Så förvarar du maten bäst i kylskåpet

Gurka längst ned och mjölk högst upp? Eller ska det vara tvärtom? Hur ska maten egentligen förvaras allra bäst i kylskåpet, så att den håller sig fräsch länge? Här är en smart guide över hur du bäst placerar maten i kylen:

Det är aldrig roligt att behöva slänga mat som stått i kylen. Och faktum är att vi i Sverige står för ganska mycket matsvinn, enligt Naturvårdsverket slänger vi 95 kilo mat per person varje år. Mycket av det vi slänger står i våra kylskåp. En del mat är utgången och gammal, vilket kan bero på att vi har dålig överblick över vår mat, eller för att vi handlar för mycket.

Men en del mat slängs för att den blir skadad eller förvaras fel. Hur många gånger har du till exempel slängt en fryst gurka eller dålig grädde? För att undvika att maten inte blir dålig i kylen finns det sätt att optimera förvaringen!

Har du hört att grönsaker håller sig bättre i lådan i kylen? Och att mjölk alltid ska stå högst upp i kylskåpet? Nja… det beror på vilket kylskåp du har. Har du till exempel en ventilerad kyl så fördelar den kall och jämn luft i hela kylen. I andra kylskåp varierar alltid temperaturen och det är oftast kallast längst ned och varmast längst upp. Något man kanske inte tänker på, och därför kanske man ska ställa mjölk och andra mejerivaror längre ned, medan grönsaker och frukt skulle må bättre av att komma lite högre upp.

Så här ska du placera maten i kylskåpet

Frukt och grönsaker

Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra. 

I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge. Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där. Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt. Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga.

Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan. Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig.

TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor. Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet. I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer!

Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt. De kan mjukna snabbt och tappa mycket smak och trivs bättre i en temperatur på ca 12-14 grader.

Dessa grönsaker mår bäst utanför kylen:

Tomat

 Gurka

Banan

Mango

Squash

Avokado

Ananas

Ingefära

Citron

Vitlök

 






 

Potatis

En del menar att potatis inte ska förvaras i kylen, medan andra experter säger att det går bra. Men alla är överens om att potatis ska förvaras mörkt och svalt – en mörk jordkällare är optimalt! Blir det för kallt i kylen kan de snabbare bli dåliga. Ett tips är därför att förvara dem i en papperspåse i en egen låda i kylen, så högt upp som möjligt, där det är varmare.

Färska örter

Har du en kruka dill eller persilja hemma som du behöver i matlagningen och som du inte vill ha stående framme kan denna stå högst upp i kylen. Basilika däremot trivs inte alls i kylen utan behöver stå i rumstemperatur.

Smör och ost

För att ost och smör ska må allra bäst ska de stå högst upp i kylen där det oftast är varmast. Då behålls smaken och de riskerar inte att få frysskador. De är heller inte lika värmekänsliga matvaror. (Förr i tiden förvarandes riktigt smör i skafferiet, om ni minns?!)

Ägg

Även ägg kan må bra av att stå högre upp i kylen, då de inte är så känsliga för värme som många andra matvaror är. Ägg som förvaras i sin äggkartong med den spetsiga delen nedåt, håller sig bra i kylen i minst 2 månader menar äggproducenterna. Ett kokt ägg klarar sig i kylen ca 5 dagar innan det behöver ätas upp.

Mjölk

Ofta ställer vi mjölken högst upp av gammal vana, men det kan vara lite för varmt för mjölken där. Så klart beroende på hur ditt kylskåp mår, hur temperaturen fördelas i skåpet och hur ofta kylen öppnas. Är ni många i hushållet och kylskåpsdörren öppnas många gånger på en dag så höjs så klart temperaturen i kylen rent generellt.

Mjölk skulle må allra bäst i mitten av kylen eller i kylskåpsdörren, beroende på vilken typ av kylskåp du har. I just dörren kan temperaturen variera en del, men vill du vara helt säker på att mjölken ska hålla länge ska du ge plats åt dem i mitten av kylen. Detsamma gäller för fil och yoghurt och liknande mejeriprodukter.

Havremjölk och andra växtbaserade mjölkdrycker som mandelmjölk och sojamjölk

En oöppnad förpackning av havremjölk behöver inte stå i kylskåp och det gäller även för mandelmjölk, sojamjölk eller kokosmjölk till exempel. Efter att man har öppnat dem trivs de dock bäst i kylskåp och håller sig fräscha upp emot 5 dagar. De behöver inte stå mitten/längst ned utan klarar sig även högst upp.

Kött, fisk och matrester

Det är kallast längst ned i kylen och har du lådor där kan kött och fisk med fördel placeras i dessa kyllådor. Och har du vanliga hyllor längst ned i kylen är det ju enkelt att förvara kött och fisk där. Se också till att du försluter förpackningar med kött och fisk ordentligt så att de får ännu bättre förutsättningar för att hålla sig fräscha.

Pålägg som skinka och andra matvaror av kött och fisk mår också bra längre ned i de kallare delarna av kylen. Så har du en charkbricka eller salmalax planerad till förrätt så bör de stå längst ned så att de inte riskerar att bli dåliga.

Matrester kan också förvaras längst ned i kylen, och här finns ju ofta plats för större grytor och kastruller. Se bara till att de är ordentligt täckta med lock.

TIPS! Glöm inte att kyla ned matrester innan du ställer in dem i kylskåpet. Om du ställer in varma kärl i kylen går det åt mycket energi för att kyla ned hela kylskåpet och du riskerar att förstöra maten som står i kylen.

Läsk, sylt, ketchup och chilisås

Kylskåpsdörrarna är bra platser för läsk som du vill hålla kyld, eller saft och andra drycker som innehåller konserveringsmedel. Syltburkar, marmelad och olika såser som fisksås, soja och sweet chilisås kan också förvaras i kyldörren. En klassiker är också ketchup och spenat som mår bra av att förvaras i dörren.

Kaffe

Visst har du hört att kaffe bör förvaras i kylskåp? Och ja, det är ingen dum idé, främst för oöppnade paket. Öppnade paket med kaffe behöver inte stå i kylen då det finns risk att det förlorar sin smak, men kaffe bör förvaras mörkt.

Temperatur kylskåp

Den optimala temperaturen i kylskåpet är 4-5 °C. Den ska aldrig överstiga 8 °C eftersom det gör maten dålig i förtid.
För att hålla rätt temperatur är det bra att hålla kylskåpsdörren stängd så mycket du kan, det vill säga stänga den så fort du tagit ut eller in dina matvaror.
En annan tumregel är att aldrig sätta in varm mat i kylen. Har du gjort matlådor till morgondagens lunch? Låt de svalna först så de inte drar upp temperaturen i skåpet.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris