Så sparar du tid och energi i köket

Det finns många smarta knep för att spara tid och energi i köket. Elon Hem & Kök listar de bästa knepen och tre goda middagsfavoriter som gör jobbet. 

Ibland måste det gå undan i köket. Då är det viktigt att ha smarta recept till hands. Hem & Kök har tagit fram tio smarta matlagningshacks som hjälper dig att spara tid i köket. Dessutom hittar du här tre tidsbesparande[1]  recept som går ut på att använda en energisnål värmekälla till max.[2] [3] [4]  Apparaterna har i sin tur smarta funktioner som tidsinställningar och olika energisparlägen. Men lite fantasi och små justeringar kan du minimera både tid och elförbrukningen i köket!

10 tidsbesparande matlagningshacks

1. Planera mera! Ta en timme på söndagen att fundera över veckans middagar och skriv en inköpslista på vad du behöver komplettera med hemma. På så vis slipper du gå till affären stup i kvarten, eller köpa med dig oändliga ingredienser hem. 

 

2. Smarta produkter! Bra knivar, köksmaskiner, airfryers och riskokare är typexempel på produkter som hjälper dig att spara tid i köket. 

 

3. Ska du koka något? Skär det i små bitar, då blir koktiden kortare. 

 

4. Ta vara på kokångan och låt grönsakerna bli färdiga i såll över kokande ris- eller pastavatten. 

 

5. Behåll locket på! Genom att låta kastrullocket vara på kokar vattnet snabbare – dessutom använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av. [1] 

 

6. Förkoka vattnet till pastan med en vattenkokare istället för på spisen, då går det mycket snabbare. 

 

7. Laga storkok och frys in. När du lagar en stor mängd mat vid ett tillfälle sparar du tid jämfört med om du skulle lagat mindre portioner varje dag. Det är dessutom billigare och du har alltid färdig mat att värma när det behövs.

 

8. Låt maten sköta sig själv. Fyll en plåt med goda råvaror efter smak och ställ in i ugnen. Eller stoppa ner råvarorna i en slow cooker och låt dem långsamt tillagas medan du checkar av övriga punkter på din att göra-lista. 

 

9. Skippa att skala rotfrukter och grönsaker, till exempel potatis och morötter, i onödan. Näringen finns ofta i skalet så det vill du behålla – och tänk på hur mycket tid du sparar!

 

10. Ta vara på rester! Spara i kylen till en liten måltid eller mellanmål nästa dag – eller hitta på en ny rätt utifrån det som blev över med bara några snabba tillägg till det som redan finns. 

Tre snabba och energisnåla recept med en endast en apparat

Smakrik tomatsoppa direkt i blendern

Låt blendern bli räddaren i middagsnöden! Med den kan du enkelt hålla ner antalet matlagningskällor till en. Tjoffa ner ingredienserna direkt i blendern - mixa, häll upp, njut!  

 

INGREDIENSER

1 burk konserverade tomater

2-3 vitlöksklyftor

1 röd chili 

1 burk kokosmjölk

700 g morötter

Neutral olja

5 – 6 tsk röd currypasta

5 dl buljong eller fond

1 tsk socker

1/2 lime

Peppar

Salt

Basilika



GÖR SÅ HÄR

  1. Skala morötter, vitlök och lime. Ta bort fröna ur chilin. Vill du ha extra stark mat kan du behålla dem. 
  2. Häll ingredienserna i blendern.
  3. Sätt på sopp-programmet.
  4. Använd tampern för att trycka ner stora bitar i början av mixningen.
  5. Låt blendern köra tills programmet stannar.
  6. Smaksätt med salt och peppar efter behag och servera varm soppa direkt från kannan. Topp gärna med färsk basilika!

 

recept som sparar tid i köketrecept som sparar tid i köket

Vardagslyxig kyckling i slow cooker 

Fördelarna med slowcooker är många. En stor fördel är att du kan göra annat, medan maten lagar sig själv! Det är dessutom enkelt att tillaga en stor mängd mat till hela familjen eller att bunkra upp med matlådor för veckan – elsmart, prisvärt och smidigt. En ytterligare bonus är att slow cookern drar mindre ström än en vanlig ugn.

INGREDIENSER 

1 kg kycklinglårfilé

1 gul lök 

3 vitlöksklyftor

1 st stjälkselleri

2 morötter

5 potatisar

0,5 dl kycklingfond

2 dl vatten

2-3 tsk salt

Svartpeppar 

 

GÖR SÅ HÄR
  1. Klipp eller skär ner kycklingen till mindre bitar.
  2. Slå på din Crock-Pot Express, på Brown/Sauté och slå i lite rapsolja. Bryn kycklingen runt om.
  3. Medan kycklingen bryns. Skala och skär ner potatis och morötter till lagom stora bitar (2-3 cm).
  4. Lägg i lök, potatis, morot och krydda med salt, peppar och timjan.
  5. Skär ner stjälksellerin och vitlöken och lägg i grytan.
  6. Häll i fond och vatten och sätt på locket.
  7. Tryck på stop. Byt läge till Meat/Stew (eller motsvarande) och ändra tiden till 20 min. Tryck på start.
  8. Låt trycket släppa naturligt i 10-15 minuter. Öppna sedan ventilen försiktigt och släpp ut resterande ånga innan du öppnar locket.

Blixtsnabb frittata i riskokaren 

En traditionell frittata innefattar både stekning och grillning. Här låter vi den energisnåla, asiatiska och multifunktionella apparaten, riskokaren, stå för hela middagskalaset. Fixa middag, brunch och lunch på nolltid! 

 

INGREDIENSER 

BAS

Ägg

Olivolja

Salt

Peppar

 

TOPPING

Lök

Rostad paprika

Svamp 

Zucchini

Spenat

Eller andra grönsaker du hittar i kylen

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm olivoljan.
  2. Stek grönsakerna i den uppvärmda oljan med hjälp av kock-inställningen (eller motsvarande inställning på din riskokare).
  3. Tillsätt ägg. Salt och peppra.
  4. Täck över riskokaren och återgå till tillagning-inställningen (eller eller motsvarande inställning på din riskokare) tills önskad konsistens är uppnådd.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris