Niklas Ekstedt bästa tips för bättre stekteknik

Det finns många olika stekpannor i olika material att välja mellan och vissa av oss kanske har ett överintresse för stekpannor. Men det spelar ingen roll om du har tusen olika stekpannor om du inte vet hur du använder stekpannorna på bästa sätt.

 

Elon tog ett snack med kocken Niklas Ekstedt som med fog får anses som en expert på stekning med stekpanna. Han driver flera restauranger och en av restaurangerna jobbar med enbart öppen eld och där får stekpannor av ett särskilt material mycket plats.

 

– Jag använder mest gjutjärn, även hemma. Frågar du mig så är det bäst om du har induktion i köket. Det kanske inte många vet, för man tänker att modern spis inte klarar av det materialet. När man använder induktion så blir det snabbt varmt med teflon eller liknande. Med gjutjärn dämpar det lite.

 

Det finns så klart andra material också och har du en stekpanna som är ugnssäker har Niklas Ekstedt ett annat tips som inte många tänker på.

 

– Du kan göra fantastiska panpizzor med stekpannor som är ugnssäkra. 

 

Stekpannan leder värmen fantastiskt och texturen blir bra på botten. Övervärmen gör jobbet med toppingen.

 

– Och du borde tänka mer att du steker ytan på spisen och sen lågtempar klart i ugnen tills rätt temperatur.

 

Läs mer: Att hitta sin stekpanna – guide till olika material

 

Temperatur och olika matfetter

Temperaturer är en grej som är viktig, en annan viktig detalj är att välja rätt matfett till stekpannan. Smör, olika oljor, animaliskt fett eller en blandning. Det finns många skolor och Niklas Ekstedt håller sin linje.

 

– Jag kör bara olja. Många kör 50/50, det gör inte jag. Smör hamnar i pannan bara sista minuten om jag vill ha smaken av smör. Varför jag kör olja är för att den klarar högre temperaturer än vanligt smör och bränner fast mindre. En annan detalj är att jag ofta har extra saltat smör hemma, och då blir det för salt om jag steker i det.

 

Bland oljorna har han också en favorit som han oftast använder.

 

– Druvkärnsolja är det bästa, för jag vill ha en så neutral olja som möjligt. Många använder rapsolja, men det blir lite bittert i smaken. 

 

Och det finns ett stort no-no när man pratar om olja.

 

– Använd inte olivolja, ofta är det lite dyrare än andra oljor. Och det är onödigt, för de goda smakerna som finns i olivolja försvinner vid hög temperatur. Det blir lätt besk smak om man steker med olivolja.

 

Efter matlagningen måste man också ta hand om sina stekpannor, helst inte morgonen efter.

 

– Använd aldrig diskmedel, vatten räcker. När du diskat ska pannan torkas och exempelvis gjutjärn ska gnidas in med olja innan den hamnar i lådan. I lådan ska du försöka skydda ytan mot skavmärken om det är teflon eller liknande. 

 

Stjärnkocken Niklas Ekstedt driver flera restauranger, varav en av dem jobbar med enbart öppen eld.

3 snabba råvarutips till stekpannan

Hur steker man kött i stekpannan?

Stekytan får du bäst fram i stekpannan, annars ska kött nästan alltid tillagas i ugn eller sousvide. Jag använder stekpannan för att steka lövbiff, för andra detaljer använder jag också de andra maskinerna.

 

Hur steker man grönsaker bäst?

Jag använder stekpannan ibland. Ofta blancherar jag grönsakern för att sen ge färg i pannan. Det är svårt att börja i en panna, det blir lätt soggigt och grått. Wokpanna är bättre för finhackade grönsaker. I stekpannan vill du bara ha smaken från ytan, som ger karaktär till grönsakerna.

 

Hur steker man fisk bäst?

Stekpannan är jättebra för fisk. Börja med mellantemperatur på plattan, lite över kanske. I med stekfett, lägg fisken med skinnsidan neråt i pannan och stek tills du ser fisken koagulera (lamellerna syns). Vänd sen och stek lite till. För ännu saftigare fisk kan du torrimma den innan, genom att salta lite lätt en god stund innan du påbörjar stekning.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris