Minska matsvinnet

I Sverige slängs över en miljon ton livsmedelsavfall varje år, vilket motsvarar 106 kg per person.

Livsmedelsavfall inkluderar både fullt ätbar mat, s.k. matsvinn, samt mat som inte är tänkt att ätas, t.ex. skal. Matsvinnet motsvarar 15 kg fullt ätbar per person och år.

Om vi försöker förlänga livsmedlens hållbarhet slipper vi slänga lika mycket mat. Maten kan exempelvis torkas, frysas in, vakuumförpackas eller konserveras. Dessa gamla husmorstips är väldigt effektiva men de kräver en del engagemang och arbete. Det finns fler sätt att få maten att hålla längre. Nedan kan du läsa om olika funktioner som bidrar till att maten förlänger sin hållbarhet.

Minska matsvinnet med rätt temperatur

Ju kallare du förvarar maten, desto längre håller den. I kylen bör du ha 4-5 °C och i frysen -18 °C. Genom att du förvarar maten rätt kan du få den att hålla avsevärt längre och därmed minskar du matsvinnet.

Bröd

Låt ditt hembakade bröd svalna ordentligt innan du lägger det i en plastpåse och förvarar det i rumstemperatur. Om brödet har en kraftig skorpa kan den bli mjuk i plastpåsen. Vill du värna om skorpan så ska du istället förvara brödet i en brödburk eller papperspåse. Ett fryst bröd håller cirka ett år.

Frukt och grönt

  • Många grönsaker och frukter mår bäst i kylen, men banan, ananas och avokado ska förvaras i rumstemperatur (20-24 °C). De är nämligen känsliga för köldskador.
  • Du kan förlänga hållbarheten ännu mer genom att förvara frukt och grönt i sitt emballage.
  • Rotfrukter och kål kan lagras i flera månader, men sallad, gurka och tomat har betydligt kortare livslängd.
  • Lägger du potatis i ljus eller om den skadas så kan det giftiga ämnet solanin bildas. Den bör därför förvaras mörkt och svalt, t ex i kylskåp, och skyddas mot slag och stötar.
  • Grönsaker och frukter som har blivit lite skrynkliga är inte farliga att äta – passa istället på att lägga dem i en frutksallad, gryta eller ta fram blendern och gör en smoothie.
  • Frukt, grönsaker och bär kan frysas in. De håller ett år eller längre i frysen. Grönsakerna bör förvällas för att smaken ska bevaras. Det innebär att du kokar upp vatten, låter grönsakerna koka en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten innan du fryser in dem. Frukt kan du med fördel dela i mindre bitar innan du fryser in dem.

Kött och fisk

Fisk och kött ska du förvara på den kallaste platsen i kylen, speciellt känsliga livsmedel som köttfärs, skaldjur och rå fisk. För att ta reda på vart det är som kallast mäter du med en termometer. Vissa kylskåp har en s k nollzon - en zon där temperaturen är extra låg. Det är perfekt för kött och fisk som då behåller sin goda smak. Nollzonen kan även användas för att effektivt kyla ner varma rätter.

Kött och fisk kan du också frysa i en lufttät förpackning. Glöm inte att datummärka. I frysen kan inte bakterier växa, så även mat som varit fryst länge är inte farlig att äta, men kan smaka illa om fettet härsknar. Magert kött och fisk klarar sig ca 1 år i frysen, medan fetare fisk och kött håller i ca 3-6 månader.

Ägg och mejerivaror

Mejeriprodukter ska du förvara långt ner, långt in i kylskåpet eftersom det tenderar att vara kallast där. Mjölk och andra mejeriprodukter i kyl håller ofta längre än bäst före-datumet på förpackningen. Lämnar du dem framme för länge så reducerar du dock hållbarheten.

Lukta och smaka på mejerivaror innan du slänger dem. Grädde som varit fryst går inte att vispa, men funkar jättebra i matlagningen. Även ost går att frysa, men kan bli lite smulig. Ett tips är därför att riva den innan du fryser in den. Ost håller sig dock länge även i kylskåp.

Ägg håller sig i 28 dagar från värpdagen. Förvarar du dem i kylen med den spetsiga delen nedåt så blir hållbarheten emellertid hela 2-3 månader. Både äggvitor och äggulor går att frysa in för att använda senare. Ett hårdkokt ägg håller ca en vecka om skalet är helt och du förvarar ägget i kylskåpet.

Torrvaror

Torrvaror klarar sig bra utan att bli farliga att äta även efter bäst före-datum. De som innehåller fett, som exempelvis nötter, kan dock härskna och smaka illa. Förvara istället nötterna i kylen eller frysen så håller de mycket längre.

Pasta, mjöl, socker, ris och gryn håller länge, men tänk på att förvara dem torrt och vid rumstemperatur (20-24 °C).

Olja

Oljor kan du förvara i rumstemperatur, men de bör stå mörkt för att undvika att fettet härsknar. Ställ inte oljan nära spisen eller ovanpå kylen eftersom temperaturen där är högre och kan göra att fettet härsknar snabbare. Förvarar du oljor svalt eller i kylen håller de längre än i rumstemperatur.

Multiflow och nollzon i kylMultiflow och nollzon i kyl

Längre hållbarhet med MultiFlow

MultiFlow, dynamisk kyla, DynaCool, jämn kylfördelning – kärt barn har många namn. MultiFlow-tekniken sprider kalluft via ventiler ut på alla hyllor och i alla fack för att upprätthålla jämn och konstant kyla i kylskåpet. Detta bidrar till att du kan placera maten på vilken hylla som helst under bra förhållanden med hög luftfuktighet vilket gör att matens hållbarhet förlängs avsevärt. Många av våra kylskåp med MultiFlow-teknik har även en inbyggd luftrenare som neutraliserar starka dofter.

med separata kylsystem i kyl/frys kan du minska matsvinnetmed separata kylsystem i kyl/frys kan du minska matsvinnet

Optimal luftfuktighet med separata kylsystem

Separata kylsystem i en kombinerad kyl/frys innebär att kylen och frysen regleras separat, detta för att säkerställa rätt luftfuktighet i var och ett av skåpsdelarna. Skåpen förses med kalluft helt oberoende av varandra, vilket gör att ingen luft överförs mellan utrymmena. Kyldelen kan därmed behålla rätt fuktighet vilket förhindrar livsmedlen från att torka ut. Samtidigt som frysdelen hålls torr, lukt- och isfri. Dessutom bidrar separata kylsystem till lägre energiförbrukning.

 

Slipp frosta av din frys

Frost i ett frysskåp bildas genom att fuktig luft kommer i kontakt med en kallare yta. Fukten i luften kyls då ner och bildar frost på den kalla ytan. Automatisk avfrostning handlar om att nedkyld luft cirkulerar i skåpet och du slipper frosta av din frys manuellt. Detta leder till att skåpet förbrukar mindre energi eftersom det inte behöver arbeta lika hårt för att hålla nere kylan och du får fräschare matvaror.

 

Snabb nedkylning av maten

Snabbinkylning och snabbinfrysning är samma funktion fast på en kyl respektive en frys. Funktionen använder du när du fyller skåpet med mycket nya varor och snabbt vill få ner temperaturen. Anledningen till att snabbt sänka temperaturen är bland annat för att maten som redan ligger i skåpet inte ska bli varm samt att snabb nedkylning av livsmedel gör att de håller sig både längre och bättre. Funktionen kan även användas för att kyla dryck extra snabbt, perfekt under varma sommardagar.

Matrester som blir över måste du kyla ner snabbt. Det kan du göra genom att ställa kastrullen i diskhon eller i en skål med kallt vatten innan du ställer in maten i kylen.

vegetarisk mat - ett miljövänligt alternativvegetarisk mat - ett miljövänligt alternativ
Byt ut köttbiten mot andra proteinkällor som bönor, soja, linser eller tofu några dagar i veckan – det påverkar inte vår miljö i samma utsträckning.

Smart matkonsumtion

Det är inte svårt att konsumera mat på ett smart sätt. Det viktigaste är att försöka undvika att slänga mat i så stor utsträckning som möjligt. Mycket är vanor som går att förändra genom små steg i vardagen.

Det händer dock alla att maten som vi köpt hem blir gammal innan den har hunnits ätas upp. Här nedan får du tips på hur du kan konsumera mat på ett mer hållbart sätt.

  1. Försök att äta mat efter säsong. Det har flera fördelar; billigare, godare, mer klimatsmart och maten har längre hållbarhet eftersom den inte har fraktats lika långt.

  2. Det är skillnad på bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Bäst före-dagen är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta maten flera dagar till om maten har förvarats under rätt förhållanden. Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara ohälsosamt efter att datumet har passerat. Märkningen används på känsliga produkter som köttfärs, rå fågel och fisk.

  3. Om du har några rotfrukter, lök eller grönsaker som börjar se ledsna ut går det utmärkt att koka egen buljong genom att tillsätta vatten och kryddor och låt koka i minst 5 timmar. Häll upp i isformar och frys in!

  4. Ett av de viktigaste knepen för att maten inte ska bli dålig i förtid är att förvara maten i jämn och låg temperatur. När du storhandlar mat på sommaren – se till att ha med en kylväska. Om du får rester efter middagen – kyl ner maten snabbt i kallt vatten eller på uteplatsen.

  5. Släng inte grönsaksstumpar! En selleribit, romansalladsstump eller basilikastjälk kan sättas i vatten ett par dagar tills den får rötter och sedan planteras om i en kruka med jord. Vips har du en helt ny, egenodlad grönsak att sätta tänderna i!

  6. Hårdost har lång hållbarhet men om det uppstår mögel, skär bort möglet och en centimeter runtomkring. Sen går det prima att äta resten av osten. Dessutom går det utmärkt att riva tråkiga ostkanter och lägga in i frysen, för att sedan lägga på fredagspizzan.

  7. Byt gärna ut köttbiten mot andra proteinkällor som bönor, soja, linser eller tofu ett par gånger i veckan. Eftersom framställningen av växtbaserade proteinkällor inte påverkar vår miljö i samma utsträckning.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris