Vilken torktumlare ska man välja?

Är du på jakt efter en ny torktumlare? Då har du kommit rätt. En torktumlare är verkligen ett bekvämt och snabbt sätt att torka kläder. Det finns en hel del saker att tänka på innan du bestämmer dig. Här hittar du information om torktumlare och dess egenskaper.

Det tre vanligaste varianterna av torktumlare i svenska hem är kondenstumlare, värmepumpstumlare och frånluftstumlare. Beroende på vilket behov och vilka förutsättningar du har där hemma för att torka tvätt kan de olika modellerna passa bättre eller sämre för just dig. En del torktumlare kräver ett befintligt ventilationssystem och koppling direkt till avloppet. Andra varianter är startklara på bara några minuter med hjälp av ett vanligt vägguttag.

 

Innehåll

  • Kondenstumlare – för alla hem
  • Värmepumpstumlare – det energieffektiva valet
  • Frånluftstumlare – snabb torkning utan fukt
  • Kombimaskiner
  • Energimärkning
  • Skötsel av torktumlare
  • Installera torktumlare
  • Tänk på detta vid köp av torktumlare

 

 

Kondenstumlare – för alla hem

Kondenstorktumlaren är den mest lättinstallerade modell som finns att använda sig av i ett hushåll. Oavsett vilket typ av hem du har – villa med stor tvättstuga, eller en mindre lägenhet – så är det enkelt att få igång en kondenstumlare. Det beror på att det inte kräver något ventilationssystem som går genom väggen. En kondenstumlare behöver inte heller vara kopplad till avloppet. Allt som krävs är ett eluttag och att du tömmer en behållare som fylls med vatten med jämna mellanrum. Det är också möjligt att koppla ihop torktumlaren med avloppet om du vill slippa tömma behållaren. Därför funkar den här modellen lika bra i en större tvättstuga som i badrummet i en studentlägenhet.

Kondenstorktumlaren fungerar genom att luft från rummet sugs upp i maskinen där den sedan värms upp och förs in till trumman där våttvätten finns. Det skapar en kondens i luften som förs vidare till en behållare där den kyls ner och blir till vatten med hjälp av en kondensator. Processen kräver mindre energi än en frånluftstumlare och kläderna förblir fräscha med hjälp av den nya luften som hela tiden strömmar in i trumman.

Värmepumpstumlare – det energieffektiva valet

Det mest energisnåla alternativet för att torka kläder och textilier är värmepumpstumlaren. Likt hos en kondenstorktumlare så kondenseras den fuktiga luften i trumman och förs vidare via en vatten- och luftkanal till en behållare. Skillnaden är att en värmepumpstumlare använder en modern teknik vilket gör att den varma luften stannar kvar i trumman, samtidigt som fukten förs ut. Det gör energiförbrukningen avsevärt mycket mindre.

Värmepumpstumlaren är ett bra alternativ när torktumlaren används flitigt. I och med sin låga energiförbrukning blir det ett effektivt sätt att spara pengar på elräkningen och samtidigt använder du ett miljömässigt bättre alternativ för snabbtorkning av kläder. Dessutom är det möjligt att torka kläderna på en lägre temperatur med hjälp av en värmepumpstumlare.

Frånluftstumlare – snabb torkning utan fukt

Den mest klassiska modellen av torktumlare är frånluftstumlaren som är vanlig i tvättstugor där det tvättas mycket eller finns mycket fukt. Till exempel i villor, sommarstugor eller i hyres- och bostadsrättsföreningars tvättrum. Fördelen med att använda en frånluftstumlare är att fukten leds ut från rummet till utsidan av huset via en ventilationskanal – och minskar därmed risken för fukt- och mögelskador. Ofta är en frånluftstumlare det snabbaste sättet att torka kläder på – med hög kapacitet och snabb avfuktning. Om det finns en befintlig ventilationskanal där du vill installera torktumlaren är det fördelaktigt. Finns inte det så krävs det en större installation med ett hål i väggen från tvättstugan till utsidan.

Frånluftstumlaren fungerar med hjälp av centrifugalkraft och varmluft. Den fuktiga luften som bildas leds ut genom ett ventilationsrör och ny varm luft fylls på. Det gör torkningsprocessen snabb. Samtidigt kräver det mer energi, i och med att torktumlaren ständigt använder ny luft inifrån huset. Om du har en liten tvättstuga som snabbt blir fuktig och ett befintligt ventilationshål så kan en frånluftstumlare vara ett bra alternativ

Kombimaskiner

I vårt sortiment hittar du kombimaskiner som är en maskin med både tvätt- och torkfunktion. Det är bra för dig som har begränsat utrymme men ändå vill kunna torka tvätten snabbt.

En annan möjlighet för att spara utrymme är att ställa tumlaren ovanpå tvättmaskinen. Du får då en så kallad tvättpelare. Kom dock ihåg att spänna fast maskinerna väl i varandra med pelarmontage

Energimärkning

Torktumlare är energimärkta enligt europastandard. Energimärkningen är en hjälp för dig som konsument då du köper nytt. Märketiketten finns på alla torktumlare och visar energiklass, förbrukning, kapacitet, ljudnivå och kondenseffekt med mera. Vill du ha en energisnål torktumlare – kom ihåg att titta på märkningen innan du slår till!

Skötsel av torktumlare

Luddfiltret som finns på alla torktumlare ska helst rengöras efter varje användning. Det finns modeller som larmar när det är hög tid att rengöra filtret. Genom att hålla filtret rent säkerställer du att du får en så effektiv torkning som möjligt och att torktumlaren kan fungera ordentligt. När filtret är tilltäppt med ludd kan varm luft inte komma runt trumman ordentligt och det tar längre tid för dina kläder att torka.

Du rengör filtret genom att skölja det under kranen eller gå över det med en trasa eller dammsugare.

Installera torktumlare

När det gäller elinstallationer i våtutrymmen ska alltid en behörig elektriker anlitas. Har du redan ett eluttag kan du oftast själv koppla in maskinen. Är du osäker på installationen – hör efter med elektrikern först!

Tänk på detta vid köp av torktumlare

Här har vi listat 10 punkter att reflektera över så att du får den typen av torktumlare som passar dig och dina behov.

1. Om du vill ha en torktumlare som förbrukar minsta möjliga energi rekommenderas en maskin som är utrustad med värmepumpsteknologi. Värmepumpstumlaren avfuktar den fuktiga luften och återanvänder värmen vilket gör att den använder upp emot 45 % mindre energi än en klassisk torktumlare.

2. För dig som inte tycker om att stryka dina kläder är en torktumlare med en reverserande trumma att föredra. Det innebär att trumman roterar växelvis åt olika håll vilket gör att tvätten får både mindre och färre skrynklor.

3. Beroende på var torktumlaren kommer att vara placerad kan det vara mer eller mindre viktigt med belysning i trumman. Om tumlaren exempelvis står i källaren och takbelysningen har mer att önska kan det finnas vits med innerbelysning, så att ingen strumpa glöms kvar i trumman.

4. Du som är extra rädd om dina kläder bör hålla ögonen öppna efter Woolmark-certifiering på torktumlare. Woolmark Blue innebär att maskinen klarar av att torka alla olika typer av kläder, även ylleplagg som är märkta med handtvätt. Plaggen kommer varken krympa eller filta ihop sig.

5. En torktumlare med inverter- eller kolborstfri motor ger dig en maskin som har längre livslängd, minskad energiförbrukning, mindre vibrationer och lägre ljudnivå. Vilket exempelvis gör den perfekt om torktumlaren är placerad i badrummet. 

En sådan torktumlare orkar också att köras flera gånger efter varandra på samma dag. Utnyttja detta och lägg in nästa tvättlast direkt efter den första. På så vis kan du nyttja restvärmen som är kvar i torktumlaren och därigenom korta ner tvättiden och förbrukningen.

Försök fylla tumlaren varje gång för att få ut mesta möjliga av varje cykel. Om tumlaren har automatisk fuktavkänning kan du själv bestämma hur torr du vill att tvätten ska bli. 

6. En torktumlare med sensorstyrning gör att torktumlaren stängs av automatiskt när tvätten är torr. På så vis förbrukas aldrig mer energi än vad som behövs och det bidrar även till att kläderna behandlas mer skonsamt. För att undvika att vissa plagg tumlas onödigt länge bör du också försöka kombinera samma typ av tvätt. En handduk tar ju till exempel betydligt längre tid att tumla än en tunn skjorta, så tumla skjortorna för sig och handdukarna för sig.

7. Genom att inte låta tvätten torka helt torr sparar du energi. Dessutom ger lite fukt ett slätare resultat när du viker eller hänger tvätten.

8. Om du ska placera torktumlaren i exempelvis badrummet eller bor i ett flerfamiljshus är det en kondenstorktumlare som gäller. En kondenstorktumlare samlar upp fukten i en behållare eller spolas ut i avloppet. Till skillnad mot en frånluftstorktumlare som måste anslutas till ventilationen för att få bort både fukt och varm luft.

9. En torktumlare med skontrumma behandlar dina kläder mer skonsamt genom att trumman har en unikt utformad struktur. Strukturen gör att tvätten i större utsträckning svävar i den varma luftströmmen och landar mjukt. Eftersom en skontrumma gör att du kan torka de flesta typer av plagg ger den dig även en tidsvinst.

10. Kommer du ihåg att rengöra kondensorn regelbundet? Inte? Du kan vara lugn, det finns torktumlare med självrengörande kondensor.

Den självrengörande kondensorn spolas igenom automatiskt under torkcykeln genom att använda vattnet som förångats från den blöta tvätten. En ren kondensor garanterar låg energiförbrukning samt att torktumlaren torkar effektivt under hela dess livslängd.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris