Stäng

Produkter

  1. {{ product.Name }} 
Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Butikssidor
Övriga sidor
Alla resultat för sidor

Hittade inga matchande sidor

 

 

På elon.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

I vår integritetspolicy så kan du läsa om hur vi på elon.se hanterar dina personuppgifter Här hittar du vår integritetspolicy

 Stäng

Genom att välja en butik får du:

Bild för kategori Fläktskola

Fläktskola

2017-11-28

Köksfläktens uppgift är att se till att matos, lukt och fett sugs ut ur köket så snabbt som möjligt. För att köksfläkten ska fungera optimalt är det viktigt att den både är monterad korrekt samt är lämpad för just ditt kök.

Eftersom köket gått från att vara ett arbetsrum till ett rum där vi samlas och umgås, är det viktigare än någonsin att köket blir en behaglig plats att vistas i. Tänk på att se över ljudnivån på fläkten så att den inte stör medan ni umgås i köket.  

Så, vad ska du tänka på när du väljer fläkt?

Vilken köksfläkt du ska välja beror på om du bor i villa eller flerfamiljshus, vilken typ av ventilation som finns i huset, men också på hur din köksinredning ser ut – ska fläkten hänga fritt, under ett skåp eller på väggen? Du ska även tänka på bredden, det är bra om fläkten är ungefär 10 cm bredare än din spishäll. 

Vilken design ska din köksfläkt ha?

En köksfläkt kan vara ett iögonfallande designinslag eller en dold funktion i köket. Helt beroende på hur du vill att ditt kök ska upplevas.

Om du önskar montera fläkten på väggen ovanför spisen, välj en så kallad vägghängd fläkt. Den vägghängda fläkten sitter inte ihop med något skåp, utan monteras på väggen vid utsugskanalen. Fläktkåpor i glas eller rostfritt stål är ett stilrent och populärt alternativ och passar dig som vill att fläkten ska vara en del av inredningen.

Om spishällen är placerad mitt i rummet, är det en frihängd takfläkt som gäller. Dessa passar exempelvis över en köksö där fläkten har utsuget upp i taket. Vissa frihängande köksfläktar kan rentav se ut som konstverk och ger möjlighet att skapa en unik och personlig touch i köket.

Ett tredje alternativ är den näst intill osynliga fläkten. En underhängd fläkt monteras under ett köksskåp och är en bra lösning för dig som har ont om utrymme eftersom fläkten ger plats för förvaring ovanför. Underhängda fläktar finns också som utdragbara modeller, vilket är extra praktiskt i små kök.

 


 

Olika typer av fläktar

En kolfilterfläkt har modern teknologi som filtrerar och cirkulerar luften i köket. Fläkten har en inbyggd motor, vilket gör att den inte behöver anslutas till en frånluftskanal och därför kan placeras var som helst i köket. En kolfilterfläkt renar luften från fett och matos innan luften förs tillbaka in i köket, vilket gör att det inte är nödvändigt med frånluft. Om du väljer en kolfilterfläkt är det viktigt att den övriga ventilationen i hemmet är bra eftersom luften cirkulerar.

Fördelen med en kolfilterfläkt är att den är mer flexibel eftersom du inte behöver bygga ett hål i väggen för att ansluta fläkten. Dessutom gör recirkulationen att den uppvärmda luften stannar inomhus vilket i längden är mer energieffektivt än en utsugsfläkt som suger ut den varma luften ur huset. Ett kolfilter bör bytas ungefär 2 gånger per år vid normalt användande.

En frånlufts- eller utsugsfläkt kopplas till en frånluftskanal, vilken suger ut luften direkt ur huset. Denna typ av fläkt passar framför allt villor. När fläkten är påslagen ska inte fönster eller ytterdörrar vara öppna i köket eftersom luften då blåser omkring runt spisen och fläktsuget blir mindre effektivt. Fördelen med en frånluftsfläkt är att den är den mest effektiva för att ta bort matos, fukt och dålig lukt. 

Centralventilation kan användas både i villa och flerbostadshus. Systemet bygger på att fläktmotorn är placerad på exempelvis vinden eller taket i fastigheten och att luftflödet regleras genom att öppna eller stänga spjället från köksfläkten.

Om du bor i villa är systemet ofta sammankopplat med ventilationen i våtutrymmen. Eftersom motorn sitter placerad på vinden eller taket sänks ljudnivån på fläkten i köket. Detta innebär också att fläkten i köket inte får ha en egen motor då det saboterar luftflödet i fastigheten. 

Hur hög kapacitet bör din fläkt ha?

Det är viktigt att du väljer en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för just ditt kök, eftersom luftkvaliteten annars riskerar att försämras vid matlagning. Kapaciteten uppges i kubikmeter luft per timme (m3/h).

En köksfläkt bör kunna byta ur luften i ditt kök minst 10 gånger i timmen – för att räkna ut hur hög kapacitet som du behöver ska du ta ditt köks volym (bredd x längd x höjd) och multiplicera det med 10. 

Var ska fläkten monteras?

Avståndet mellan spishällen och fläkten är viktigt. Enligt Boverket ska avståndet vara minst 50 cm för en elektrisk häll. Har du däremot en gasspis rekommenderas ett avstånd på 65 cm mellan spisen och fläkten.

 


 

Ta hjälp av energimärkningen

Köksfläktens energimärkning hjälper dig att göra energismarta val. Märkningen finns på alla köksfläktar och gör det enklare att jämföra fläktarnas kapacitet med varandra.

Köksfläktens energiklass visas på skalan från F till A+, där A+ är effektivast. Alla fläktar har samma krav vilket gör att det går att jämföra exempelvis utsugsfläktar och kolfilterfläktar med varandra.

Den årliga energiförbrukningen visas i kilowattimmar per år. I beräkningen räknas det på att fläkten används en timme per dag och att lampan är tänd två timmar varje dag.

Den flödesdynamiska effektivitetsklassen visas på en skala från G till A, där A är effektivast.

Belysningsklassen visas på skalan G till A, där A är effektivast. Märkningen tar både hänsyn till hur mycket ljus lampan ger över spishällen och energianvändningen.

Fettfiltreringsklassen visar hur bra fläkten filtrerar bort fett och matoset på skalan G till A, där A betyder att fläkten tar bort mest fett i matoset.

Ljudnivå anger bullernivån i dB(A). Ju högre siffra innebär desto högre är ljudnivå.
 

Här kan du se alla våra köksfläktar »

 

 

 

 

Elon tipsar!
Produktpaket
PRISSÄNKT
Visa