Laddar...

Bygga in kyl och frys - viktiga saker att tänka på

Är det dags att renovera köket och byta ut dina vitvaror? Om du vill ha en oslagbar helhetskänsla kan integrerad kyl och frys vara något för dig. Det är det perfekta valet om du vill ha en snygg, stilren och flexibel kökslösning. I den här guiden besvarar vi dina frågor och går igenom allt du behöver veta innan du tar ditt beslut. 

Vad innebär inbyggd kyl egentligen? Och vilka fördelar har det jämfört med en fristående modell? Vad kan vara bra att veta innan man skaffar ett integrerat kylskåp? Det här är säkert några av de frågor som dyker upp när du börjar fundera på att installera ett nytt kök. 

Kort beskrivet kan man säga att en inbyggd eller integrerad kyl/frys-lösning innebär att vitvarorna har byggts in i köket, bakom skåpsluckorna, för att skapa en mer enhetlig känsla i rummet. Det motsatta är ett kylskåp som är fristående och därför inte smälter in i köksinredningen. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på flera faktorer såsom köksutrymme, kylstorlek och inredningsstil. Läs vidare för att upptäck om integrerade vitvaror kan vara något för dig. 

Innehåll:

  • Vad betyder inbyggd kyl?
  • Vad är integrerade vitvaror? 
  • Bygga in kylskåp och frys - viktiga saker att tänka på
  • Elon kylskåp och frys - separat eller kombo?
  • Integrerat kylskåp - för små utrymmen

Vad betyder inbyggd kyl?

Inbyggd kyl och frys är som sagt en smart lösning där vitvarorna byggs in och helt integreras till kökets design. På så vis blir kylskåpsdörren praktiskt taget osynlig eftersom att den kläs in i kökspanelen. Du kan även välja att ha en dekorativ frontpanel om du skulle föredra det. Det här är det perfekta valet för dig som vill sätta din egen personliga prägel på ditt kök.

Genom att integrera kyl och frys tar de mindre synlig plats i köket vilket automatiskt skapar en mer stilren och fräsch look. Du får dessutom en mer flexibel inredning eftersom att du anpassar vitvarorna utifrån den övriga inredningen. En stark trend som vi ser nu är inbyggnadslösningar i olika former - inte bara i köket. Många som planerar sitt nya kök vill hitta sömlösa övergångar mellan olika rum med synkade färger, nyanser och smarta skåpslösningar.   

Vad är integrerade vitvaror?

I korthet innebär det att vitvarorna placeras inne i köksskåpen. På samma sätt som det är möjligt att installera kyl- och/eller frysskåp i köksdesignen går det lika bra att göra det med andra vitvaror, till exempel diskmaskin och ugn.

Det här är ett bra alternativ för dig som vill undvika ett plottrigt intryck i köket samtidigt som du vill ha en snygg och genomgående “möbelkänsla”. Ett tips är att se till att alla vitvarorna - förutom en eller två,  är gömda bakom köksluckorna. Om du till exempel väljer att ha spishällen synlig kommer den få en unik roll i köket. Istället för att endast vara bra ur ett praktiskt perspektiv kommer den även bli en cool och unik inredningsdetalj. 

stor inbyggd kyl i rostfritt stålstor inbyggd kyl i rostfritt stål

Bygga in kylskåp och frys - viktiga saker att tänka på

Om du är sugen på att ha helintegrerade vitvaror i ditt kök kan det vara bra att några saker i åtanke innan du gör ditt köp. Kan man bygga in vilka kyl- och frysskåp som helst? Fristående kylskåp kan ibland fungera för inbyggnad, men det är bäst att välja en modell som är specifikt tillverkad för att installeras i ditt köksskåpssystem. Anledningen till detta är för att inbyggda modeller ofta är anpassade för att underlätta att byggas in i kök och därmed har de särskilda funktioner.

När du bygger in ditt kylskåp ska det få plats bakom köksluckorna och därför finns det något mindre plats för en kyl än om du skulle använda dig av en fristående variant. Däremot finns det många estetiska fördelar med en inbyggnadslösning. Du behöver till exempel inte tänka på vitvarornas utseende eftersom att de ändå ska byggas in i köksdesignen.

Istället kan du lägga tid på att fundera ut vilken energiförbrukning och vilka funktioner som är viktiga för just dig. Bland Elons olika inbyggda kyl- och frysskåp finns det till exempel vitvaror med praktisk förvaring och innovativa specialfunktioner såsom HyperFresh Plus som håller grönsakerna fräscha och SuperCool som håller temperaturen jämn. Ta en titt bland de olika modellerna för att hitta det som passar just dina behov.

Elon kylskåp och frys - separat eller kombo?

Du kan antingen välja att ha separat kyl och frys - eller välja en smidig kyl/frys-kombination. Vilket som passar dig bäst beror i första hand på hur stort utrymme du har. Om du har mycket plats i ditt kök kan det vara smart med två separata enheter, då har du dessutom stort utrymme för matförvaring. Det som är smidigt med integrerade vitvaror är att det dessutom går att dela upp dem i köket utan att det stör intrycket. 

I ett litet kök fungerar det däremot oftast bättre med en kombinationslösning. Det finns kombinerade kyl- och frysenheter som enkelt kan integreras i ditt kök. I Elons sortiment hittar du båda typerna av inbyggnadslösningar från bland annat Bosch, Electrolux, Siemens och Whirlpool. Du kan välja mellan kyl- och frysskåp som har LED-belysning, smart förvaring och fuktighetskontroll.

 

Läs mer om hur du placerar och och förvarar maten bäst i kylskåpet samt hur du använder din frys effektivt.

Integrerat kylskåp - för små utrymmen

Om du istället vill ha en liten kyl, eller ett komplement till ditt vanliga kylskåp, kan du välja en mindre variant som installeras under köksbänken. Det här är det perfekt valet för dig som bor litet och har ett kompakt kök och inte har mycket plats för stora vitvaror. En liten kyl passar även dig som letar efter extra kylförvaring, till exempel till uterummet eller sommarstugan.

Det finns även små frysskåp som installeras på samma vis, under köksbänken. Varför inte skaffa en av varje? I Elons sortiment hittar du den här typen av små inbyggda kyl- och frysskåp från varumärket Whirlpool.

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här