Vill du också haka på vårens surdegstrend? Här är en enkel guide som får dig att komma igång.
Du behöver: Burk med lock 1 msk rågmjöl 2 msk vatten
Blanda allt i burken och ställ på ett varmt ställe så surdegen ”vaknar”. Låt locket sitta på löst. Skåp ovanför kylen brukar vara bra. Låt den stå där i cirka två dygn, skaka bara burken morgon och kväll. Blanda i 1 msk rågmjöl och låt stå cirka 12 timmar.
Snart är du klar. Blanda ner 2 msk rågmjöl och 2 msk vatten. Låt den stå 12 timmar. Nu borde surdegsgrunden vara bubblig och dofta lite syrligt. Baka direkt eller ställ i kylen. Spara en tesked av surdegsgrunden om du bakar direkt.
Surdegsgrunden håller minst en vecka innan du måste mata den.
Matning: Ta sparad surdeg. Blanda ner 2 msk mjöl och 2 msk vatten. Ställ varmt några timmar, sen in i kyl.
Tips på recept Här är ett recept du kan prova (bara halvera mängden jäst och blanda ner 1 msk surdeg): Nybakta frallor på ett kick.