Laddar...

Tre saftiga påskrecept i airfryer

Letar du efter något nytt recept att testa i din airfryer? Här nedan hittar du tre enkla påskrecept som du bara måste prova!

Lammracks med pistage- och örttäcke

500 g lammracks
½ kruka rosmarin
½ kruka timjan
40 g pistagenötter utan skal
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
Salt

Gör så här:

Putsa och salta lammet lätt.

Hacka, krossa, mixa eller mortla alla rosmarin, timjan, pistagenötter, vitlök och olivolja till “täcket”. Tillvägagångssätt är valfritt så länge som mixet blir finfördelat.

Täck ovansidan på lammracket med pistage - och örttäcket och tryck fast det. Det kommer ändå att ramla av en del när lammet skärs upp, men detta blir ett gott rostat strössel vid servering. 

Tillaga hela lammracket på 200C i ca 15-20 minuter för medium rare till medium. Här är det viktigt att du tar tempen och då räknar på att lammet kommer stiga ca 5-7 grader när det plockas ur airfryern. Och låt lammet vila i ca 15-20 minuter innan det trancheras, så att värmetrycket jämnas ut för att inte all god köttsaft pressas ut ur köttet.

Rare: 50-54˚C

Medium rare:  55-57˚C 

Medium:  58–65˚C 

Well-done:  70˚C

Servera gärna lammet med rostad rotfruktssallad med dijon- och myntadressing. Se recept nedan.

Rostad rotfruktssallad med dijon- och myntadressing

500-600 g (skalad vikt) valfria rotfrukter som tex morot, rotselleri och persiljerot
4 msk olivolja
Salt
3 tsk dijonsenap
3 msk champagnevinäger
4 msk citronsaft
4 msk olivolja
3 msk mynta, hackad färsk + till garnityr
Salt och svartpeppar
1 bananschalottenlök eller 2-3 schalottenlökar


Gör så här:

Skala och tärna rotsakerna i ca 3x3 cm stora tärningar. Spara skal i frysen till buljongkok och annat gott.

Lägg alla rotfrukter i en bunke och häll över oljan och salta. “Tossa” nu, som det heter på kocksvengelska, alltså blanda runt i bunken med oljan och saltet, så att allt täcks av ett tunt lager olja. Detta är faktiskt lite av hemligheten till en riktigt bra yta vid tillagning av bland annat rotfrukter i airfryer. 

Rosta nu rotsakerna på 180° C i ca 30-35 minuter i din Elvita airfryer, tills vackert gyllenbrunt. Öppna och skaka runt då och då under tillagningstiden.

Medan rotfrukterna rostas blandar du dressingen.

Hacka myntan och skala och strimla löken fint. Blanda ned alla ingredienser till en krämig dressing.

Blanda de varma grönsakerna med dressingen och servera.

Lyxiga ägghalvor i airfryer

4 ägg
100 g kallrökt lax
½ kruka gräslök
½ kruka dill
2 msk majonäs
20 g laxrom eller annan god rom.

Gör så här:

Tillaga kylskåpskalla ägg i 13 minuter på 120° C i din Elvita airfryer. Här kan du styra din tid för hur krämig eller fast gula du önskar.

Kyl genast ner äggen i kallt vatten efter tillagning.

Skär ner laxen i fina ca 3x3 mm stora bitar. Finstrimla örterna, och blanda lax och örter med majonnäs.

Skala och dela äggen. “Ägga” eller skeda upp laxröran på äggen och toppa med rom. Garnera gärna med dill.   

 

Se fler airfryer-recept här!

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här