Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

  • Se aktuella leveranstider
  • Se öppettider och butiksinformation
Bild för kategori Induktion

Induktion

2016-09-29

Varför induktion?

För dig som tröttnat på att vänta i allmänhet och att vänta på vatten som ska börja koka i synnerhet, kan en induktionshäll vara lösningen på ditt problem.

Induktionshällen blir allt vanligare i nya kök. Utseendemässigt är en induktionshäll lik en vanlig glaskeramikhäll men med den stora skillnaden att uppvärmningen sker på olika sätt. Induktionstekniken gör att hällen är snabb att värma upp samt energisnål och säker. Säkerheten kan vara extra bra för dig som har barn eller använder hällen som avlastningsyta. 

 
 
Hur fungerar en induktionshäll?

Induktionshällens innovativa fördel är främst att den värmer upp kokkärlet istället för hällen, medan hällen i sig är sval. Det är möjligt tack vare en elektrisk spole som sitter under ytan, vilket skapar ett elektromagnetiskt fält som i sin tur genererar värme.

Vinsten blir att du kan reglera värmen snabbt och med stor exakthet under matlagningen. Dessutom riskerar varken du eller någon annan att bränna sig på hällen. I vissa fall kan viss restvärme från kokkärlet finnas på glasytan men det svalnar snabbt.

 

 

 
Vilka kokkärl som kan användas

Det som många tycker är ett hinder för att skaffa en induktionshäll är att kokkärl utan magnetisk botten inte kan användas på induktion. I takt med att induktionshällen blir allt mer populär blir även kokkärlen anpassade efter det. De allra flesta kokkärl som säljs idag kan användas på induktion.

På en induktionshäll kan du använda kokkärl av gjutjärn, titan, rostfritt stål, emaljerade eller stål. Du kan däremot inte använda stekpannor eller kastruller som är gjorda av koppar, glas eller aluminium. Testa om ett kärl kan användas på induktion genom att sätta en kylskåpsmagnet mot botten. Om magneten fastnar så fungerar den utmärkt på induktion.

 

 

Lägre energiförbrukning

En induktionshäll är i de flesta fall något dyrare än en klassisk keramikhäll, vilket kompenseras genom att den förbrukar mindre energi. Eftersom det bara är själva kärlet som värms upp och inte hällen, går en allt mindre mängd restvärme förlorad i jämförelse med traditionella hällar. Även på grund av hur snabbt det går att värma upp kokkärlet och maten så behöver inte hällen användas under lika lång tid.

 
 
 
 
 
Slipp lägga energi på rengöring

Induktionshällens släta och blanka glasyta gör att den är enkel att rengöra. Eftersom hällens yta inte heller är särskilt varm är det enklare att torka av eventuella överkok med en trasa utan att vatten eller matrester bränner fast. En induktionshäll har heller inga fördjupningar eller springor som smuts kan fastna i vilket gör att den är enklare att hålla fräsch.

 

 

 
 
Hur många kokzoner?

Induktionshällar finns med allt från 1 kokzon till 6 kokzoner. Det allra vanligaste är att ha en häll med 4 zoner, vilket brukar vara fullt tillräckligt för en vanlig hemmakock. Utrymmet i köket spelar roll när du ska välja häll. Både beroende på bänkytan samt speglar hällens bredd även hur bred köksfläkten behöver vara. Vissa induktionshällar har även så kallade flexibla zoner vilket är smidigt om du har extra stora stekpannor eller ovala grytor.

ELON Tipsar!
Produktpaket
Visa
 
Info