Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

Bild för kategori Energisäkra ditt hem

Energisäkra ditt hem

2018-02-02

Att skära ner på energiförbrukningen i hemmet brukar de flesta tycka är bra, både för att elräkningen blir lägre och för att det är bättre för miljön.

Här har vi skrivit ner några tips och knep som bidrar till minskad energiförbrukning i hemmet.

Sänk värmen en grad!

Genom att investera i en termometer och hålla koll på inomhustemperaturen kan du tjäna pengar utan att ens märka av temperaturskillnaden. För varje grad du sänker minskar uppvärmningskostnaden med 5 %.

Energisnålt med induktion

En induktionshäll har lika snabb uppvärmning som en gasspis men den förbrukar mindre energi. Induktionshällen anpassar effekten efter kastrullens storlek, vilket göra att den endast förbrukar så mycket energi som det behövs.

Nya tätningslister

Gamla fönster är i många fall en stor värmetjuv men att byta ut fönstren innebär också en stor investering. Har du inte planerat att byta ut fönstren kan du istället täta de du redan har med nya tätningslister.

Använd varmluft

Varmluftsfunktionen i en ugn har flera fördelar i jämförelse med den traditionella uppvärmningen. Ugnen blir varm fortare. Varmluft förbrukar mindre energi än traditionell över- och undervärme och kan köras med omkring 10 % lägre temperatur. Du kan dessutom nyttja hela ugnen och laga mat på flera nivåer samtidigt.

Byt ut dina ljuskällor

Genom att byta ut dina ljuskällor till mer energieffektiv belysning som LED-lampor kan du spara upp emot 1000 kr om året.

Diskmaskin – ett miljömedvetet val

Tro det eller ej men att diska i diskmaskin är faktiskt bättre för miljön än att diska för hand. Ett diskprogram förbrukar i genomsnitt 10 liter vatten medan om du diskar lika mycket disk för hand så förbrukas upp emot 100 liter.

Aldrig mer standby

Om du vill minska din energiförbrukning bör du se över så att dina elprylar inte står i standby-läge när de inte används. Ha som vana att stänga av TV:n helt och att inte låta laddare sitta i vägguttaget då de inte används.

Spara pengar med ny kyl

I genomsnitt förbrukar kyl- och frysskåp en femtedel av hushållselen. Energiförbrukningen beror till stor del på hur gamla skåpen är. Ett kylskåp med energiklass B kostar 4000:- mer under 10 år än ett nytt skåp med energiklass A++.

Frosta av frysen

Om du inte har en frys med automatisk avfrostning, se till att frosta av den minst 2 gånger per år för att slippa onödiga kostnader.

Tvätta miljömedvetet

Det finns ett par knep för att tvätta miljömedvetet. Undvik att överdosera tvättmedlet, fyll maskinen samt sänk temperaturen. Det går åt ungefär hälften så mycket energi för ett program i 40 °C som i 60 °C.

Se över dina vanor

Släck belysningen i rum där du inte vistas, fyll maskinen när du ska diska eller tvätta.

Lägre ljusstyrka

Sänk ljusnivån på TV-apparater, datorskärmar och mobiltelefoner.

Håll koll på energimärkningen

När du köper nya vitvaror, titta på energimärkningen. Genom att välja energisnåla alternativ kan du spara tusenlappar varje år.

Elon tipsar!
Produktpaket
PRISSÄNKT
Visa