Laddar...

Spara energi i köket med elsmart mat – 3 smarriga recept

Smidig mat är elsmart mat. Elon Hem & Kök listar tre goda middagsfavoriter som hjälper dig att hålla nere elförbrukningen i köket! 

I tider av skenande elpriser gäller det att tänka till, även när det gäller matlagningen. Hem & Kök har tagit fram tre elsmarta recept som går ut på att använda en energisnål värmekälla till max. Apparaterna har i sin tur smarta funktioner som tidsinställningar och olika energisparlägen. Med lite fantasi och små justeringar kan du minimerar elförbrukningen i köket!


Smakrik tomatsoppa direkt i blendern

Låt blendern bli räddaren i middagsnöden! Med den kan du enkelt hålla ner antalet matlagningskällor till en. Tjoffa ner ingredienserna direkt i blendern - mixa, häll upp, njut!  

 

INGREDIENSER

1 burk konserverade tomater

2-3 vitlöksklyftor

1 röd chili 

1 burk kokosmjölk

700 g morötter

Neutral olja

5 – 6 tsk röd currypasta

5 dl buljong eller fond

1 tsk socker

1/2 lime

Peppar

Salt

Basilika



GÖR SÅ HÄR

  1. Skala morötter, vitlök och lime. Ta bort fröna ur chilin. Vill du ha extra stark mat kan du behålla dem. 
  2. Häll ingredienserna i blendern.
  3. Sätt på sopp-programmet.
  4. Använd tampern för att trycka ner stora bitar i början av mixningen.
  5. Låt blendern köra tills programmet stannar.
  6. Smaksätt med salt och peppar efter behag och servera varm soppa direkt från kannan. Topp gärna med färsk basilika!

 


Vardagslyxig kyckling i slow cooker 

Fördelarna med slowcooker är många. Framförallt drar den mindre ström än om du lagar mat i en vanlig ugn. Det är dessutom enkelt att tillaga en stor mängd mat till hela familjen eller att bunkra upp med matlådor för veckan – elsmart, prisvärt och smidigt. Vill du ta elbesparningen ett steg längre kan du dessutom använda timer-funktionen till att laga maten när el-timpriset är som lägst. 

 

INGREDIENSER 

1 kg kycklinglårfilé

1 gul lök 

3 vitlöksklyftor

1 st stjälkselleri

2 morötter

5 potatisar

0,5 dl kycklingfond

2 dl vatten

2-3 tsk salt

Svartpeppar 

 

GÖR SÅ HÄR
  1. Klipp eller skär ner kycklingen till mindre bitar.
  2. Slå på din Crock-Pot Express, på Brown/Sauté och slå i lite rapsolja. Bryn kycklingen runt om.
  3. Medan kycklingen bryns. Skala och skär ner potatis och morötter till lagom stora bitar (2-3 cm).
  4. Lägg i lök, potatis, morot och krydda med salt, peppar och timjan.
  5. Skär ner stjälksellerin och vitlöken och lägg i grytan.
  6. Häll i fond och vatten och sätt på locket.
  7. Tryck på stop. Byt läge till Meat/Stew (eller motsvarande) och ändra tiden till 20 min. Tryck på start.
  8. Låt trycket släppa naturligt i 10-15 minuter. Öppna sedan ventilen försiktigt och släpp ut resterande ånga innan du öppnar locket.

Blixtsnabb frittata i riskokaren 

En traditionell frittata innefattar både stekning och grillning. Här låter vi den energisnåla, asiatiska och multifunktionella apparaten -  riskokaren - stå för hela middagskalaset. Riskokaren funkar utmärkt för ändåmålet då den inte bara lagar jämnt, både på topp och botten, utan är dessutom mer energisnål än spisen. Fixa middag, brunch och lunch på nolltid! 

 

INGREDIENSER 

BAS

Ägg

Olivolja

Salt

Peppar

 

TOPPING

Lök

Rostad paprika

Svamp 

Zucchini

Spenat

Eller andra grönsaker du hittar i kylen

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm olivoljan.
  2. Stek grönsakerna i den uppvärmda oljan med hjälp av kock-inställningen (eller motsvarande inställning på din riskokare).
  3. Tillsätt ägg. Salt och peppra.
  4. Täck över riskokaren och återgå till tillagning-inställningen (eller eller motsvarande inställning på din riskokare) tills önskad konsistens är uppnådd.

Fler energisnåla matlagningshacks 

 

  • Ta tillvara på kokångan och låt grönsakerna bli färdiga i såll över kokande ris-eller pastavatten. 
  • Behåll locket på! Genom att låta kastrullocket vara på så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.
  • Förkoka vattnet till pastan med en vattenkokare istället för på spisen.
  • Välj inte för hög effekt på fläkten. Även om fläktar inte kräver så mycket energi i sig så är de experter på att suga upp redan uppvärmd energi.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här