kallast där.
   
 4. Visste du att det är skillnad på bäst före-dag och sista förbrukningsdag? Bäst före-dagen är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta maten flera dagar till om maten har förvarats under rätt förhållanden. Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara ohälsosamt efter att datumet har passerat. Märkningen används på känsliga produkter som köttfärs, rå fågel och fisk.
   
 5. Om du har några rotfrukter, lök eller grönsaker som börjar se ledsna ut går det utmärkt att koka egen buljong genom att tillsätta vatten och kryddor och låt koka i minst 5 timmar. Häll upp i isformar och frys in!
   
 6. Ett av de viktigaste knepen för att maten inte ska bli dålig i förtid är att förvara maten i jämn och låg temperatur. När du storhandlar mat på sommaren – se till att ha med en kylväska. Om du får rester efter middagen – kyl ner maten snabbt i kallt vatten eller på uteplatsen.
   
 7. Släng inte grönsakstumpar! En selleribit, romansalladsstump eller basilikastjälk kan sättas i vatten ett par dagar tills den får rötter och sedan planteras om i en kruka med jord. Vips har du en helt ny, egenodlad grönsak att sätta tänderna i!
   
 8. Hårdost har lång hållbarhet men om det uppstår mögel, skär bort möglet och en centimeter runtomkring. Sen går det prima att äta resten av osten. Dessutom går det utmärkt att riva tråkiga ostkanter och lägga in i frysen, för att sedan lägga på fredagspizzan.
   
 9. Byt gärna ut köttbiten mot andra proteinkällor som bönor, soja, linser eller tofu ett par gånger i veckan. Eftersom framställningen av växtbaserade proteinkällor inte påverkar vår miljö i samma utsträckning. 

Elon tipsar!
Produktpaket
PRISSÄNKT
Visa