Laddar...

Så lyckas du med färgsättningen i köket

Exklusivt erbjudande

Med rabattkoden - KITCHEN22 - får du nu 20% på ett helt köp från kategorierna färg och tapet hos Happy Homes.

Erbjudandet gäller vid ett tillfälle för köp över 300 kronor. Rabattkoden är giltig till och med 31 december.

Färghandelskedjan Happy Homes skapar hem i färgsprakande harmoni. Tillsammans med ett av företagets kulörexperter, Cissela Benjaminsson, tar Elon Hem & Kök sig an hemmets hjärta. 

Färgsättning i köket kan kännas som en svår utmaning. Det är flera element att ta hänsyn till; väggfärg, kakel, luckor och övrig inredning. Dessutom blir trendcyklerna allt kortare, samtidigt som köket är ett rum som ska hålla länge – både funktion- och stilmässigt. Färgsättare Cissela Benjaminsson, på handlarägda färghandelskedjan Happy Homes, vill uppmana blivande köksrenoverare att gå mer på lust och känsla: 

– De här med kulörer är väldigt individuellt, samtidigt som omgivningen påverkar. Jag tycker man ska gå på sin magkänsla, då blir det rätt val just för dig.

Liknande färgtoner skapar helhet och harmoni 

Färgsättaren Cissela möter dagligen kunder med olika behov och funderingar. Något som förenar dem är svårigheten i att skapa en enhetlig färgmiljö i köket.

– Luckor, bänkskiva, kakel bör ha en röd tråd. Ofta har vi färgsättare dilemmat att luckan har en varm ton medan bänkskivan en kall. Väljer man en mönstrad tapet brukar man få ihop det men vill man ha målat är det svårt, berättar Cissela.

 

Cissela förklara vidare att man inte behöver välja samma färg i köket för att skapa helhet, men däremot är tonen i de olika kulörerna väldigt viktiga. 

– Har du till exempel en varm nyans på din kökslucka bör det även finnas i bänkskivan du väljer till. Då blir det harmoni.

 

Den ultimata färgsättningen i köket handlar också om att ta hänsyn till olika material. Det finns ett starkt samband dem emellan, förklarar Cissela. 

– Ofta så finns det mycket hårda material i ett kök, såsom; kakel, rostfria ytor och glashällar. Det tycker jag man ska ta hänsyn till. Att ta in trä och varma kulörer, som exempelvis grönt, gult och brända toner gör att de hårda intrycken mjukas upp lite. Kulören "Light Olive" från Lycke är en grön kulör som passar utmärkt i köket. Även kulören "Vanilla Sky" från Lycke är en behaglig kulör med en gul ton som blir fin i köket.

 

Färgsättaren Cissela Benjaminsson från Happy Homes ger sina bästa tips för en lyckad färgsättning i köket. 

Ljussättning påverkar färgen 

När det kommer till färgsättning i köket finns det ytterligare två aspekter att ta i beaktning: ljuskällorna och väderstreck. De styr vilken nyans i färgen som kommer att framhävas. 

– Kulören kan se väldigt olika ut beroende på om du har ett kallt eller varmt ljus i köket. Väderstrecket har även stor betydelse för hur kulören kommer uppfattas. Beroende på om ditt kök ligger i norr eller söder så upplevs kulören olika varm eller kall, i norr förstärks de kalla tonerna och i söder de varma. Med belysning på det kan en kulör upplevas helt olika i olika hem. 

 

Låter det komplicerat att hitta rätt? Cissela har en konkret lösning:

– Ta alltid hem ett färgprov och provmåla för att se hur det kommer bli!

Lycke Tapeter är en av Happy Homes nyheter för i år. 

Två färgsprakande nyheter

Året 2022 har inneburit ett flertal spännande nyheter för Happy Homes. En av dem är Lycke Tapeter – en utökning av deras egna varumärke Lycke Färg. 

– Vi har tagit fram trettiotvå nya mönster och samtliga är färgsatta av våra färgexperter. Alla kan matchas med utvalda färger från Lycke Färg och är perfekt för att få till en röd tråd och harmoni när man vill kombinera färg och tapeter. Lycke Tapeter är dessutom väldigt prisvärda, från 199 kr per rulle. 

 

Cissela tillägger: 

– Tapeten "Midsommar" har redan blivit en favorit hos många, den finns i flera olika färger och passar perfekt i just kök. 

 

Färgsättaren framhäver även muraltapeter, en trend som har tagit tapetvärlden med storm. 

– Muraltapeter är ett mönster som sträcker sig över flera individuellt tryckta våder. Det gör att de ofta kan skräddarsys efter storlek på väggen. Det blir väldigt effektfullt – nästa som en tavla! 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här