Mobiltelefoner för barn – en köpguide för föräldrar

Med många olika modeller och funktioner på marknaden kan det vara svårt att veta vad som är bäst när du ska köpa mobil till ditt barn. Vår Ljud & bild-expert Medi Khaghani går igenom viktiga faktorer att tänka på så att du kan ta ett informerat beslut.

– Det viktigaste att komma ihåg är att det inte finns några säkerhetsfunktioner på själva telefonen. Däremot kan man öppna ett konto på en del mobiler som har så kallad föräldrakontroll vilket möjliggör en säkrare mobilanvändning för barn, säger Medi. 

Mobil till barn - prestanda, säkerhet och prisvärda alternativ

Hur viktigt är prestanda för en mobiltelefon för barn?

Barn använder vanligtvis sin mobil mycket mer än vuxna. Barn spelar, filmar och använder många olika appar medan vuxna använder mobilen på andra sätt.

Vilken prestanda som ditt barns mobil ska ha beror på vad du som föräldrar anser att mobilen ska användas till:

– Om mobilen endast ska användas för samtal behöver den inte ha så hög prestanda, men om ditt barn ska använda enheten för mobilspel bör den klara av åtminstone enklare spel, säger Medi. 

Vidare tipsar han om att köpa en tålig mobil. Vi vuxna kan hålla hela mobilen i en hand medan barn i de flesta fall behöver använda båda händerna, vilket i sin tur kan leda till att de tappar mobilen i golvet. Med det i åtanke kan det vara bra att köpa en modell i en storlek som är bättre lämpad för ett barns små händer. 

Vilka säkerhetsfunktioner bör en mobiltelefon för barn ha?

Det finns som sagt inga säkerhetsfunktioner på själva mobilen, men på en iPhone kan du lägga till ditt barns ålder och bland annat säkerställa att barnet inte kan installera appar eller utföra betalningar utan tillåtelse.

Hur kan föräldrar säkerställa att deras barn använder mobiltelefonen på ett säkert sätt?

Medi uppmanar föräldrar att inte förlita sig på föräldrakontroll: 

– Det finns alltid en risk att ditt barn lyckas lura eller överlista föräldrakontrollen, därför är det viktigt att du som förälder själv håller uppsikt och har koll på ditt barns mobilanvändning. 

Vilka är de mest prisvärda alternativen på marknaden just nu?

Mobiler i 2000 kronors prisklassen räcker oftast gott och väl för ett barn, men om du vill investera i ett säkrare alternativ som är lättare att kontrollera ska du välja en iPhone.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris