Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

  • Se aktuella leveranstider
  • Se öppettider och butiksinformation
Bild för kategori Marsipanens dag

Marsipanens dag

2019-01-09

Den 12 januari är det marsipanens dag. Det firar vi med att berätta bland annat om hur du gör egen marsipan.
Denna söta och mjuka massa som vi ofta kommer i kontakt med i form av marsipangrisar till jul, marsipankycklingar till påsk, eller på tårtor som exempelvis prinsesstårta.

Marsipan görs av sötmandel och socker. Förhållandet mellan mandel och socker varierar emellertid beroende på recept. Ju högre andel mandel, desto finare marsipan.
Dessutom behövs något som binder samman de torra ingredienserna. Det kan vara exempelvis äggvita, citronsaft, vatten eller likör.

Marsipan tillverkades redan under antik tid, men då med honung istället för socker. I Sverige började marsipan att omnämnas under 1520-talet.

För att få den ljusa färgen på marsipanen behöver man skålla och skala mandlarna. 
En del lägger till några droppar bittermandel för att förstärka smaken.

Varför ska du göra egen marsipan?

Marsipan som du gör själv blir mer smakrik och billigare än den butiksköpta marsipanen och du vet dessutom exakt vad det är i den.

Här ger vi dig ett busenkelt recept.

Hur man skållar mandel

  1. Koka upp vattnet

  2. Lägg i mandlarna och låt dem koka i max ett par minuter. Låt dem inte koka för länge så att de blir sega.

  3. Sila bort vattnet och pilla bort skalet innan mandlarna blivit för kalla.

Marsipan

Ingredienser

  • 200 g sötmandlar

  • ca 3 dl florsocker

  • ca 1 msk vatten

  • 1 äggvita

Gör så här

  1. Skålla mandeln

  2. Skala mandeln och låt den torka på ett hushållspapper. Det är viktigt att den blir helt torr.

  3. Mixa mandeln i en blender eller matberedare.

  4. Blanda i lite florsocker i taget och fortsätt mixa tills degen är trög och sammanhängande.

  5. Mixa ner äggvitan.

  6. Behöver du få marsipanen lite mjukare kan du ta i lite vatten. Är den däremot för lös kan du kompensera med mer florsocker.

  7. Färga eventuellt marsipanen med karamellfärg och använd.

Marsipanen, som är naturligt fri från gluten och mjölk, kan förvaras i kylen 1-2 veckor i en plastpåse som du pressat ur luften ur.

ELON Tipsar!
Produktpaket
Visa
 
Info