Laddar...

6 skäl att välja perkulator

Är du ute efter en snygg och smidig bryggare som gör smakrikt kaffe på nolltid? Då perkulator något för dig!

 

Perkulatorn är många kaffeälskares självklara favorit. Den praktiska termosliknande kaffebryggaren, som såg dagens ljus redan under tidigt 1800-tal, utmärker sig för att ge en robust och intensiv kaffesmak. I denna guide får du en snabbkurs i varför perkolatorer är så bra, inte minst för dig som vill koka mycket kaffe på ett snabbt och enkelt vis.

 

Innehåll:

 • Skillnad mellan perkulator och vanlig kaffebryggare
 • Fördelar med perkulator
 • Perkulator - frågor och svar

 

Skillnaden mellan perkulator och kaffebryggare

Grundprocessen för perkolatorn och den traditionella kaffebryggaren är densamma – båda brygger kaffe med kokande vatten. 

Att perkolera betyder brygga och det är just vad en perkolator gör, om än bara lite mer avancerat än en vanlig kaffebryggare. I en perkolator, även kallad perkolator, strömmar vattnet runt i två delar. Perkolatorbryggaren har en del för vatten och en för kaffepulver, i vilken vattnet strömmar igenom om och om igen tills den når sin kokpunkt. Med andra ord så passerar vattnet kaffet flera gånger i en perkolatorbryggare än i en vanlig elbryggare. 

Perkulator - 6 fördelar

 

 • perkulatorkaffe: en UNIK SMAK

Smaken är det som ofta drar kaffeälskare till perkolatorbryggare. Tack vare perkulatorns bryggteknik – där vatten genomströmmar kaffet flera gånger – blir resultatet riktigt gott kaffe med en unik robusthet och fyllig karaktär. Vad gäller vilken typ av kaffepulver så går vanligt bryggkaffe utmärkt att ladda din perkolator med. 

 

 • Stor kaffemängd

Perkolatorer är en effektiv bryggare som vanligtvis brygger mellan 10-12 koppar. För singelhushåll finns även modeller som rymmer runt 6 koppar.

 

 • lITEN, Snygg och smidig 

Perkolatorer finns i många utföranden. De flesta kännetecknas av en modern, rostfri och minimalistisk design som tåls att stå framme. Vidare fungerar perkolatorbryggare långsmala form alldeles utmärkt för det lilla köket. Den är dessutom supersmidig att ta med eller flytta mellan boenden. Är du friluftsmänniska så finns det modeller för både spishäll och öppen eld.

 

 • Enkelt underhåll och rengöring

En perkolator rengör du enkelt. Perkolatorbryggare är i regel väldigt slittåliga, men det skadar inte att ta som vana att skölja ur perkulatorn efter användning. På så sätt undviker du tråkiga kalkbeläggningar och missfärgningar. När det väl är rengöringsdags så kan du välja mellan flera klassiska husmorsknep, ett ekovänligt tips är att koka upp vatten, pressa i en citron, och låt stå i cirka 30 minuter innan du häller ut innehållet.  

 

 • filterlös

En stor fördel med perkolatorbryggare är dess inbyggda sil. Denna fiffiga funktion gör att du kan skippa pappersfilterna – snällt mot både miljö och plånbok!

 

 • PRAKTISK Termos 

Perkolatorbryggaren i sig fungerar som en termos. Med det finns många fördelar. Genom att hålla kaffet varmt under dagen minskar du risken för att slänga onödiga kaffemängder. Perkolatorna är dessutom lätt att ställa fram på bordet vid servering. Den värmeisolerande funktionen gör också att du inte behöver hålla bryggaren igång, vilket gör att du minimerar energiåtgången i köket. 


Vanliga frågor och svar

 

Vilket kaffe till perkulator?

Vanligt bryggkaffe eller kokkaffe fungerar utmärkt till din perkulator. En del föredrar även mer aromatiska varianter som grovmalet Prezzo-kaffe till sin perkulator. Oavsett vilket kaffe du använder så kommer du få fram en intensivare kaffesmak än med andra kaffebryggare. Prova dig fram till vilket kaffepulver som faller dig bäst i smaken!

 

Är perkulatorkaffe farligt?

Nej, perkulatorkaffe är inte farligt, men det finns forskningstöd för att dricka kaffe - oavsett sort - med måtta. 

 

Hur rengöra perkulator?

Det finns många sätt att rengöra och avkalka din perkulator på - och det helt utan kemikalier! Här är ett husmorsknep med bakpulver:

 

 1. Fyll din perkolator med vatten
 2. Häll i 3-4 matskedar bakpulver
 3. Sätt på perkolatorn och låt den köra en runda
 4. Låt vattnet svalna och använd sedan en diskborste för att få bort kalk från insidan av perkolatorn.
 5. Häll ut vattnet och skölj. 

 

Du kan också testa att rengöra perkulatorn med:

 • Citron - Du kokar helt enkelt upp koka upp vatten, pressar i en citron, och låter stå i cirka 30 minuter innan du häller ut innehållet.  

   

 • Vinäger - Fyll upp behållaren med vatten och vinäger och låt stå i minst en timme. Du behöver inte starta perkulatorn. Skölj sedan mer än en gång för att eliminera sur smak vid nästa kaffebryggning. 

 

perkolator bryggare perkolator bryggare

En perkulator är vägen till riktigt gott, varmt och fylligt kaffe.


Sammanfattning

Perkulator är en kaffebryggare som ger ditt kaffe en intensiv smak tack vare att vattnet passerar kaffepulvret - om och om igen. Perkulatorbryggaren har en inbyggd sil och därför kan du skippa pappersfilterna, dessutom agerar själva bryggaren som en praktisk termos. När det kommer till att rengöra perkulatorn så finns det flertalet effektiva husmorstips att ta till. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här