Mer tid till annat med självgående dammsugare

Trött på den tråkiga dammsugningen eller ofta på språng? Då är en robotdammsugare något för dig.

En svälvgående dammsugare, så kallad robotdammsugare, är ett perfekt komplement till din vanliga dammsugare. Programmera den att dammsuga när du är på jobbet så kan komma hem till ett nystädat hem varje dag. Robotdammsugare är dessutom bra för hälsan då du minskar oergonomiska ställningar.

Innehåll:

  • För vem passar en självgående dammsugare?
  • När fungerar en robotdammsugare som bäst?
  • Varumärken hos Elon
  • Fördelar och nackdelar med självgående dammsugare
  • Checklista 
  • Vanliga frågor

För vem passar en självgående dammsugare?

- För dig som har svårt att få vardagen att gå ihop

Många kunder som lever ett aktivt liv vittnar om att robotdammsugaren är till stor hjälp. Du kan enkelt sätta på dammsugaren från jobbet och komma hem till ett rent hem. Flera av våra modeller kan du programmera in när och var de ska städa. Låt den städa när du är på jobbet, träningen eller middagen. Med en robotdammsugare behöver du inte lägga lika mycket kraft på städningen som du gör med enbart en vanlig dammsugare.

Vår expert på det smarta hemmet, Stefan Hejneborg, använder själv robotdammsugaren till vardags.

– Jag är en stor anhängare av robotdammsugaren. Förutom att man kan låta den gå runt själv, vilket gör att du slipper dammsuga själv, får du ett incitament att plocka undan på golvet ibland. Ska den vara ute och köra kan det inte ligga leksaker eller kläder i vägen, säger han och fortsätter: 

– Jag låter min gå runt tre-fyra gånger i veckan, det håller dammet borta. Plus att den tömmer sig själv, jag behöver inte ens tänka på det!

- För dig som har svårt att röra dig

Problem med ryggen eller ont i kroppen? Med en robotdammsugare kommer du lätt åt låga utrymmen som under sängar och soffor där det samlas mycket damm. Du slipper oergonomiska ställningar du kan hamna i när du ska städa svårstädade ytor, till exempel under soffor och sängar. Med en robotdammsugare sparar du på ryggen.

- För dig som måste städa ofta

Mycket smulor under bordet eller grus i hallen? En robotdammsugare är ett bra komplement för dig som känner att du alltid måste gå runt och sopa och städa. Du slipper ta fram den vanliga dammsugaren så fort det blir smutsigt.

Har du barn kan du passa på att låta dammsugaren städa resten av bostaden medan du ägnar dig åt att leka eller läsa en saga. En självgående dammsugare kan ge er mer kvalitetstid ihop.

När fungerar en robotdammsugare som bäst?

Robotdammsugaren hyllas av vissa som tycker att det är väldigt skönt att slippa småstäda hela tiden. Men den har också fått kritik för att inte vara lika effektiv som en vanlig dammsugare. När fungerar egentligen robotdammsugaren som bäst?

Öppen planlösning bäst för självgående dammsugare

Om du bor i ett hem med öppen planlösning kan robotdammsugaren lätt sköta all städning åt dig. Bor du i ett hem med mycket möbler, skrymslen och vrår kan du behöva hjälpa robotdammsugaren lite på traven genom att flytta tjockfransade mattor och möbler.

En robotdammsugare kommer åt många ytor, men kan ibland ha svårt att suga upp damm på lister, bakom sladdar och i trånga utrymmen. Därför ska du alltid se din robotdammsugare som ett komplement till din vanliga dammsugare.

 

Hos Elon har vi robotdammsugare från följande märken:

 

Plus och minus: Självgående dammsugare jämfört med vanliga dammsugare

+ Lägre ljudnivå. Många robotdammsugare är oväntat tysta. Flera modeller har en uppmätt ljudnivå på omkring 55–60 dB(A), vilket motsvarar en normal samtalston. De flesta vanliga dammsugare är lite mer högljudda med omkring 10–20 decibel mer i ljudnivå.

+ Du sparar tid. En vuxen människa dammsuger i snitt under 30 minuter varje vecka. Det innebär 2 timmar i månaden och 26 timmar om året. En robotdammsugare är en bra lösning för dig som har ett aktivt liv.-

- Påslösa dammsugare kan vara dåligt för allergiker. När du tömmer behållaren kommer du nämligen i kontakt med dammet.

- En vanlig dammsugare har bättre rengöringsförmåga vilket gör att robotdammsugaren fungerar allra bäst som komplement till en vanlig dammsugare.

 

Liten checklista innan du väljer modell

Kapacitet

Hur stort bor du? Om du har ett stort hem med många rum kan det vara en bra idé att köpa en dammsugare med lång batteritid. En del robotdammsugare lägger av när batteriet tar slut men vissa dammsugare automatiskt återvänder till sin laddningsstation.

Ljudnivå

Vill du ha en tyst dammsugare? Många robotdammsugare är tystare än vanliga dammsugare men ju högre kapacitet desto högre är oftast ljudvolymen. Men passa på att dammsuga när du inte är hemma så slipper du bry dig om ljudet.

Trösklar och hinder

Har du höga trösklar och lågt avstånd mellan möbler och golv? Då kanske inte robotdammsugaren är det bästa för dig. Se över vilken typ av möbler du har och mät avståndet. Får robotdammsugaren plats under soffan till exempel? Det kan också vara bra att mäta dina trösklar. Det finns dammsugare som klarar av en höjd på 1,5-2 cm.

Golv

De flesta robotdammsugare fungerar bäst på hårt golv men det finns också mer avancerade modeller som klarar tjockare mattor. Se över dammsugarens sugeffekt. Ju högre sugeffekt desto bättre på mattor.

Husdjur

Har du pälsdjur? Det finns robotdammsugare som är anpassade för att få bort djurhår. Välja gärna en robotdammasugare med högeffektivt filter.

 

Vanliga frågor

1. Hur fungerar en robotdammsugare?

En robotdammsugare har inte samma slags dammsugarteknik som en vanlig dammsugare. Roboten har borstar undertill som föser ihop damm och smulor som den sen suger upp i en öppning. En del robotar är triangulära för att komma åt bättre i hörnen. Robotdammsugare är extra effektiva i ett hem med hårda golv och låga trösklar. Lösa sladdar och mattor, långa gardiner och låga soffor kan ibland innebära lite svårigheter för robotar eftersom de kan fastna där. Här bör du alltså tänka till om du ska låta roboten sköta dammsugningen. Robotdammsugarna har en laddstation dit de återvänder automatiskt till efter att städningen är avklarad.

2. Kan man schemalägga städning med robotdammsugare? 

Ja, en praktisk funktion är att du kan tidsinställa dammsugaren så att den alltid städar när det passar familjens schema, exempelvis när ni alla är på jobbet eller i skolan. Att komma hem till ett nystädat hem en vanlig onsdag är vardagslyx på hög nivå.

3. Hur fungerar moppfunktionen hos robotdammsugare?

Flera robotdammsugare är utrustade med en moppfunktion som är en dammabsorberande mopptillsats vilken automatiskt torkar av golven under städningens gång. Detta betyder att du aldrig behöver tänka på om eller när golven ska rengöras.

4. Hur styr jag min robotdammsugare?

En WiFi-ansluten robotdammsugare kan du styra och övervaka via app. Vissa har en funktion där man även kan styra vilka rum eller ytor man kör vilka dagar. Genom appen kan man också spärra av de områden den kör fast – på till exempel tjocka långhåriga mattor eller ett badrum – så den inte går in där om man glömt stänga dörren innan man startar den. En del robotdammsugare har också röststyrning och är kompatibla med Alexa eller Google Assistant så att du kan starta och stoppa roboten via röstkommandon.

5. Hur navigerar en robotdammsugare?

Robotdammsugarna har olika sätt att navigera. Vissa läser av rummet via en kamera.

Har du ett område där du inte vill att roboten ska dammsuga så finns oftast möjlighet att programmera en virtuell vägg som avgränsar robotens arbetsområde. De flesta robotar är så smarta att de återgår till sin laddningsstation för att ladda.

6. Är robotdammsugare påslösa?

Ja, med en robotdammsugare behöver du inga dammsugarpåsar. Robotdammsugarna är utrustade med dammbehållare och rengöringsfilter. Du genomför själv tömningen regelbundet. Vissa robotdammsugare har dessutom en påse på laddstationen där den tömmer sig själv efter att den dammsugit. Det innebär att man inte regelbundet behöver tömma den lilla behållaren.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris