Våfflor – våra bästa tips och recept

Den 25 mars är det dags att fira våffeldagen, men våfflor äter vi ju gärna året om. Istället för att gå till närmaste matbutik och köpa färdig mix för att göra våffelsmet, kan du snabbt sno ihop våfflor med ingredienser som du har hemma. Vill du variera dig lite kan du testa några av våra favoritvåfflor här nedan. Vi har recepten, produkterna och experttipsen!

Lästips! Hitta det bästa våffeljärnet för dig.

RELATERADE PRODUKTER

våfflor tillagada med egengjord våffelsmetvåfflor tillagada med egengjord våffelsmet
Köp inte färdig mix när du kan göra din egen våffelsmet!

Våffelsmet - grundrecept 

Recept för 8 våfflor

INGREDIENSER

100 g smör

3.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ägg

4 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt smöret.
  4. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör innan du gräddar den första våfflan.
  5. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.

När du har gräddat klart dina våfflor är det dags att göra rent järnet, här kan du läsa vår rengöringsguide för våffeljärn.


våffelsemlavåffelsemla

Det här smarriga receptet kombinerar det goda från semlor och våfflor i en enda härlig efterätt!

Här hittar du receptet till våffelsemlan.

våfflor utan äggvåfflor utan ägg

Om du vill ha riktigt frasiga våfflor ska du testa det här äggfria receptet. Det passar även utmärkt för dig som är äggallergiker.

Testa vårt recept på våfflor utan ägg.

Våfflor recept

Testa våra populära våffelrecept - allt från små våffelsemlor till stora och tjocka våfflor. Vi har något för alla smaker - oavsett om du behöver en laktosfri, glutenfri eller äggfri version. Fira våffeldagen med våfflor som passar hela familjen.

belgiska våfflorbelgiska våfflor

En klassiker med en twist! För dig som vill ha en gluten- och laktosfri våffla ska du testa det här recepet.

Upptäck våra proteinberikade belgiska våfflor.

våffelwrapvåffelwrap

Sugen på en matig våffla? Den här spännande wrapen kommer garanterat att imponera på dina nära och kära!

Du hittar receptet på våffelwrapen här.



Niklas Ekstedts tips för godare våfflor 

Våffeljärnet används ofta hemma hos Niklas, här är hans bästa tricks.

1. Vispad grädde

– Jag brukar vända ner vispad grädde precis innan gräddning för att fluffa till smeten, tipsar Niklas.

2. Klarnat smör

– Jag penslar järnet med klarnat smör, då tål det högre temperatur utan att brännas vid.

Det kallas också för skirat smör eller ghee.

3. Surdeg

– Det är gott med lite surdegsgrund i smeten, blir också fluffigare våfflor.


Frasvåfflor - hur gör man för att hålla våfflorna frasiga?

För att hålla våfflorna frasiga är det viktigt att du serverar dem direkt från våffeljärnet, medan de fortfarande är varma. Ju längre tid våfflorna står framme efter att de har gräddats, desto mjukare blir de.

Om du vill förbereda våfflor i förväg, kan du göra så här:

  1. Grädda våfflorna som vanligt tills de är gyllenbruna och frasiga.

  2. Låt sedan våfflorna svalna på ett galler istället för att staplas på varandra. Om våfflorna staplas på varandra, kan ångan som avges från dem göra våfflorna mjukare och mindre frasiga.

  3. När våfflorna har svalnat helt kan du placera dem i en påse eller burk med lock. Förvara dem i rumstemperatur för kortvarig förvaring (upp till 1-2 dagar) eller i frysen för längre förvaring (upp till 2-3 månader).

  4. När du vill äta våfflorna kan du värma dem i en brödrost eller ugn tills de blivit varma och frasiga igen.

Att värma upp våfflorna på nytt hjälper till att reaktivera stärkelsen i smeten och få tillbaka den frasiga konsistensen!


RELATERADE PRODUKTER

Vanliga frågor om våfflor

När är våffeldagen?

Våffeldagen, den 25 mars, infaller samma dag som Vårfrudagen och Jungfru Marie Bebådelsedag.

Varför äter vi våfflor på Maria bebådelsedag?

Jungfru Marie bebådelsedag ska ha varit den dag Maria fick reda på att hon var gravid – 9 månader innan jul. Men vad har allt detta med våfflor att göra? Jo, troligen kom namnet våffeldag till av att man uttalade vårfrudag lite slarvigt. Vafferdag blev vaffeldag som blev våffeldag. Våfflor har i sin tur medeltida anor, men uppkommer i sin moderna form i slutet av 1800-talet. Hur länge vi har ätit våfflor på Marie bebådelsedag/vårfrudagen är svårt att säga, men skrifliga bevis finns så långt tillbaka som år 1867.

I det svenska bondesamhället var dock ingredienser som vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt, riktiga lyxvaror. 

Vilket land kommer våfflor ifrån?

Våfflor härstammar från Europa och det är känt att olika varianter av våfflor har funnits i olika europeiska länder under lång tid. Den moderna våfflan som vi känner till idag har sitt ursprung i Belgien, där man har ätit våfflor sedan medeltiden. Belgiska våfflor är kända för sin tjocka och mjuka konsistens, och serveras ofta med vispad grädde och bär eller choklad. Det finns också andra varianter av våfflor från andra europeiska länder, bland annat våra tunna och krispiga våfflorna som ofta serveras i Skandinavien.

Hur gör man våfflor?

Det finns många olika recept för våfflor. För klassika våfflor ska du följa grundreceptet, men det kan också vara roligt att testa en annan variant som är modern eller varför inte ta sig an ett näringsrikt recept= Du kan dessutom variera dig med olika toppings beroende på smak och huruvida du vill ha söta eller matiga våfflor.

Vad är det som gör våfflor frasiga?

Våfflor blir frasiga tack vare den höga mängden stärkelse i receptet. När våffelsmeten gräddas i ett våffeljärn blir våffelytan utsatt för hög värme vilket gör att stärkelsen i smeten gelatiniseras och bildar en tunn, knaprig yta. Det är detta som ger våfflorna sin härligt frasig konsistens!

För att få extra frasiga våfflor kan du också tillsätta en liten mängd socker eller sirap i smeten. Detta hjälper till att karamellisera ytan och ge våfflorna ännu mer krispighet. Att använda ett högkvalitativt våffeljärn med en non-stick-beläggning kan också hjälpa till att få våfflorna att bli extra frasiga.

Kan man äta våfflor till middag?

Absolut! Våfflor kan ätas som en del av vilken måltid som helst under dagen. I vissa kulturer är våfflor en vanlig rätt till frukost eller brunch, medan andra föredrar att äta dem till efterrätt. Men det finns inget som hindrar dig från att äta våfflor till middag om du skulle vilja det.

Det finns många sätt att göra våfflor till en mer matig måltid. Du kan tillsätta olika ingredienser till smeten och/eller servera dem med matiga tillbehör. Här är några smarriga exempel på hur du kan gå till väga:

  • Tillsätt hackade grönsaker och ost i smeten för att göra matiga våfflor.
  • Toppa dina våfflor med sallad och servera med grillad eller stekt kyckling för en lättare middagsmåltid.
  • Toppa våfflor med krämig svampsås eller rökt lax och gräddfil för en mer elegant middagsrätt.
  • Servera våfflor med stekt kyckling eller bacon och lönnsirap för en sötsyrlig maträtt.

Var inte rädd för att experimentera med olika smaker och kombinationer för att hitta din nästa favoritmiddag med våfflor!

Hur använder man våffeljärn?

  1. Värm upp våffeljärnet genom att koppla in det och låta det bli varmt. Många moderna våffeljärn har en inbyggd termostat som automatiskt reglerar temperaturen.

  2. Förbered våffelsmeten enligt receptet. Rör ihop smeten tills den är jämn och slät.

  3. När våffeljärnet är varmt, pensla eller spraya det med matolja eller smält smör för att undvika att våfflorna fastnar i järnet.

  4. Häll smeten i våffeljärnet. Sätt på locket och grädda våfflorna i cirka 3-5 minuter, eller tills de är gyllenbruna och frasiga.

  5. Öppna våffeljärnet och lyft försiktigt bort våfflorna från plattan. Placera våfflorna på ett galler eller en tallrik för att svalna.

  6. Upprepa steg 3-5 tills all smet har använts.

  7. Våfflorna serveras varma med dina favorittillbehör, till exempel grädde, bär, sirap eller sylt.

Det är viktigt att inte hälla på för mycket smet i våffeljärnet eftersom att våfflorna kan fastna. Du riskerar även att få våfflor som inte blivit jämnt gräddade. Det är också viktigt att rengöra våffeljärnet noggrant efter användning för att undvika att smeten fastnar på plattorna och för att förlänga livslängden på järnet.



Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris